Kako izabrati slavine i baterije za kupatilo

Kada renoviramo kupatilo ili kupujemo nameštaj i sanitarije za novo kupatilo,izmedju ostalog, važno je i  pitanje izbora slavina odnosno baterija za kadu, tuš kabinu, bide, za lavabo, umivaonike…

Do polovine prošlog veka, sve slavine mogle su da sprovode samo  hladnu ili samo toplu vodu, pa je izum mešača vode, bio vrsta male revolucije jer je značajno uticao na kvalitet života.  Toliko smo naviknuti na moderne batetrije sa mešačem vode da bi nam bilo potpuno neobično da danas nad umivaonikom imamo dve slavine  jer je velika prednost u tome da samo sa par prostih poteza prilagodimo željenu temperaturu vode.

Stare slavine bez mešača, često su se kvarile i zahtevale su često menjanje što je uslovilo inovaciju poput mešača. Moderne baterije imaju  duži rok trajanja bez kvarova. Jedan od najskupljih tipova modernih baterija je slavina s keramičkim diskovima.

More ponuda i obilje proizvodjača baterija za kupatilo mogu nas dodatno zbuniti i otežati konačan izbor.

slavine za kupatilo

Kako izabrati baterije za kupatilo?

Prvo postavite sebi pitanje budžeta i onoga što želite da za svoj novac dobijete. Najbolje slavine i baterije prati i visoka cena i možete ih naći u sve brojnijim salonima dok su najjeftinije slavine na pijaci, obično bugarske ili madjarske proizvodnje. I ove jeftinije verzije mogu se pokazati odličnim izborom, ako imate sreće. Dakle, dobro porazgovarajte sa prodavcem na tezgi ako želite da uštedite i dobijete relativno dobar kvalitet.

Osim para, povedite računa i o izgledu i vrsti baterija koja će se uklopiti u celokupan stil kupatila. Savremeni proizvođači baterija nude zaista dosta stilova i dizajna medju kojima ćete sigurno naći ono što će zadovoljiti i Vaš ukus, ma koliko zahtevni bili.

baterije za kupatilo

Vrste baterija za kupatilo

Dvoručne slavine

Dvoručne slavine su najstariji model ali su i dalje u upotrebi. Ove baterije imaju posebnu ručicu za hladnu a posebnu za toplu vodu pa mešanje vode odrađujete sami, ručno uz pomoć ručica . Na modernijim slavinama ove ručice se okreću tek za 90 stepeni – što ih čini lakšim za upotrebu. Ove slavine ponovo postaju moderne i izradjuju se kao posebno stilizovane kako bi dodatno ulepšale kadu ili retro umivaonike. Idealne su za kupatila ako volite klasični ili pomalo starinski stil.

Jednoručne slavine

Jednoručna slavina na našim prostorima dugo je bila sinonim za brend Armal. Alidanas postoji veliki broj proizvođača jednoručnih slavina koje su inače najpopularnije zbog lakog rukovanja . Uglavnom se prave sa dve veličine mešača – 35 ili 40. Jeftinije su one sa manjim mešačima.Mešači za slavinu se često mogu i promeniti što će Vas spasiti dodatnih troškova u slučaju kvara – kupite novi uložak umesto novu slavinu!

Upravo zato je uvek preporučljivije kupiti malo skuplju slavinu ali sigurniju proizvodjača kao što su već pomenuti Armal, zatim Rosan, Grohe, Paffoni, Minotti, Diplon, Enmon, ili Kanjiža od domaćih.

Za ove kvalitetnije spomenute baterije daje se i razuman garantni rok kao i pristup rezervnim delovima koji se relativno lako nalaze.

Ugradne baterije

Ugradna baterija za kupatilo izgleda tako da je samo telo slavine u zidu spolja je vidljiva samo rozeta i izliv. Kombinacije su neograničene.

Ako ovakvu vrstu baterije imate u tuš kabini ili kadi, uživaćete u udobnom tuširanju zbog čega su ugradne slavine postale jako popularne.

baterije za kupatilo

Baterije sa senzorima

Baterije na senzore – senzorske slavine – Često ih vidjamo po restoranima i u drugim javnim objektima koji su namenjeni većem broju ljudi. Vrlo su praktične i dugotrajne. Štede vodu pa zašto jednu takvu ne biste ugradili i u svoje kupatilo? Jedina zamerka je zapravo cena – dosta su skuplje u odnosu na klasične baterije.

Boje baterija i slavina

Osim klasičnih emajliranih slavina, u ponudi postoje i one u boji od kojih su popularnije one crne. Deluju nesvakidašnje i osvežiće prostor ako izaberete neku neobičnu boju. Baterije sa tuševima koji u konstrukviji imaju raznobojne lampe, daće poseban doživljaj tokom tuširanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts