Šta je histeroskopija i kako se izvodi?

Šta je histeroskopija?

Definicija – Histeroskopija je metoda direktne vizualizacije unutrasnjosti kanala grlića materice ali i cele materice. Histeroskopija je postupak gde se uz teleskopski instrument – histeroskop , proširuje grlić materice, a onda se uvuče u matericu kako bi se jasno pregledala njena unutrašnjost, sluzokoža, jajovodi… Osim toga što ova metoda omogućava unutrašnji pregled organa, ona daje opciju uzimanja biopsije, mogu se ukloniti polipi na materici, a tu je i mogućnost resekcije septuma i priraslica,zatim otklanjanja mioma itd.

Koliko traje histeroskopija?

Vreme ovog zahvata se razlikuje u zavisnosti od cilja i namene. Može trajati jako kratko, ali i nekoliko sati.

histeroskopija

Dijagnostička histeroskopija traje svega nekoliko minuta i vrši se ambulantno, u kratkotrajnoj anesteziji. Uglavnom se radi kako bi se ispitala neplodnost, i to usled ponavljenih spontanih pobačaja, nepravilnih menstrualnih krvarenja u menopauzi, kao i zbog kontrole sluznice maternice kod žena koje uzimaju odredjene lekove zbog raka dojke. Ova vrsta zahvata nekada podrazumeva uzimanje uzorka tkiva sluznice materice zbog neophodne histopatološke analize.

S druge strane, terapeutska histeroskopija obavljase da bi se tretirao neki poremećaj ili bolest u materici. Radi se uglavnom u opštoj anesteziji, ali može i u kratkotrajnoj. Posle zahvata, potrebno je ležanje i odmor od nekoliko sati ili jednog dana.

Da li boli histeroskopija?

Histeroskopija je uglavnom bezbolna operacija i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Opšta ili lokalna anestezija može doći u obzir kod interventne histeroskopije. Inače, svi nalazi i pregledi na ovaj način, sesnimaju i čuvaju pa ih tako prilikom drugih i narednih pregleda mogu koristiti drugi medicinski stručnjaci kao što su ginekolozi ili patolozi.

Kada se radi i koje su indikacije za histeroskopiju?

Ovo je pregled nekih stanja koja su indikacija za ovaj zahvat:

Endometrijalni polipi , cervikalni polipi, submukozni miomi, nascentni miomi, ciljana biopsija endometrijuma, sterilitet, Asermanov sindrom, obstrukcije jajovoda, anomalije materice, abnormalna uterusna krvarenja, maligna oboljenja kanala grlica i sluzokoze materice, odstranjivanje spirale…

Postupak

Histeroskopija je samo jedan od načina vizualizacije unutrašnjosti materice. Ipak, ovaj metod daje brojne prednosti i najveći komfor pri radu a pritom je smanjen i rizik za pacijenta a oporavak je lakši.

Dodatna prednost je odlični pregled operativnog polja i preciznost u vidu treće dimenzije pri preglednosti. Baš zbog toga, protočna histeroskopija je jedan od preporučljivijih zahteva.

Histeroskopija da ili ne?

Kontraindikacije kod izvodjenja histeroskopije su malobrojne i medju kojima je najvažnija trudnoća. U kontraindikacije spadaju još i aktivne infekcije genitalnog trakta( kolpitis, adneksitis i parametritis).

Iskustva u izvodjenju ovog zahvata su pokazale da su komplikacije zabeležene u malom broju slučajeva. Najčešće komplikacije su materične kontrakcije dok su hipotermija, hiperhidracijski sindrom, krvarenja i diseminacija vrlo retke i relativno lake za izlečenje.

Priprema za zahvat

Priprema pacijentkinje za histeroskopiju sastoji se od brijanja i uzdržavanja od jela i pić, minimum pet sati ako se intervencija radi u opštoj anesteziji.Takodje, neophodan je nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa.

Koji dan ciklusa je preporučljiv za zahvat?

Najbolje vreme za histeroskopiju je prvi dan posle prestanka menstrualnog krvarenja. Nekada postoji i potreba za hormonskom pripremom .

Simptomi koji se nekada mogu javiti posle ovog zahvata, mogu biti bolovi slični menstrualnim bolovima , sekret ili lako krvarenje a sve u vremenskom periodu od nedelju dve posle zahvata. Pacijentkinje takodje mogu dobiti i neke lekove protiv bolova kao što je brufen.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts