Zašto se javljaju bubuljice kod beba i kako ih ukloniti

Zašto se kod beba javljaju bubuljice?

Osnovni razlog su majčini hormoni koji tokom trudnoće prelaze na bebu i po rodjenju kreću da se polako razgrađuju. Sve dok se taj proces ne završi, kod dece se stalno mogu javljati nove bubuljice, potkožne ili gnojne, koje prati svrab i crvenilo. Mogu se javiti na bilo kom delu tela pa su uočljivei bubuljice na glavi, koje su obično crvene boje .

Ako vaša beba ima uz to opadanje kose, ne mora da znači da je taj proces nastao zbog pojave bubuljica. I opadanje kose je uglavnom prirodni proces kod malih beba.

Kako ukloniti bubuljice sa bebine kože? Najčešće se preporučuje da se jednostavno sačeka dok bubuljice sa bebine kože nestanu – konkretan lek ne postoji. Ne smeju se nikako istiskivati.

Kako izlečiti bubuljice kod beba

Možete pomoći svojoj bebi ako joj pažljivo perete kosu i to bez šampona, jer bebama zapravo on nije potreban. Njihova tanka kosa i osetljiva kožaglave može se jednostavno oprati prilikom kupanja i njegovana je i čista i bez korišćenja hemijskih preparata. Tek onda kada kosa postane gušća i duža, može se početi sa šamponima i to sa onima koji su namenjeni bebinoj osetljivoj kosu i koži.

beba bubuljice

Dečji šamponi su blaži i neutralni kao i manje agresivni u odnosu na preparate za kosu namenjene odraslima. Mnoge bebe rode se bez kose, a ako se desi opadanje kose kod onih beba koje su se sa njom rodile jer im je rasla još dok su bile u stomaku, nemojte se brinuti jer je to potpuno normalna stvar.

Kao i kod bubuljica, razlog za opadanje kose takodje su majčini hormoni.Pre rođenja beba ima visoku količinu hormona koju je primila od majke tokom trudnoće. Po rodjenju, taj nivo kreće da opada pa tako i vlasište odlazi u fazu odmora što dovodi do opadanja kose. Uskoro će nova kosa narasti, možda drugačije boje i kvaliteta, pa nema razloga za brigu.

Ipak, ako vaša beba intenzivno gubi kosu nakon što je navršila 6 meseci, posetite lekara jer je možda reč o nekom poremećaju ili nepravilnostima u ishrani. Mnoge bebe su ćelave do prvog rođendana, a ponekad čak i duže pa budite srpljivi ako vašoj bebi treba više vremena da bi dobila kosu.

Promene na bebinoj koži

Mogućnost pojave raznih patoloških promena na koži kod beba je dosta velika. Ovakve promene se lako uočavaju, pa nekad mogu i da preterano zabrinu novopečene roditelje. Ipak, ovde je potrebno napraviti razliku u odnosu na to koja stanja su normalna a koja traže obraćanje lekaru. Neki od kožnih problema možete rešiti i sami.

Koža novorođenčeta je tanka, a može biti i suva, perutava, i da se ljušti se na dlanovima i tabanima. Ovo je prolazna pojava, i kada se završi, bebi ostaje fina i meka koža pa nikakav tretman nije potreban.

Pored ove, postoji još nekoliko takozvanih normalnih promena na koži bebe. O nekima će Vam mnogo toga objasniti još dok s bebom budete bili u porodilištu.

bubuljice kod beba

U te normalne promene spadaju sitne ljubičaste tačke, „modrice“ na prednjem delu čela, koji su zapravo hematomi i koji prolaze za nekoliko dana. U suprotnom, zbog rizika od žutice, beba će možda u bolnici dobiti fototerapiju. Tu su i takozvani „ujed rode“ koji prestaje do prvog rodjendana, zatim sitne vele tačke na nosu, bradi ili obrazima koje su zapravo mini bubuljice i koje su takodje uobičajena pojava kod tek rodjenih beba.

Na bebinoj koži se može javiti i toksični eritem – to su brojne crvenkaste mrlje po koži sa žućkasto-belom bubuljicom u centru. Najvidljivije su par dana po rodjenju ali se mogu pojaviti i kasnije. Prolaze spontano i nisu opasne. Brže će se povući ako ih premažete cink-talk miksturom, poznatom u narodu kao «krečno mleko».

Kod beba koje roditelji pretopljavaju može se zbog znojenja javiti više crvenih bubuljica. Brzo će se povući ako ih premažete krečnim mlekom. Ako ovo ne daje rezultate, javite se pedijatru ili dermatologu.

Svrab koji prati bubuljice kod beba sprečićete tako što bebu nećete pregrevati pa će se ona tako manje znojiti.

Dodatni saveti

Zdravu kožu treba svakog dana kupati toplom vodom i bebi sapunom ili šamponom. Da biste sprečili pojavu bubuljivca, najvažnije je da bebu ne utopljavate, da je ne kupate agresivnim sredstvima i da ne dozvoljavate njeno pojačano znojenje. Zaštitinom kremom mažu se pregibi (prvih mesec danaživota bebe) i delovi tela koji su ozloženi mokraći, dok se ostali delovi tela mažu po potrebi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts