Saveti za hoblovanje i lakiranje parketa

Prednost parketa, bio on hrastov ili bukov, je to što se u svakom trenutku može „popraviti“ jednostavno hoblovanjem i lakiranjem, i izgledaće kao nov i tek postavljen, naravno ako nema zaista velikih oštećenja. Pa čak i tada, dovoljno je zameniti oštećene pločice i problem rešen!

Česta je praksa, mada pogrešna, da ljudi smatraju da je nemoguće reparirati parket, pa zato vade stari parket ili stavljaju na primer laminat preko starog parketa. Ovo je zaista komplikovana, skupa i nepotrebna procedura. Drvo kao materijal je veoma zahvalno, pa zato iskoristite tu njegovu osobinu, ishoblujte i prelakirajte Vaš stari parket i zadiviće Vas rezultati.

Hoblovanje parketa

Hoblovanje parketa, osim što je deo posla pri postavljanju sasvim novog parketa u stanu kako bi se izravnale eventualne neravnine daščica, služi za njegovo potupuno osvežavanje.

hoblovanje parketa

Kako da osvežite stari parket – uradi sam!

Postupak je sledeći: Parket se hobluje sa nekoliko različitih granulacija odnosno tipova šmirgle, a pre onog završnog, onog najfinijeg šmirglanja, ako je potrebno, fuguje se sa piljevinom koju ste pomešali sa sa masom za fugovanje na mestima gde su stare fuge oštećene. Ovo sve možete uraditi sami ako imate mašinu za hoblovanje ili nekog ko Vam je može pozajmiti.

Nekada se ovo radilo piljevinom i lakom, ali danas na tržištu postoji solidan izbor specijalne fug mase za parket. Fugovanjem ćete ispuniti rupice i žlebove koje su eventualno ostale izmedju daščica parketa.

Kada se završi hoblovanje finom šmirglom, sledeći korak je poliranje polirkom kako bi se uklonili preostali tragovi šmirgle i da bi se parket pripremio za lakiranje, jer lak preko neravnog parketa može delovati neuredno.

Hoblovanje jako starog i oštećenog parketa može biti malo komplikovanije i napornije jer se pre hoblovanja moraju popraviti oštećenja nastala usled godina korišćenja parketa.

Sledi detaljno usisavanje eventualnih sitnih nečistoća a , nakon toga i lakiranje parketa, posle čega praktično imate potpuno novi parket u svom domu.

Parket spada u mnogo trajnije materijale u odnosu na neke savremene veštačke materijale koji se koriste za oblaganje poda umesto parketa, i mnogo ga je lakše osvežiti ili popraviti.

Savremene mašine za hoblovanje u isto vreme i usisavaju otpatke i sitnu prašinu pa zato izaberite majstora koji radi sa savremenijom opremom.

Pre hoblovanja – Stari parket koji ćete brusiti, morate najpre očistiti od svih prljavština i masnoća. Za čišćenje koristite blagi rastvor nekog deterdženta.

Prvo hoblovanje je zapravo skidanje starog laka sa parketa. Pri hoblovanju treba voditi računa o tome da se prati prirodna linija drvenih vlakana odnosno njihov smer. Pri hoblovanju, optimalna temperatura je oko 20 stepeni, nikako ispod 15, pa tako nije preporučljivo hoblovati parket zimi. Poželjna vlažnost vazduha treba da bude od 50 i 60 odsto.

Reparacija pre hoblovanja- nakon što se ukone sve nečistoće sa starog parketa, sledi zamena starih i postavljanje novih daščica. Ako vam je parket oštećen po ivicama prostorije, možete ovaj problem premostiti stavljanjem ukrasnih lajsni. Preporuka je da se pri reparaciji koriste antiinsekticidna i antifungicidna sredstva za zaštitu, pa zato, ovom proesu nije baš poželjno prisistvovati u trudnoći, a naročito jer nakon hoblovanja sledi lakiranje, neugodan miris laka i razna isparenja. Jeste da postoje različiti lakovi, ekološki i oni sa manje štetnih isparenja ali oprez je uvek preporučljiv.

Lakiranje parketa

Ukratko rečeno, lakiranje se obavlja u tri sloja a izmedju slojeva ide brušenje šmirglom tipa 180 kako bi se eliminisala drvena vlakna koja se podižu posle prvog osnovnog lakiranja ili ako se neka zaostala sitna prašina zalepila na lak.

lakiranje perketa

Postupak lakiranja takodje pretpostavlja pripremu u vidu detaljnog čišćenja podloge kao i svih prljavština iz ele prostorije u kojoj će se raditi. Za čišćenje je najbolje upotrebiti usisivač, i to detaljno da Vam zaostala prašina ne bi pravila probleme i tako uništila krajnji izgled parketa.

Posle čišćenja celog prostora i poželjnog poliranja parketa, kreće se sa nanošenjem prvog osnovnog sloja laka. Koji ćete tip laka izabrati zavisi od vsre drveta od kojeg je parket napravljen. Lak koji nijansom ne odgovara vašem parketu može mu drastično promeniti boju i izgled.

Koliko košta lakiranje i hoblovanje parketa?

Cena ovih usluga zavisi od stanja u kom se nalazi vaš stari parket, ili je možda nov, pa će ići lakše, zatim naravno i od kvadrature. Cena po kvadratu parketa, zavisi od majstora koga ćete angažovati, a obično se sa njegovom opremom kreće od 800 dinara za kvadrat, što uključuje i hoblovanje i lakiranje.

Na kraju znajte da, ako u kući imate parket kao pod, biće Vam vrlo jednostavno i jeftino da mu povratite stari izgled. Parket je visokokvalitetan i dugotrajan materijal koji i nakom mnogo vremena može izgledati potpuno sveže. Dovoljno je hoblovanje i lakiranje!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts