Ramovi za ogledala u stanju su da potpuno transformišu izgled doma

Ramovi za ogledala omiljeni su detalj u svakom domu

Ogledala su uvek bila neizbežan deo dekoracije enterijera u svakom domu ali često i u poslovnom prostoru. Osim njihove upotrebne uloge , možda je jednako važna i estetska funkcija. Dakle, ogledalo može biti i deo nameštaja ali i posebni dekorativni element pri čemu se posebno vodi računa o izboru rama koji nudi bezbroj mogućnosti za ukrašavanje prostora.

Ramovi za ogledala u stanju su da potpuno transformišu prostor ali je važno da se uklope sa stilom u kom je prostorija uredjena. Dodajmo i to da bilo kakvo ogledalo vizuelno osvežava i povećava prostor pa nije ni čudo što je omiljeni detalj u svakom domu. Takodje, ogledalo će prostor učiniti svetlijim ako nemate dovoljno prirodnog osvetljenja.

ogledalo

Ramovi za ogledala uvršteni su i u feng šui sistem uredjenja doma gde imaju jako važno i posebno mesto. Feng šui pravila navode da ogledala ne treba stavljati na zidove spavaće sobe, a posebno naspram kreveta, jer mogu da unesu uznemirujuću energiju.

Važno je i da se u ogledalu ne odslikavaju ulazna vrata, ako Vam je ogledalo u predsoblju. Feng shui sugeriše da je najbolja pozicija za ogledalo u trpezariji, zatim iznad kamina i u manjim uglovima. Za ramove se preporučuje prirodni materijal, drvo ili prirodno staklo, kristal…

Ramovi za ogledala – uradi sam

Evo zanimljive ideje – Iskoristite stari reket za tenis, uklonite mrežu i dobićete originalni ram za ogledalo.

ram reket

Možete upotrebiti i okvir od starog prozora. Stari prozorski okvir izšmirglajte i premažite željenom bojom ili lakom. Zanimljivo je i da uradite dekupaž.

ram prozor

Zanimljivi okvir možete napraviti i od užeta. Na jači karton zalepite jakim lepkom uže koje više ne koristite i ukrasite detaljima po želji. Vrlo romantično zar ne?

ram uze

Luksuzni ramovi od kovanog gvoždja i u duborezu

Prednost kovanog gvožđa kojim ćete ukrasiti svoje ogledalo je to što se kao metalni ramovi, vrlo lako uklapaju sa drugim materijalima, od kojih je napravljen nameštaj, a svojom neutralnom bojom metala lako se kombinuju sa svim bojama. Ovi stilski ramovi su s pravom jedni od najskupljih, upravo zbog kvaliteta i izdržljivosti.

ram kovano gvozdje

Drveni ramovi su svojevrsna klasika. Izrada ručnog drvoreza podrazumeva najpre izbor kvalitetnog drveta , na primer oraha, jasena, hrasta, bukve, javora ili lipe. Ako želite unikatan ram za ogledalo, možete se obratiti nekoj od zanatskih radionica koji će Vam izraditi duborez na osnovu vaše „željene mustre“.

ram duborez

Moderni plastični ramovi za ogledala

Plastika je kao materijal odnedavno ponovo ušla na velika vrata kao poželjna sirovina za izradu mnogih detalja, pa tako i ramova . Izaberite moderne plastične ramove za ogledala u jarkim bojama i, bilo da su ovalni ili oštrih uglova, osvežićete bilo koju prostoriju jednim potezom! Plastični ramovi su povoljni i posebno su interesantni za dečije sobe ali i za kupatila. Osim jednobojnih plastičnih ramova u trendi jarkim bojama, na našem tržištu u ponudi je sve više plastičnih ramova sa zanimljivim detaljima i šarama pa tako možete birati one sa tufnama, bojama koje se prelivaju, sa raznobojnim prugicama, cvetićima…

ram plastika

Ukrasni gipsani ramovi za ogledala

Gipsani ramovi za ogledala vas verovatno asociraju na dom Vaših baka. Ram od gipsa učiniće svaki dom toplijim. Ako volite retro ili etno stil, takodje se preporučuju gipsani ramovi za ogledala. Deluju vrlo prefinjeno i sofisticirano i domu daju posebnu eleganciju. Osim što će uokviriti ogledalo, gipsani ram će biti i poseban ukrasni detalj naročito ako izaberete one bogatijeg reljefa i punog kolorita. Gipsari, kojih je inače sve manje, mogu Vam izraditi i ramove po vašoj želji.

ram gips

Gipsani ramovi za ogledalo mogu se uraditi i na licu mesta tako da deluju da su zapravo deo samog zida. Gipsani ramovi su zahvalni za održavanje a još jedna prednost je što ih možete bojiti i tako dobiti iluziju drugog materijala. Zlatne boje na primer, učiniće da Vaš gipsani ram liči na metalni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts