Kako odabrati zavese i draperije za dnevni boravak

Zavese i draperije

Kakve ćete zavese postaviti u Vašem dnevnom boravku, zavisi od nekoliko faktora.

Najpre, tu je veličina i broj prozora, veličina i kvadratura dnevne sobe kao i strana sveta prema kojoj su prozori okrenuti.

Od svega toga zavisi i da li ćete pored zavesa, postaviti i draperije za prozore, ili je preporučljivo da ih izostavite.

zavese za prozore

Veličina dnevne sobe

Mali dnevni boravak

Ako je Vaša dnevna soba male kvadrature, i ako su prozori jako mali, možda treba i da potpuno izostavite zavese i draperije. Ako ste baš ljubitelj zavesa, izaberite one svetle i prozirne kako bi ste za dnevni boravak obezbedili dovoljno svetlosti.

Izaberite beli til ili drugu što prozirniju tkaninu bele boje. Preporučljiva je i topla žuta boja i oranž nijanse, naročito ako je dnevna soba okrenuta ka severu ili zapadu.

Ne preporučuje se da u tako maloj dnevnoj sobi imate šarene zavese sa raznobojnim aplikacijama. Izuzetak su crno bele zavese, kako biste dali prostoru na dinamici. Zavese mogu onda imati tanke pruge u crnoj boji i to horizontalne kako bi vizuelno proširile prostor.

braon zavese

Takodje, na draperije zaboravite, osim ako , zbog toga što živite u malom stanu, Vaša dnevna soba uveče ne postaje spavaća. Onda postavite draperije koje ćete lako da sklonite preko dana.

Dakle, nalepše je kad u malom dnevnom boravku imate gotovo neprimetne zavese.

moderne zavese

Prostrana dnevna soba

Ako je Vaš dnevni boravak veće kvadrature, izbor je neograničen a jedini ograničavajući faktor je slaganje zavesa u odnosu na to kako ste uredili enterijer i kakav nameštaj imate.

Osim klasičnih zavesa, možete se odlučiti i za moderne rolo zavese, ili raskošne zavese u slapovima.

U slučaju da ste dnevnu sobu uredili tako da je bogata detaljima i da ima dota nameštaja od raznih materijala i u raznim bojama, poželjno je da zavese budu jednobojne, kako biste izbegli prenatrpanost prostora.

dekorativne zavese

Braon zavese sa tamno smedjim draperijama lepo će se slagati sa nameštajem od punog drveta koji je nešto svetlije boje.

Tamnije nijanse zavesa se preporučuju ako Vam je dnevni boravak uredjen minimalistički i u jednoj i to svetloj boji. Pa tako, ako u dnevnom boravku preovladjuje bela , bež ili duga nežna nijansa, slobodno osvežite prostor tako što ćete postaviti na primer bordo ili crvene zavese.

Isto tako, soba uredjena u jednoj ili svega dve boje koje nisu jarke, delovaće veselije ako za prozore izaberete na primer cvetne dekorativne zavese u jakim bojama.

najlepše zavese

Kako postaviti zavese?

U smislu nabora na zavesama, važno je ih ima što manje ako su zavese sa nekim krupnim aplikacijama. Takodje, manje nabora je preporučljivo rešenje za skučen dnevni boravak.

S druge strane, ako želite veću toplinu za prostranu dnevnu sobu, zavese treba da budu bogato naborane, ali samo ako su jednobojne.

zavese enterijer

Uradi sam „zavese“

Ako želite da zavese u Vašoj dnevnoj sobi budu unikat, a vični ste ručnom radu – eto posla za Vas. Heklane zavese u retro stilu su prilično moderne. Biće Vam potrebno malo više vremena, ali uživajte u ručnom radu, i bićete ponosni kada objašnjavate Vašim posetiocima – gde ste nabavili zavese!

Osim heklanih zavesa, sami možete napraviti i zanimljiv vez na gotovim zavesama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts