Trnjenje prstiju na rukama u trudnoći

Trnjenje prstiju na rukama poznatiji i kao sindrom karpalnog tunela je moguća pojava u trudnoći.

Zbog toga što u trudnoći dolazi do nagomilavanja tečnosti u zglobovima, razultat te pojave mogu biti utrnulost, peckanje, ili bolovi u ručnim zglobovima i prstima naročito kada je trudnoća pri kraju. To može biti i samo trnjenje vrhova prstiju, malog prsta, trnjenje samo leve ili trnjenje desne ruke

Trnjenje se javlja tokom dana ali je češće ujutru posle budjenja. Tada nastupa olakšanje ako dignete ruke iznad glave i tako ih držite nekoliko minuta. Na taj način, smanjuje se količina tečnosti koja se nagomilala.

Još jedna mogućnost je nošenje udlaga za rasterećenje, koje možete kupiti u apotekama. Ipak, u slučaju da bolovi jako dugo traju, treba da se posavetujete sa lekarom. Inače, ovo stanje potpuno prestaje ubrzo nakon porodjaja.

Sindrom karpalnog tunela nastaje usled pritiska na živac u predelu korena šaka. Obično se zbog ovoga oseća trnjenje palca, trnjenje srednjeg prsta i trnjenje kažiprsta – prva tri prsta na šaci.

trudnoca prsti

Simptomi karpalnog sindroma, osim trnjenja mogu biti i u vidu bolova, malaksalosti i gubitka spretnosti. Od ovog poremećaja mogu oboleti i muškarci i žene, a naročito u starijem dobu. Medjuti, kod trudnicaje posebno učestao jer se javlja i 2 do 3 puta češće.

U odredjenom broju slučajeva, ovaj sindrom je nasledne prirode jer se kod jednog od 4 pacijenta, ovaj sindrom već ispoljavao kod nekog od članova porodice. Takodje se češće javlja kod osoba koje imaju reumatoidni artritis, koje su gojazne, koje imaju smanjen rad štitne žlezde, dijabetes, i kod žena u menopauzi. Tumori, sicte i jaki fizički napori takodje mogu biti uzroci ovog sindroma.

Prvi znaci sindroma su uglavnom peckanja u vrhovima prstiju obično nakažiprstu i srednjem prstu, a mogzahvatiti i unutrašnji deo domalog prsta.

Trnjenje prstiju i bol

Malo teži oblik ovog sindroma je praćen bolovima u prstima i šaci, a bol se može javiti i u podlaktici ili, vrlo retko, u ramenima.

Ako ovo stanje duže traje, gubi se mišićna masa šake pa ona postaje slabije funkcionalna, ali u trudnoći trnjenje obično prestane po porodjaju. Osim trnjenja , mogu se javiti slabost u šakama, nespretnost i suva koža na prstima i po dlanovima ako poremećaj prati gubitak funkcija znojnih žlezda.

Dijagnoza

U većem broju slučajeva dovoljan je detaljan klinički pregled sa testovima za prepoznavanje opisanih simpoma. Ako se ovakvo stanje javlja i nakon trudnoće, radi se poseban test nervne funkcije.

Testovi su poznati kao „ Tinelov znak“ kojim lekar lupka prstom po šaci, zatim , Falenov znak, gde se pacijentu kaže da obe šake savije u ručnim zglobovima, tako da se dodiruju se zadnjim stranama, a nadlaktice i podlaktice su u visini ramena. Test je pozitivan ako posle 30 sekundi provedenih u ovakvom položaju počne i jača trnjenje u prstima ili se pojavi bol.Sličan test je i“ Reverzni Falenov znak“.

Moguće komplikacije

Ako se karpalni sindrom ne otkrije na vreme ili ako njegovi simptomi ne prestanu nakon porodjaja, nekada to može da dovede de gubitka mišićne mase koje rezultiraju hipotrofijom i gubitkom snage i spretnosti u šakama.

Terapija

Tretman obično podrazumeva rasterećenje šaka u kojima se osećaju trnjenje i bolovi, uzimanje analgetika koji če ublažiti bolove (ali samo u dogovoru sa lekarom), a ako je razlog sindroma gojaznost, preporuluje se redukcija telesne težine.

Kada tegobe prestanu, počinje se sa vežbama za prevenciju od povratka simptoma ovog sindroma, mada u najvećem broju slučajeva simpomi prestanu i retko se jave ponovo.

Postoji i tretman steroidima koji imaju antiupalno dejstvo, pa i hirurški tretmani, ali samo u slučajevima ako simptomi naikako ne prestaju, ako je brz gubitak mišićne mase i ako su prethodni tretmani bili neuspešni a tegobe se pritom pojačavaju. Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a nakon operacijepotrebno je mirovanje od nekoliko nedelja.

Kadaje reč o injekcijama steroida, ovaj tretman se uglavnom savetuje samo pacijentima kod kojih se prvi puta javljaju tegobe ili kada ne reaguju na druge metode a traju mesecima.

Steroidi se daju 3 puta u 15 dana, a ako se simptomi povrate, tretman steroidima se ponavlja u naredne dve nedelje.

U nekim slučajevima od koristi mogu biti i uzimanje diuretika, vitamina B6, ultrazvučna i magnetna terapija pa i neke vežbe.

Napomena – Navodjenje metoda lečenja i terapija koje se koriste u lečenju karpalnog sindroma odnose se na pacijente nezavisno od njihovih godina, njihovog pola ili specifičnog stanja. Dijagnoza je potrebna za svaku osobu pojedinačno a posebno za trudnice kod kojih se mnoge metode ne primenjuju. Važno je da znate i to da, ako Vam se, dok ste u drugom stanju jave simptomi ovog sindroma, u većini slučajeva nije reč o ozbiljnom poremečaju već trenutnom stanju koje se brzo povači posle porodjaja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts