Najbolji preparati za dubinsko pranje kose kod kuće

Šta je dubinsko pranje kose?

Dubinsko pranje kose primenjuje se kada treba detaljno i temeljno očistiti različite proizvode koji su nataloženi na kosi.

Za dubinsko pranje kose koriste se posebni šamponi, ali ovaj postupak uz malo vremena i par trikova možete obaviti i kod kuće.

Proizvodi koji se talože na kosi su preparati za stajling kao što su gel, pena, lak za kosu, regeneratori, maske, neki šamponi… Ostaci ovakvih preparata mogu da otežaju kosu, da je učine beživotnom ili slepljenom, kosa se brzo prlja i zahteva češće pranje. Zato je neophodno i poželjno s vremena na vreme, eliminisati ovakve naslage uz pomoć šampona za dubinsko pranje ili u kućnoj varijanti, glinom, sodom bikarbonom ili sirćetom.

Znajte da šamponi za dubinsko pranje ne poseduju dejstvo negovanja. Oni jesu odlični za čišćenje zaostataka u kosi, ali mogu da isuše kosu ako se često i nepažljivo upotrebljavaju. Ovi šamponi se koriste jednom ili nekoliko puta mesečno. Ipak, rezultati koji se dobijaju upotrebom šampona, a to se lepršava i sjajna kosa jačeg volumena, mogu se ostvariti i nekim drugim preparatima koje sigurno imate u kuhinji. Nakon dubinskog pranja kose, kosa će lakše primati maske i regeneratore jer nakupljene naslage na njoj neće islabljivati njihovo dejstvo.

Recepti za prirodno dubinsko čišćenje kose

U nezi kose, jabukovo sirće ima već dugu tradiciju. Poznato je da primenom jabukovog sirćeta kosa postaje sjajnija i ima zdraviji izgled.

Kosa ima pH vrednost izmedju 4 i 4.5 – odnosno blago je kisela. Medjutim čestim farbanjam, blajhanjem, i drugim hemijskim tretmanima, Ph vrednost raste, kosa postaje krta, neukrotiva, mrsi se i lakše se lomi.

S obzirom na to da je sirće kiselo, prijaće kosi ako se koristi razblaženo pri završnom ispiranju kose.Na taj način, spušta se pH vrednost , kosa postaje lepršava, sjajnija, manje se mrsi i pogodnija je za oblikovanje.

dubinsko pranje kose sirce

Ipak, ako upotrebljavate sirće za dubinsko pranje, ne zaboravite dana kosu stavite regenerator. Takodje, vodite računa da ne upotrebljavate sirće prečesto ni u koncentrovanom obliku, jer tako može isušiti kosu.

Sigurno je da će jabukovo sirće ukloniti naslage minerala koji se talože iz vode pri pranju kose, zatim sebum koji je odgovoran za nastanak peruti, i ostale naslage kozmetičkih preparata.

Pre korišćenja sirćeta, razblažite ga sa vodom. Osim pri završnom ispiranju kose u odnosu 1 prema 10, možete ga koristiti i nezavisno od uobičajenog pranja kose tako što ćete ga pomešanog s vodom utrljajti na kosu (25-50% sirćeta)i ostaviti da deluje nekoliko minuta. Potom isperite.

Soda bikarbona i dubinsko pranje kose

Osim sirćeta, možete da isprobate još jednu kućnu varijantu dubinskog pranja kose uz sodu bikarbonu. Sipajte na dlan uobičajenu količinu šampona i u njega dodajte pola kašičice sode bikarbone. Operite kosu na uobičajen način ovom mešavinom.

dubinsko pranje kose soda

Glina i pranje kose

Glina se upotrebljava za negu kosei kože jer ona ima veliku moć apsorbovanja, i vezuje i uklanja nečistoće. Na tržištu se može naći glina koja je obogaćena vitaminima i ekstraktima biljaka koja specijalno namenjena kosi. Glina reaguje sa površinskim delom kože, i na taj način razlaže a onda i vezuje nečistoće iz znojnih žlezda. Biljna ulja iz gline dospeće do korena dlake jer će glina razložiti toksične i štetne supstance koje su nataložene na kosi.

dubinsko pranje kose glina

Glina se utrljava na suvu kožu glave, pre pranja, blagom masažom. Treba je ostaviti oko sat dva da deluje. Možete je i naneti pre spavanja, a onda ujutru oprati kosu. Iako možda deluje čudno, glina vas neće čupati ni zatezati, ako je nanesete uredno . Pre pranja kose, prvo kosu nakvasite mlakom vodom, a onda uobičajeno našamponirajte, i to dva puta. Glina će se lepo isprati, neće ostati nikakvi tragovi, ali je moguće da po ispiranju ostane blago crvenilo koje će se brzo povući.

Kako biste primetili prave i kompletne rezultate, neophodno je da glinu koristite bar 3 meseca i da je pritom koristite jednom do dva puta sedmično. Cena kutijice gline za negu kose je oko 300 dinara i može se nabaviti u parfimerijama ili radnjama zdrave hrane.

Tretiranje kose keratinom

Dubinsko pranje kose keratinom kao tretman se radi u salonima i osnovna funkcija im je zapravo ispravljanje kose i punjenje dlake keratinom, pa tako kosa postaje teža, jača i sjajnija. Nakon više ovakvih tretmana, kosa se lakše češlja i lepršava je. Feniranje uglavnom nije potrebno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts