|

Kako odabrati odgovarajuća ulazna vrata?

Saveti za odabir vrata za kuću ili stan

Ulazna vrata donekle oslikavaju karakter osoba koje u tom stanu ili kući žive. Mogu biti od drveta sa kružnim ili kvadratnim prozorom, vrata koja ukazuju na dobrodošlicu i topao dom, ili hladna, teška, metalna ulazna vrata koja ukazuju na to da nisu svi gosti dobrodošli.

Kada birate ulazna vrata neka vam sigurnost bude na prvom mestu, jer su vremena kada ste mogli izaći iz kuće i ostaviti otključana vrata davno iza nas. Osim bezbednosti i estetski efekat je jako bitan. Ulazna vrata bi trebalo da budu usklađena po pitanju boje i dizajna sa izgledom kuće ili zgrade u kojoj živite. Nemojte suviše ukrašavati vrata velikim kvakama i šarkama.

ulazna-vrata-za-stan-i-kucu

Imajte u vidu i to da kroz ulazna vrata morate uneti sav nameštaj pa birajte ona koja su veće širine. Preporučuje se da to bude širina od najmanje devedeset centimetara, a najbolja varijanta je šitina od sto centimetara. Bitno je i da ulazna vrata dobro dihtuju i da imaju odgovarajuću termoizolaciju kako se zimi ne bi gubila energija, a leti sprečio direktan prodor toplote. Preporučuje se i ugradnja nadstrešnice kako bi se vrata što duže očuvala i da bi vaši gosti bili zaštićeni od kiše pri ulasku i izlasku.

Ulazna vrata kupujte samo kod pouzdanog prodavca. Šarke, brave i kvake svojim kvalitetom odrediće trajnost vašim vratima i zato se obavezno posavetujte sa stručnjacima pri njihovoj kupovini. Brave treba da se zatvaraju u nekoliko pravaca. Cilindar na vratima treba ugraditi tako da ne izlazi van sa spoljašnje strane kako bi onemogućili obijanje njegovim izvlačenjem. Najbolji cilindri su izrađeni od čelika.

Sobna ulazna vrata

Materijali koji se koriste za izradu sobnih ulaznih vrata su najčešće medijapan, PVC, HDF i puno drvo. Mogu se praviti od hrastovine, a može poslužiti i smreka. Kako biste vaša ulazna vrata od punog drveta zaštitili od vlage, prelakirajte ih premazima koji se koriste za spoljašnju stolariju. Mogu imati pravolinijski ili lučni svod. Površina na sobnim ulaznim vratima može biti reljefna ili ravna. Vrlo često imaju stakleni otvor na gornjoj polovini.

Ne obezbeđuju stepen sigurnosti koji daju sigurnosna ulazna vrata, ali im je cena zato znatno niža. Po svojoj ceni izdvajaju se ulazna vrata od PVC plastike, koja su poslednjih godina postala vrlo popularna.

Sigurnosna ulazna vrata

Zahvaljujući sistemu brava i materijalima od kojih su izgrađena, sigurnosna ulazna vrata onemogućavaju neželjenom gostima da naruše privatnost vašeg doma. Pri kupovini sigurnosnih ulaznih vrata ne treba štedeti jer njihova cena nije veća od štete koja bi vam mogla biti naneta pri provali. Medijapan i plastificirani metal su materijali od kojih se izrađuju ova vrata. Mogu biti i od čelika ili blindirana. Zaključavaju se najčešće u deset tačaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts