|

Selidba između stresa i zabave

Znamo da je seljenje sa mesta na mesto uzročnik stresa, pogotovo ako je često. Čak i oni koji vole nomadski život, uvek kada dođe vreme za seobe, iznova imaju istu dilemu. “Da li želim da opet prolazim čitavu proceduru?“. I istina, selidba jeste procedura, jer se odjednom ne može da desi. Pravljenje planova, popis, premeštanje stvari, gubljenje stvari, finansijski aspekt – sve to je čini ne tako zabavnom.

Međutim, postoje činjenice vezane sa selidbu koje će vam izmamiti osmeh. Mi nabrajamo neke od njih, a ukoliko do vaše male migracije nekada dođe, ovde možete naići i na pokoji konkretan i praktičan savet. Ne zanemarite u toj “gunguli“ punoj stresa i momenat zabave, jer će vam na kraju svih krajeva, još jedino ona ostati za prepričavanje.

Pomalo zabrinuti?

Nije baš da nema razloga, jer selidba zaista predstavlja svojevrstan napor. Sam process prenošenja stvari ne treba da vas brine. Profesionalne firme za selidbe u Beogradu, ali i širom Srbije, mogu vam u mnogome olakšati proces preseljenja, tako što će vam bezbedno sa jedne na drugu lokaciju preneti stvari. Međutim, na vama je da se pomirite sa tim da menjate svoje prebivalište. Naime, ispitivanje kaže da je od selidba stresnija još jedino smrt i razvod. No, ipak, mnogi u tome vide šansu za novim iskustvima, pa se ipak vodite tom logikom. Preporučujemo, zdravije je!

Ko to najviše menja mesto?

Ako pripadate generacijama koje imaju između 25 i 44 godine, a pritom ste još i u braku, onda ispunjavate uslov da uđete u kategoriju onih koji najviše migriraju. Potvrđeno je da i bračni parovi sa jednim ili dvoje dece starosti od 2 do 11 godina, takođe često menjaju mesto življenja. To, nekako i dobija smisao ako znamo da većina u tom dobu poželi veći stan, ili osamostaljivanje.

Privremene migracije

Veliki je broj onih koji se sele od svoje porodice na studije. Studenti, maker u Srbiji, čine najveći procenat onih koji menjaju stanove. Mnogi od njih se vrate u svoj zavičaj, ali se većina snalazi nakon završenog fakulteta.

Postoji li pravo vreme za selidbu?

Verovali ili ne, pojedina istraživanja kažu da su jun, juli i avgust meseci u kojima se najviše ljudi preseli. Vrlo verovatan razlog za ovakvu statistiku jeste taj što roditelji biraju da se sele onda kada im deca ne idu u školu. Razumno.

Ljubitelji migracija su preko okeana

Da li oni to zaista vole, ili prosto moraju, to se još uvek ne zna. Tek, najbrojnije selidbe dešavaju se unutar Amerike. U toku godine, oko 43 miliona Amerikanaca promeni mesto življenja. Sve to ne bi bilo zabavno da ne znamo informaciju da svega četvrtina od ovog broja poseti Diznilend. Zašto pominjemo Diznilend? Pa, eto, zabaviji je od preseljenja.

Valja znati das u stanovnici Indije jedni od najbrojnijih koji su izabrali neku drugu zemlju za život. To pokazuje oko 11 procenata stanovništva na britanskom ostvu, koji su poreklom iz Indije. Naravno, ne .govorimo o onoj vrsti prinudnih migracija koja je ovih dana aktuelna na prostoru Evrope i Bliskog Istoka. A ako pak njih uzmemo u obzir, onda je fascinantan podatak da je najveći koridor migranata bio na relaciji Meksiko – SAD, kada je samo tokom 2010. migriralo blizu 12 miliona ljudi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts