Staklene prizme dobra su toplotna izolacija

Staklene prizme u kući bile su na vrhu popularnosti 1980 tih godina da bi kasnije postepeno bivale zapostavljene. Ipak, u novije vreme, ponovo postaju popularni detalj zidova i to ne samo u kupatilu već i u skoro svim stambenim prostorijama.

Zidovi od staklenih prizmi najčešće se upotrebljavaju u vidu pregradnih zidova. Osnovna prednost prizmi je propuštanje svetlosti što dodatno osvetljava enterijer i pruža mu posebnu toplinu, naročito ako izaberete prozme u boji. Mogućnosti su neograničene!

staklene prizme

Osim kao estetski detalj u enterijerima i kao pregrada, staklene prizme su vrlo funkcionalne i za spoljne zidove na primer pored stepeništa pa ćete dobiti svetla predsoblja i ulaze u kuću ili stan. Koriste se za spoljne zidove jer im je još jedna od karakteristika dobra toplotna izolacija.

Karakteristike staklenih prizmi

Staklene prizme se izradjuju u raznim bojama, ili kao providne ili matirane. Ulepšaće i osvežiće prostor kombinovanjem sa bojom keramike u vašem kupatilu.

staklene prizme

Prizme se za kupatilo koriste i ako imate mali prozor, i problema sa nedovoljnim osvetljenjem. Mogu poslužiti i umesto zidova za tuš kabine ili kade. Delovaće nesvakidašnje i pružiće svakako više svetlosti.

Od njih se mogu praviti i neki delovi kupatilskog nameštaja, kao što je na primer sto, a mogu se postaviti i pored ogledala u kupatilu kako bi pojačale osvetljenje.

Način ugradnje i postavljanje staklenih prizmi

Ne treba koristiti staklene prizme za gradnju nosećih zidova. Zid koji se pravi od staklenih prizmi treba da ima ojačanje na vrhu u obliku gornje grede a takodje ove prizme moraju da se grade u okvirima da bi bile zaštićene i da bi izgledale lepo.

prizme3

Ugradnja prizmi – Prizme se spajaju ili malterom ili u posebnim lepkom. Može se koristiti i leepak za pločice. Pošto je nemoguće seći staklene prizme, potrudite se da gredu i okvir napravite tako da odgovara veličini prizmi

Uobičajene dimenzije staklenih prizmi su 190 x 190 x 80 mm, a razmak između svake prizme pri ugradnji treba da bude oko 10 mm.

Širenje stakla

Dozvolite širenje staklu. Kada se prizme kao blokovi upotrebljavaju u prostorijama gde je česta promena temperature, kao što je to slučaj sa kupatilom, gde se od njih prave pregradni zidovi, zidovi kada ili tuš kabina, obavezno je da omogućite širenje i kontrakcije materijala kao što je staklo. Uobičajeni beli malter ili lepak se upotrebljava za vezu izmedju prizmi ali ne i za obod okvira. Za to treba upotrebiti silikon. Kod zidanja zida od staklenih prozmi u kupatilu primenjuje se pravilo na osnovu iskustva, a to je da ne treba zidati više od 3 reda dnevno upravo zbog ovog „rada“ stakla.

staklene prizme kupatila

Ojačanje

Ukoliko je zid koji pravite od staklenih prizmi veće površine odnosno iznad dva kvadratna metra, morate da ojačate ovakvu konstrukciju. Učinite to postavljanjem šipki u malter između prizmi i to najbolje u svakom trećem redu kako horizontalno tako i vertikalno. Neophodno je i da armaturu povežete sa nosećim delom,i sa strane i u gornjem delu . Preporučena armaturu za ojačanje je fi 6.

Da bi razmak bio ujednačen, uvek koristite spojnice.Osim jednakih medjuprostora, ovako ćete omogućiti i da se spreči sabijanje malter od strane prizmi pre nego što veza očvrsne. Nabavite spojnice posebno namenjene za staklene prizme, a ne za pločice. Kada je zidanje gotovo – uklonite ih.

Praznine popunite ako je neka od njih uočljiva a viškove maltera ćete najlakše ukloniti vlažnom krpom i to je kraj cele procedure.

Procena potrebnog materijala: Pakovanje od 12,5 kg maltera ili lepka biće Vam dovoljna za zidanje od 20 do 25 komada staklenih prizmi.

staklene prizme

Cena staklenih prizmi

U zavisnosti od kvaliteta i prouzvodjača, staklene prozmerazlikuju se i po ceni. Mogu se kupiti i na komad po ceni od 120 dinara pa i do 350 dinara. Cena po kvadratu takodje varira u zavisnosti od veličine ovih posebnih staklenih opeka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts