Sapun od kozjeg mleka za negu kose i kože lica

Sapun od kozjeg mleka pravi se od prirodnog kozjeg mleka, za koje znamo koliko je hranjivo i bogato lekovitim supstancama, uz dodatak kombinacije odredjenih ulja i naravno, kao i kodsvih sapuna – natrijum hidroksida. Osim ovih osnovnih sastojaka, neki proizvodjači su se dosetili da dodaju u sapun još neke lekovite sastojke, pa tako postoje na tržištu sapuni od kozjeg mleka sa dodatkom gline, sa dodatkom meda, pivskog kvasca, lavande i nevena.

Glicerinska baza ovih sapuna bogata je mineralima – kalijumom, kalcijumom i gvoždjem , omega masnim kiselinama i brojnim antioksidansima. PH vrednost, odnosno kiselost ovih sapuna približna je PH vrednosti kože, i zahvaljujući svimovim prednostima, korisni su protiv starenja kože, i čine je elastičnom i svežom.

U zavisnosti od krajnje formule sapuna, postoje oni koji su namenjeni suvoj i osetljivoj koži, kao i oni protiv akni i protiv bubuljica i mitesera. Lekovitost kozjeg mleka sastoji se u tome što ovo mleko ima visok sadržaj vitamina: E, A, B6 i B12. Kozje mleko odavno je poznato kao osveživač za kožu jer je umiruje i daje joj vlažnost.

sapun od kozjeg mleka

Osnovne prednosti korišćenja sapuna s kozjim mlekom

Sapun od kozjeg mleka je preporučljiv za osobe koje imaju suvu i ispucalu kožu, boluju od ekcema i psorijaze. Takodje, korišćenjem ovih sapuna, pomoćićete svojoj koži dasereši bubuljica i akni.

Piling kože obično se radi nekoliko puta mesečno. Umesto kupovnih preparata za piling, možete ga uraditi uz pomoć sapuna od kozjeg mleka koji u sebi sadrži kukuruzni griz.

Upotreba – Nakon pranja lica sapunom od kozjeg mleka, jednostavno stavite na lice neku hranjivu kremu i primetićete boljitak.

Kako se koristi sapun s kozjim mlekom

Ovaj sapun je blag i kremast i lepo peni. Čak i najobičniji sapun s kozjim mlekom bez drugih dodatih lekovitih sastojaka pomaže vašoj koži.

Takođe, sapuni su odlični i za kupanje jer pomažu i strukturi kože celog tela. Nisu se bez razloga kraljice kupale u kozjem mleku!

sapun od kozjeg mleka1

Sapun od kozjeg mleka za negu kose i ruku

Osim za lice, sapun sa kozjim mlekom blagotvoran je i ako njime perete kosu. Kosa će dobiti svilenastu strukturu, postaje jača i otpornija na spoljne uticaje, a perut će nestati.

Takodje, delotvoran je i protiv opadanja kose a vlasima ubrzava rast. Sapun odlično peni, i nije potrebno nakon pranja stavljati regenerator za kosu, nećete imati nikakve probleme sa raščešljavanjem, i ovaj efekat dugo traje, pa često pranje kose nije potrebno. Sapun ne isušuje kožu glave i preporučljiv je osobama sa osetljivom kožom temena i vlasišta.

Osim za kosu, pranjem ruku sapunom od kozjeg mleka, nokti će Vam biti čvršći i kvalitetniji.

Ovi sapuni na naše tržište dospevaju obično iz domaćih radionica gde se prave ručno a ne industrijski. Potražite one koji su kontrolisani od strane nekog ovlašćenog zavoda.

Vrste sapuna sa kozjim mlekom

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom meda čini kožu mekom i glatkom, dok med hrani kožu i štiti je od štetnih spoljnih uticaja. Usporava starenje kože. Med ima antibakterijsko, antiseptičko dejstvo i poznata je njegova primena u lečenju akni i bubuljica. Uklanja ožiljke i smanjuje proširene pore.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom pivskog kvasca je dobar izbor za čišćenje kože i uklanjanje akni. Vitamin B iz kvasca dodatno krani kožu. Pivski kvasac je gljivica koja je puna hranljivih sastojaka: belančevinama, aminokiselinama, ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Pivski kvasac je prirodni antibiotik, pomaže da akne brzo nestanu, a delotvoran je i u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom surutke osvežiće Vašu kožu, nahraniće je i stvoriće prirodni kiseli omotač koji štiti kožu, jer je surutka prirodni konzervans.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom zelene gline bogat je mineralnim solima i oligo elementima koji su blagotvorni za problematičnu kožu jer će povećati njenu elastičnost i svežinu. Zelena glina omogućava uspešno otklanjanje bubuljica, akni, krasta, opekotina, čireva itd.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom Q10 enzima je dobar za hidrataciju kože i usporava njeno starenje jer stimuliše produkciju kolagena u koži.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom nevena služi regeneraciji oštećene kože i namenjen je osobama sa osetljivom kožom, crvenilom, perutanjem i raznim iritacijama. Neven se od davnina koristi u narodnoj medicini a zbog njegovog atiseptičkog dejstva i antibakterijskog, može pomoći kod smanjenja problema sa masnom kožom i bubuljicama.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom pantenola zaslužan je za regenerisanje kože i hrani je vitaminima koji su koži neophodni.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom lavande dobar je za dezinfikovanje kože i regeneraciju. Eterično ulje lavande sa snažnim antiseptičkim dejstvom, uništava gljivice, deluje protivupalno i umirujuće. Zato će kao dodatak sapunu pomoći u borbi sa bubuljicama.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom biljnog uglja je odličan za dubinsko čišćenje kože. Biljni ugalj dubinski čisti kožu, čisti pore i sprečava nastanak akni i infekcija. Ima antibakterijska svojstva.

Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom zeolita je interesantan izbor koji pomaže čišćenje i obnovu kože. Zeolit hidrira kožu, smanjuje iritacije i crvenilo, podmlađuje i smanjuje pojavu bora. Stimuliše regenerativne procese u koži i čisti dubinske slojeve kože.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts