Pressing tablete – lek za alergiju

Pressing tablete su lek iz grupe antihistaminika. Ovi lekovi brzo se resorbuju, dostižu maksimalni efekat za jedan do dva sata posle primene, a dejstvo im traje od 3 do 6 sati. Metabolišu se u jetri i izlučuju kroz urin. Pressing tablete sadrže kao aktivnu supstancu loratadin i spadaju u antihistaminike za sistemsku primenu. Osim tableta, ovaj lek se proizvodi i u vidu sirupa i šumećih tableta.

Većina lekova koji sadrže loratadin može se nabaviti bez lekarskog recepta, ali je ipak pre primene preporuka dase konsultujete salekarom. Dnevna doza u svakom slučaju ne treba da bude veća od 10 mg. Redovna primena je od velike važnosti kako bi se postigli zadovoljavajući efekti u lečenju.

Kako deluje Pressing?

Loratadin je jak antihistaminik koji usporava dejstvo histamina, koji se u telu oslobadja pri alergijskoj reakciji. Na taj način, smanjuje ili eliminiše simpome alergija. Pošto ne dospeva u velikoj meri u centralni nervni sistem, preparati na bazi loratadina uglavnom neće izazvati pospanost, što je nekada bila glavna odlika lekova koji su korišćeni protiv alergija. Unosom samo jedne tablete na dan ,omogućava se učinak sa brzim dejstvom.

Antihisatminici kao lekovi za alergiju se primenjuju kod alergijskih reakcija kao što su alergijski rinitis, urtikarija, ujed insekta ili preosetljivost na neke lekove.

presing tablete

Neželjena dejstva pri upotrebi Pressinga

Nuspojave koje se mogu desiti tokom primene lekova protiv alergije su vrtoglavica, zujanje u ušima ili umor, dok predoziranost može izazvati ekscitaciju i dovesti do konvulzija kod dece. Treba pomenuti i suvoću usta, pospanost, glavobolju, blaže stomačne tegobe, a moguća je i pojava i poremećaja vida, opstipacije, osipa, nepravilnog rada srca lii retnencije urina. Neželjeni efekti su ipak vrlo retki prilikom upotrebe loratadina koji je aktivna materija u Pressing lekovima. Kod mladje dece moguć neželjeni efekat može biti razdražljivost.

U slučaju da primetite neko neželjeno dejstvo, obratite se lekaru.

Doziranje i uputstvo za upotrebu

Kako se pije Pressing? Kod sezonskog alergijskog rinitisa, na primer alergija na polen, alergijskog konjunktivitisa, nesezonskog hroničnog idiopatskog rinitisa, hronične urtikarije i drugih alergijskih dermatoza, način upotrebe je sledeći: odrasli i deca starija od 12 godina piju dozu od 10mg jednom dnevno.

Deca starosti izmedju 2 i 12 godina, koja imaju iznad 30 kilograma, treba da uzimaju dozu od 5 mg dnevno. Kod insuficijencije jetre, dozu je potrebno korigovati na 5 mg. Lek se pije sa vodom nezavisno od obroka.

Lekovi sa paralelnim dejstvom su Claritine®, Flonidan®, Lorano, Loratadin.

Kontraindikacije i Pressing lekovi

Ako imate oboljenje jetre, morate se posavetovati najpre sa lekarom oko uzimanja Pressinga.Ne preporučuje se upotreba presinga kod dece mladje od 2 godine.

U trudnoći, ne treba uzimati lekove koji sadrže loratadin . Pressing i i dojenje takodje ne idu zajedno jer se loratadin izlučuje u majčino mleko. Pressing ne pojačava dejstvo alkohola tokom primene. Ne koristitie Pressing ako ste osetljivi na neku od pomoćnih supstanci u leku kao što su skrob i neki šećeri.

Ako se upotrebljava u dozi kojaje propisana, pressing nebi trebalo da izazove probleme pri upravljanju vozilima ili mašinama. Ipak, kod nekih ljudi se može javiti smanjena budnost, pa se preporučuje oprez. Neočekuju seveći zdravstveni problemi u slučaju predoziranja, ali se utom slučaju svakako javite lekaru.

Ako ste zaboravili da popijete Pressing, odmah popijte propuštenu dozu i sačekajte vreme za sledeću. Ne uzimajte duplu dozu da biste nadomestili propuštenu.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts