Kristali i silikonske kapi za kosu

Silikonske kapi za kosu i kristali imaju ulogu da trenutno zaglađuju kosu na njenim krajevima. Medjutim, ovi preparati mogu da isuše kosu, naročito kristali jer su malo agresivniji po sastavu.

S druge strane možete koristiti serume za kosu koji su povoljni posebno za suvu kosu jer je neče dodatno isušiti.

Upotrebite malu količinu kapi ili kristala za kosu jer mogu da ulepe kosu na krajevima i zatvore je tako da kosa neće moći da diše, pa je rezultat ispucala kosa. Da biste ovo sprečili, a ioak želite da koristite silikonske kapi i kristale, stavljajte redovno masku za kosu za njene krajeve na bazi keratinskog ulja.

kristali za kosu

Upotreba i dejstvo kristala i silokonskih kapi za kosu

Kada želite da krajeve kose brzo dovedete u red, silikonske kapi i kristali su jako korisni. Na tržištu je veliki izbor ovih preparata, dok većina ovih proizvoda sadrži arganovo ulje.

Inače, uglavnom u sadržaju primat imaju silikoni, a prirodnih ulja ima veoma malo.

Postoje i linije koje su posebno namenjene tretiranoj, suvoj i oštećenoj kosi ili posebno za plavu kosu ili blajhanu kosu.

Koje su najbolje kapi za vašu kosu? To zavisi od tipa kose i toga koliko para imate na raspolaganju jer se cene ovih preparata znatno razlikuju po proizvodjačima.

U svakom slučaju, birajte one koje sadrže vitamin E, zaštitni filter od UV zračenja, štite krajeve od isušivanja i hidriraju ih. Mnogi proizvodjači navode da se silikonskekapi sa prirodnim uljimamogu nanositi i u koren kose, ali to baš i nije preporučljivo upravo zbog silikona i zbog toga što mogu brzo da umaste koren.

Kristali zakosu obično nemaju nikakvu boju i providni su i gusti. Obično imaju prijatan miris, a ima i onih bez dodati parfema. Prodaju se u pakovanju sa pumpicom što olakšavana nošenje a preporučeni kristali su Loreal Elseve Hulie Extraordinaire.

Kako se koriste kapi i kristali za kosu

Možete ih stavljati na prosušenu kosu, vlažnu ali i posle sušenja. Zagladjenost dlaka će biti jača samo ako stavite veće količine ali to sasobom nosi veće zamašćivanje kose što Vam nikako ne ide u prilog. Zato jeoptimalno koristiti male količine, tek nekoliko kapi, ili ako proizvod ima pumpicu, prsnite jednom navrhove prstiju i nanesite proizvodna krajeve kose.

Kosa je nakon upotrebe kristala i silikonsih kapi obično meka, lakše se raščešljava i dobija blag stepen zaglađenosti. Ko ima jako gustu, nemirnu, kovrdžavu kosu, može kapi stavljati i pre i posle sušenja kose, ali naravno u manjim količinama.

Cene jednog pakovanja kristala ili kapi sekreću od 400 dinara pa naviše u zavisnosti od toga da li je proizvodjač domaća ili strana firma.

silikoni za kosu

Silikoni u proizvodima za kosu

Silikoni se sve češće upotrebljavaju kao sastojak u mnogim proizvodima za kosu – ima ih u šamponima, maskama, regeneratorima… Postoje mišljenjada silikoni u preparatima zakosu i nisu tako svemogući. Šta su prednosti a šta su mane?

Postoje raznevrste silikona pa upravo od toga zavisi i njihov krajnji efekat. Neki se jako teško ispiraju dok su drugi potpuno rastvorljivi u vodi.

Silikoni na kosi stvaraju tanak film koji smanjuje upijanje vlage spolja ali i vlagu same dlake. Podmazuje dlaku i na taj način olakšava češljanje, a kosa je svetlucava i glatka.

Ako na etiketi silikonskih kapi koje ste kupili stoji da je osnovni sastojak –Dimethicone, reč je o izuzetno teškom silikonu koji najbolje zagladjuje dlaku ali se i najteže ispira. Ako je u sastavu preparat na primer, Cyclomethicone, reč je o silikonu koji daje odličan osećaj glatke i meke kose, ali brzo isparava.

Problemi sa upotrebom silikona uglavnom su vezani zasuvu i tanku kosu jer se može dogoditi da silikonske kapi slepe kosu i smanje joj volumen. Onda ćete morati češće da perete kosu i izlažete je dodatno agresivnijem pranju.

Tačno je da silikoni štite kosu od spoljnih uticaja i oštećenja pri četkanju na primer, pa tako daju doprinose lepoti kose.

Neki silikonski preparati i njihove cene

1.Advance Techniques silikonske kapi iz AVON-a. Prodaju se kataloški po ceni od 610 dinara a na akcijama mogu koštati i 350 dinara. Prodaju se u bočici od 30 ml sa pumpicom. Ovaj serum daje sjaj kosi, zagladjuje je i smiruje, ako imate krajeve koji štrče. Prilično je lagane teksture i mogu ga koristiti osobe sasuvom i tankom kosom.

2. Alfaparh Milano, CRISTALLI LIQUIDI se takodje prodaje u staklenoj bočici od 30 ml. Cena mu je oko 700 dinara a na akcijama se može naći i po nižoj ceni. Imate i veće pakovanje. Ovi kristali daju kosi svilenkasti izgled, lagan je i ne sadrži alkohol pa su namenjenu osobama sa osetljivom i kosom lošijeg kvaliteta. Ima jak miris koji doduše brzo izvetri.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts