Rustične kuhinje čine dom prijatnijim i lepšim

Rustične kuhinje

Kuhinje uredjene u rustičnom stilu polako osvajaju tržište i postaju vrlo popularne. Ipak i ovde postoje neki inovativni trendovi koji rustične kuhinje krase ruralnim ali i ekološkim elementima.

Drvo kao osnovni materijal

Osnovni element bez koga se ne može zamisliti rustična kuhinja je naravno drvo.  Drvo kao materijal, osim što je jedan od najkvalitetnijih, daje svakom prostoru toplinu i udobnost.

Drvo ne mora biti u prirodnoj natur, smedjoj ili tamnobraon boji. Trendovi koji vladaju u poslednje vreme, dozvoljavaju da drvo bude ofarmano u pastenim bojama medju kojima je posebno popularna plava, dok je krečno bela boja i prljavo bela stvar klasike.

kuhinja9

Osim za komode i viseće delove kuhinje,  bilo bi dobro da od drveta budu izradjeni i sto i kredenac, ako za to ima mesta u kuhinji. Rustična kuhjinja može biti izradjena i od medijapana ,ali obradjenog na poseban način. Kao što su na primer medijapan ploče s dezenom plute.

Pošto rustični stil u kuhinji podrazumeva izloženost posuđa, escajga i servisa, preporučljive su otvorene police, police sa staklom ili rupičastim prednjim delovima. Posudje je poželjno da bude izloženo i na zidovima, naročito ako imate starinske tanjire.

Zidovi i podovi

Poželjno je da jedan zid ili ugao u kuhinji bude od kamena ili neobradjene cigle. Ovaj ugao ćete osvežiti još jednim obaveznim detaljem – a to je začinsko ili ukrasno sobno bilje u saksijama od gline. Poseban utisak će dati i pirotski ćilimi na zidovima.

Podovi mogu biti presvučeni svetlim drvenim podlogama, mada ni pločice nisu potpuno zanemarene. Najbolje je da pločice za rustičnu kuhinju budu imitacija kamena, mada mogu da prodju i mozaik pločice u toplim bojama. Prekrijte pod ručno tkanim prostirkama.

kuhinja8

Luster je takodje važan element u kuhinji a pogotovo u rustičnoj jer ona zahteva tradicionalni viseći luster koji može biti i čisto dekorativan, ako je reč o na primer starinskom lusteru sa svećama. Kao detalj za ukrašavanje poslužiće i starinski fenjeri.

Detalji u rustičnoj kuhinji

Rustične etno kuhinje plene svojom prirodnom toplinom i lepotom. Najlepše je kada je u njima zastupljen starinski nameštaj, koji ne morate kupovati – uradite sami dekupaž na starom stolu ili komodi i dobili ste unikatan rustični komad nameštaja.

Još jedan od elemenata koji će doprineti posebnoj atmosferi su karirane zavese i stolnjaci koji mogu biti i sa vezom i ručno radjenom čipkom. Na pod možete staviti i prostirke od prirodnog krzna.

kuhinja7

Poželjni detalji su još i elementi od kovanog gvoždja, burad za vino, poneki krčag, zemljano posudje…

Ako ve kuhinja u sklopu prostorije u kojoj je i dnevni boravak, možete je pregraditi šankom od kamena uz koji ćete staviti visoke kožne stolice.

Ogledalo je važan detalji i za moderne i za etno kuhinje. U ovom drugom slučaju, odlučite se za ogledalo sa ramom od rezbarenog punog drveta ili kovanog gvoždja. Svako ogledalo vizuelno širi prostor i daje mu na dubini.

Ako Vam je prostorija namenjena kuhinji baš prostrana, možete u nju uneti rustučni stočić za kafu od punog drveta, kožne tronožac stolice ili stoličice od drveta presvučene krznom… Pun pogodak je i ako na stočiću za kafu stoji tradicionalni servis za tursku kafu ili čaj.

Dok su prostirke tipa – pirotski tkani ćilim karakteristične za domaće etno kuće, detalji od kože i krzna su obavezni detalji američkih rustičnih kuhinja koje inspiraciju nalaze u indijan detaljima.

kuhinja6

Italijanske rustične kuhinje

Aran World je italijanski proizvodjač kuhinja sa velikim izborom onih u rustičnom dizajnu, i jedan od najvećih svetskih izvoznika kuhinja, pa smo zato izabrali da Vam predstavimo neke od njihovih rešenja. Duh italijanskog domaćinstva unećete i u Vaš dom izborom nekog od brojnih predloga za uredjenje kuhinje. Uvoznik ovih kuhinja za naše tržište je C.T.S. Casa iz Beograda, na čijem sajtu: www.aran.rs, možete pogledati sve detalje i cene.

Ove kuhinje se dizajniraju i proizvode u mestu Casoli di Atri, u centralnoj Italiji. Od materijala dominira puno drvo u toplim bojama, izrezbareno i sa starinskim detaljima. Tu su i starinski modeli stolova za kuhinje.

Pogledajte slike rustičnih kuhinja iz naše galerije. Izvor: www.aran.rs

kuhinja5

kuhinja4

kuhinja3

kuhinja2

kuhinja1

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts