Za šta je dobra sibirska aronija i kako se koristi

Sibirska aronija je bobičasto voće, koje liči na borovnicu. Iz svoje postojbine – Severne Amerike, najpre je dospela na Sibir gde jako dobro uspeva pošto je otporna na niske temperature. Aronija raste u vidu grma i može da poraste u visinu i do 2 metra. Bobica, odnosno plod je lekoviti deo biljke, i dosta su postojane pa se po sazrevanju mogu brati i tokom dva meseca. Aronija sazreva krajem avgusta i u septembru. Postoje tri vrste aronije – crna aronija , tamnocrvena i ljubičasta.

Severnoamericki Indijanci su aroniju upotrebljavali kao dodatak ishrani u vidu začina tako što su je mleli. Čaj od listova aronije su koristili za tretiranje rana a bobice kao lek protiv stomačnih problema. Sve češće čujemo brojna iskustva korisnika sveže brusnice ili preparata od ovog voća o tome kako im je njeno lekovito dejstvo značajno pomoglo u lečenju bolesti ili jednostavno ojačala organizam i imunitet.

Aronija se uposlednje vreme počela uzgajati u našoj zemlji, izuzetno je otporna biljka, ne napadaju je štetočine pa se ne prska.

sibirska aronija

Zašto aronija ima lekovito dejstvo?

Aronija u bobicama sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa , više od brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv raka, dakle za tumore, jer čisti telo od štetnih materija i tečkih metala. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 kao i redak vitamin P. Bogata je brojnim mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvoždje, molibden, mangan, fosfor i jod. Takodje, sadrži voćni šećer- sorbitol.

Učinkovitost i blagotvornost za zdravlje aronije i njena lekovita svojstva je teško nabrojati.

Za šta je dobra aronija? Izmedju ostalih, aronija podstiče cirkulaciju, čisti krv, ublažava glavobolje i migrenu, snižava krvni pritisak, blagotvorno deluje na zeludac i crevni sistem, zaustavlja dijareju, jača imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija…

Naročito je blagotvorna za funkcionisanje jetre i žučne kese jer omogućava njihov pravilni rad. Takodje, utičei na pravilan rad i izlučivanje hormona štitne zlezde, a pošto reguliše rad pankreasa, moze biti efikasno sredstvo za dijabetes odnosno lečenje šećerne bolesti i pomogne kada je u pitanju epilepsija.

Aronija jedobra i za tretiranje kože jer ubrzava zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava i umanjuje bore, štiti sistem organa za mokrenje, prostatu, štiti od štetnih zračenja…

Istraživanja pokazuju da aronija ima i antikancerogeno delovanje jer u „ubija“ maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Svakodnevnim korišćenjem, aronija će sniziti vrednosti holesterola i triglicerida pa tako štiti kardiovaskularni sistem.

Aronija može mnogo da pomogne i kod upale i proširenih vena. Takodje, aronija štiti organizam oddemencijei nastanka Alchajmerove bolesti.

sibirska aronije

Način upotrebe aronije

Upotreba lekovite aronije je najčešća u sušenom obliku. Koristi se i kao sok pa ako u bašti imate neko slobodno mesto, zasadite ovu biljku. Osim lekovitih svojstava, aronija će svojim cvatom na proleće i leto ulepšati vaš vrt.

Kako se koristi aronija? Na tržištu nedavno postoje mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, kao što su sok i čaj, ali bobice se mogu jesti i sveže, najbolje doziranje je oko 200 do 300 grama dnevno.

Konzumiranje cele godine – Ako aroniju želimo da konzumiramo cele godine, može da se zamrzne, osuši, ili se od nje može napraviti džem, kompot, sok, liker, vino, rakija…

Kako se pije sok od aronije? Sok je preporučljiv kao hladno cedjen a dnevna doza je jedna rakijska čašica.

Aronija i trudnoća i dojenje

Sok sibirske Aronije je siguran za upotrebu od prve godine života kod dece kao i kod trudnica kojenemaju probleme sa mučninom. Ipak, kada je reč o dojenju i trudnoći, ipak se prvo konsultujte sa lekarom, mada konzumacija bilo kakvog voća u ovim stanjima ne bi trebalo da bude problem. ,Ne sadrži gluten pa je rizik za nuspojave minimalan. Ipak, kako biste bili sigurni, najbolje je da sokove, džemove i čaj od aronije spremate sami. Tako ćete znati da konzumirate prirodnu aroniju bez konzervanasa i još nekih dodatnih sastojaka koji bi mogli umanjiti njeno lekovito dejstvo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts