Xyzal tablete – lek protiv alergije

Xyzal je lek, antihistaminik namenjen lečenju alergijskog rinitisa i hronične koprivnjače. Antihistaminici počinju da deluju nakon 30-ak minuta od primene, a njihov učinak traje 4-6 sati.

Nuspojave

Xyzal tablete se uzimaju s vodom sa ili bez hrane. Kao neželjena dejstva, mogu uzrokovati pospanost, umor, mamurnost pa je potreban oprez.

Kod manjeod jednog na 10 pacijenata, mogu se javiti suva usta, glavobolja, umor i jaka pospanosti ili omamljenost. Redje se javljaju iscrpljenost i bolovi u stomaku. Zabeležene su i druge nuspojave poput osećaja lupanja srca, ubrzanog pulsa, osećaja bockanja, zatim kratkotrajnog gubitka svesti, vrtoglavice, drhtanja, oticanja, svraba, osipa, bolova u mišićma…

Ako primetite bilo koju nuspojavu potrebno je da o tome obavestite svog lekara.

Sastav

Aktivna komponenta ovih tableta je levocetirizindihlorid. Jedna filmom obložena tableta sadrži 5 mg levocetirizindihlorida. Pomoćne supstance su mikrokristalična celuloza, laktoza hidrat, koloidni bezvodni silicijum dioksid,magnezijum stearat, hipromeloza (E464), titanijum dioksid (E171) i makrogol 400.

xyzal tablete

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Xyzal film tablete ako ste alergični na levocetirizindihlorid , na antihistaminike ili bilo koji drugi sastojak leka Xyzal. Zatim, ove tablete ne treba uzimati ako imate teško oštećenje bubrežne funkcije. U slučaju da imate uvećanu prostatu i probleme sa mokrenjem, obratite se lekaru za savet.

Primena Xyzala ne preporučuje se kod dece mlađe od 6 godina jer filmom obložene tablete nisu prikladne za doziranje u skladu sa potrebama deteta.

Neki pacijenti, koji uzimaju lek Xyzal mogu osetiti jaku pospanost, omamljenost, umor i iscrpljenost, zato budite oprezni dok vozite ili upravljate nekom mašinom sve dok ne utvrdite kako će ovaj lek konkretno da utiče na Vas. Inače, nakon uzimanja levocetirizina u preporučenoj dozi, odredjeni testovi nisu pokazali dejstvo ovog leka na smanjenje mentalne budnosti, sposobnosti reagovanja ili sposobnosti za vožnju kod zdravih osoba.

Takodje, važno je da obavestite svog lekara ako pijete ili ste nedavno uzimali neke druge lekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Preporučuje se oprez ako uzimate lek Xyzal zajedno s alkoholom. Kod osetljivih bolesnika, istovremena upotreba cetirizina ili levocetirizina i alkohola, može uticati nacentralni nervni sistem, iako je poznato da daracemat cetirizina ne pojačava delovanje alkohola.

Ove tablete protiv alergije sadrže laktozu. U slučaju da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, posavetujte se sa lekarom, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek.

Upotreba Xyzal- a, trudnoća i dojenje

Ako ste trudni, ako nameravate da ostanete u drugom stanju ili ako dojite, obavezno se obratite svom lekaru za savet pre nego što uzmete bilo koji lek.

Xyzal – uputstvo za upotrebu

Uzimajte lek za alergiju – Xyzal isključivo onako kako Vam je rekao Vaš lekar.

Doziranje: Uobičajena doza za odrasle i decu stariju od 6 godina je jedna tableta na dan.

Pacijentima koji imaju oštećenu bubrežnu funkciju, može se dati niža doza u zavisnosti od stepena oštećenja. Bolesnici koji imaju oštećenu samo jetrenu funkciju mogu uzimati uobičajenu propisanu dozu. Ako je funkcija bubrega kod starijih osoba neoštećena, nema potrebe posebno prolagodjavati dozu.

TableteXyzal-a, piju se cele s vodom, a mogu se uzeti i uz hranu ili bez nje.

Xyzal – šta ako ste uzeli više tableta nego što je potrebno?

U slučaju da ste uzeli više Xyzala nego što je trebalo, može se pojaviti jaka pospanost a kod dece nemir i jaka uzbudjenost. Obavezno se javite lekaru za savet. Takodje, nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadomestili to što ste zaboravili da popijete tabletu u odredjeno vreme. Sačekajte vreme koje je predvidjeno zanarednu dozu i nastavite uobičajenu terapiju.

Inače, prekid lečenja ovim lekom ne bi trebalo da ima negativne posledice, jedino se simptomi mogu vratiti, ali najverovatnije neće biti teži nego što su bili pre lečenja.

Pre upotrebe pročitajte uputstvo. Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Čuvajte lek Xyzal van domašaja dece.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts