Brazilski orah – nezamenjiv izvor selena

Stablo brazilskog oraha raste u tropskim, kišnim šumama  Brazila, Bolivije i Perua.  Životni vek ovog dugovečnog drveta je čak od petsto do sedamsto godina.

Svako stablo brazilskog oraha daje i do trista plodova godišnje. Plod je u vidu voća sa ljuskom, liči na kokosov orah a treba mu više od godinu dana da postigne punu zrelost. Težina ploda je oko 2,5 kilograma. U svakom plodu se nalazi 10-25 semenki i to je brazilski orah koji mi na našim prostorima zapravo poznajemo.

Da li goji brazilski orah? Odgovor je – da, ali samo ako se pretera i prekorači poželjan dnevni unos.

Brazilski orah je visokokaloričan, a sastav mu je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, tu su i važni proteini koji obezbedjuju snagu mišićima, pa je zato omiljena hrana medju stanovnicima Amazonije.

brazilski orah

Samo 100 grama brazilskog oraha ima oko 650 kalorija koje uglavnom potiču iz masti, ali je ovaj orah odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina kao što su palmitoleinska i oleinska kiselina koja pomaže da se smanji loš, a poveća dobar holesterol u krvi.

Kao dobar izvor vitamina E, konzumiranjem brazilskog oraha zaštitićete kožu i ćelijske membrane  od dejstva štetnih slobodnih radikala.

Probava koja je neredovna takodje može da se reguliše uz umeren unos brazilskog oraha.

Selen u brazilskom orahu

Brazilski orah sadrži i zavidnu količinu selena koji je važan u sprečavanju srčanih bolesti, tumora, ciroze jetre…

Dnevna doza selena biće obezbedjena uz samo 1-2 brazliskih oraha dnevno.

Osim selena, brazilski orah sadrži još i bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor i cink. Bakar sprečava anemiju i slabost kostiju, kalcijum jetakodje važan za zdravlje kostiju a magnezijum za ispravan rad srca.

Brazilski orah je i odličan je izvorvitamina B-kompleksa: sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B-6 i folnu kiselinu.

Čuvanje brazilskog oraha

Brazilski orah je na tržištu dostupan kao sirov, sa ili bez ljuske, pržen ili soljen. Pošto je bogat polinezasićenim mastima, može se brzo pokvariti ako stoji na vazduhu ili suncu.

Najbolje je čuvati ga na hladnom, suvom mestu, odnosno u zatvorenoj vrećici u frižideru.

Kako konzumirati brazilski orah

Brazilski orah je dobra ali kalorična grickalica, ali svakako bolja i dosta zdravija os čipseva i slanih krekera. Možete ga po želji zasladiti, pržiti, soliti… Odličan je kao dodatak za puding i čokoladu, a uzmrvljen se može koristiti za dekorisanje kolača i torti. Može se dodati i supama, čorbama i jelima od povrća i mesa.

brazilski orah2

Lekovitost

Brazilski orah najpre efikasno štiti od virusnih infekcija. Osim selena koji je od neprocenjive važnosti za opšte zdravlje čoveka, i borbu protiv raka, sadrži i aminokiselinu metionin, koja je od ključnog značaja za otklanjanje teških metala iz organizma. Ovaj orah je još bogat i glutaminom, glutaminskom kiselinom i argininom, koje dodatno povećavaju apsorpciju selena i drugih važnih minerala.

Selen iz brazilskog oraha podstiče rad štitne žlezde pa je zato poželjan u ishrani vegetarijanaca ili vegana, kao i osobama koje se hrane sirovom hranom ili pate od celijakije (preosetljivost na gluten).

Selen je vrlo snažan antioksidans, pa usporava proces starenja celog organizma.  Zato je brazilski orah poželjan sastojak mnogih kozmetičkih preparata i sapuna jer hidrira kožu, hrani je vitaminima i daje joj gipkost i elastičnost. Zbog jakog zaštitnog dejstva , redovan je sastojak krema i losiona za sunčanje kao i balzama za usne.

Brazilski orah je idealno konzumirati sirov, ali je potrebna pažnja jer se kod nekih osoba može javiti alergija.

Dobar za plodnost i potenciju

Za stvaranje spermatozoida, a i da bi testosteron bio na regularnom nivou, takodje je važan selen koga u brazilskom orahu ima više nego dosta. Redovno konzumiranje brazilskog oraha, i to po par komada dnevno, uticaće  povoljno na mušku neplodnost,  a i seksualna želja neće biti problem jer je od davnina brazilski orah poznat kao afrodizijak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts