Yasmin tablete – lek za kontracepciju i PMS

Yasmin tablete ( 0.03 mg etinil-estradiol +3mg drospirenon ) namenjene su ženama svih dobi i starosti.

Čemu služe? Osim zaštite od neželjene trudnoće, odnosno za kontracepciju, posebno dobro rešava i probleme PMS-a (bolne i osetljive dojki, osećaj nadutosti…). Takodje povoljno utiče na opšte raspoloženje i ima pozitivno dejstvo na fizički izgled. Ne utiče na promene u telesnoj težini.

Pod uslovom da ste zdravi, ove pilule se mogu koristiti godinama. Ako planirate trudnoću već posle drugog ,trećeg ciklusa po prestanku primene kontracepcije počinju ovulacije. Odlikuje ih visoka kontraceptivna efikasnost od oko 99%, u slučaju da se redovno koriste.

Kako se piju tablete za kontracepciju (uputstvo za upotrebu)

Svaki lek za kontracepciju sadrži dva hormona, estrogen (ženski polni hormon) i progestin (hormon žutog tela).

Doziranje – Yasmin tablete( 0.03 mg etinil-estradiol +3mg drospirenon ) se koriste se u ciklusima od po 28 dana. To znači da se tablete koriste 21 dan i pravi 7 dana pauze. U tom periodu se javi i krvarenje, a sledeće pakovanje počinjemo da koristimo nakon 8 dana.

yasmin talete

Kako deluju pilule za kontracepciju

Dejstvo antibebi pilula se odnosi na blokiranje ovulacije. To se postiže tako što unet hormon prosledjuje lažnu informaciju u nervne centre koji su zaduženi za funkcionisanje jajnika. Ovi centri dobijaju drugačiju informaciju o fazi u kojoj je menstrualni ciklus, pa tako ne daju znak za početak ovulacije.

Ove tablete pružaju dodatnu sigurnost tako što utiču na sluz u kanalu grlića materice koja postaje lepljiva i nepropusna za spermatozoide.

Čemu još služe kontraceptivne pilule?

Povoljni uticaj na zdravlje žene koja primenjuje lek Yasmin je evidentan. Menstrualni ciklus postaje uredniji, bolne menstruacije postaju blaže, ublažen je takodje i PMS stadijum. Korišćenje oralnih kontraceptiva utiče i na izrazit pad rizika kasnijeg razvoja raka endometrijuma, raka jajnika i raka debelog creva. Povoljno utiče na bolove u karlici, smanjuje rizik od upale jajovoda i materice, anemije i osteoporoze. Upotrebom antibebi pilula, smanjen je i rizik od dobijanja cisti na jajnicima, fibrocističnih oboljenja dojke i fibroadenoma dojke.

Kada je reč o fizičkom izgledu, kontraceptivne tablete će poboljšati stanja akni i smanjiti maljavost muškog tipa. Koristi se i kao hormonalna nadoknada kod žena sa nedostatkom ženskih polnih hormona.

yasmin lek

Neželjena dejstva

Nuspojave pri korišćenju oralnih kontraceptiva danas su svedene na minimum. Zdravstveni rizici modernih preparata jedino se odnose na blago uvećan rizik od duboke venske tromboze (mnogo manje nego na primer u trudnoćama).

Eventualno se može javiti mučnina, napetost u dojkama, smeđi sekret van menstrualnog ciklusa. Vrlo retko se javlja migrena ili holestatična hepatopatija koja prestaje nakon prestanka uzimanja preparata za kontracepciju.

Zablude su da moderne pilule utiču na funkcionisanje jetre i vena. Takodje, brojne su zablude i oko toga da svaka tableta za kontracepciju izazova oblinu maljavost i debljanje. Kod posebno osetljivih žena ,ove pilule mogu da povećaju apetit ali u retkim slučajevima. Ipak, istraživanja pokazuju da je uvećanje težine kod žena koje piju kontraceptivne tablete po godini – 0,5 kilograma – isti prosek kao i kod žena koje ne koriste oralnu kontracepciju. Rezultati koji se odnose na naglo gojenje kod žena , takodje su istovetni i kod žena koje ne uzimaju pilule za kontracepciju i kod onih koje ih redovno primenjuju.

Kontraindikacije

Obolenja pri kojima se ne preporučuje upotreba pilula za kontracepciju su duboke venske tromboze ili tromboembolija, zatim tromboembolije u porodici uz prisustvo povišene koagulacije krvi, akutno i hronično oboljenje jetre uz poremećaj funkcije jetre, nelečena ili neizlečena hipertenzija i primarna plućna hipertenzija. Ako preterano konzumirate alkohol, konsultujte lekara koji bi vid kontracepcije za vas bio preporučljiv.

Trudnoća nije stanje kada se ove tablete preporučuju jer realno, neće imati efekta.Kada je u pitanju dojenje, trebalo bi da konsultujete pedijatra.

Svaki vid kontracepcije dobro je koristiti uz prethodno savetovanje sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts