|

Koliko su muškarci opsednuti veličinom

Neko bi konstataciju da su muškarci danas opsednuti veličinom nazvao nepoštenom generalizacijom, ali činjenica od koje se ne može pobeći je da mnogi od nas smatraju da je veće zapravo sinonim za bolje, bili mi svesni toga ili ne. Ipak, teško je razlučiti koliko deo toga je posledica skoro vulgarne opsednutosti veličinom novčanika, kola, grudi, mišića i ponosa tipske predstave muškarca u popularnoj kulturi, a koliko je to prosto u našoj prirodi. Šta je stiglo prvo, kokoška ili jaje?

Grudi

Zašto muškarci vole velike grudi i dekolte ima, kako kaže Džeri Sajnfeld, „malo, ali vrlo snažno gravitaciono polje koje privlači samo muške poglede“? Bujne grudi su za naše iskonske instinkte znak da je dotična ženka zdrava, snažna i zrela za stvaranje potomstva. Ipak, proteklih decenija ova činjenica kao da se zloupotrebljava sve više, što nam je donelo groteskne kreacije u vidu suludo velikih i masivnih silikonskih umetaka koji neretko postaju izvor vaskolikih zdravstvenih problema za ponosnu vlasnicu, pa tako neke države savetuju ženama da silikone ne ugrađuju. Mada, ako je društvo to prihvatilo, ko smo mi da se bunimo?

muskarac grudi

Novčanik i Kola

Malo ko među nama ne može razumeti želju za materijalnim posedima. Moglo bi se čak reći da nam je to u prirodi, kao što su naši preci imali želju da ulove dovoljno veliku životinju da bi mogli da prehrane porodicu.

Ipak, savremeno društvo kao da, kroz sve prožimajući propagandni aparat,ide korak dalje.

Svedoci smo vremena u kome je siromašne sramota što su siromašni, a bogati se diče svojim novcem kao vrlinom bez obzira na njegovo poreklo. Takvi aršini podrazumevaju kompatibilnost sa suprotnim polom, što znači da pre svega žene moraju biti fascinirane gabaritima novčanika i automobila muškarca kao velikim životnim uspesima, što i nije tako daleko od istine ako je verovati tipskoj predstavi savremene mlade žene u medijima.

Protekle decenije donele su nam i najbolji pokazatelj ovakvog sistema vrednosti u liku ogromnih, nominalno terenskih vozila od više desetina, čak i stotina hiljada evra, namenski osmišljenih kako statusni simboli. Njihova apsurdnost ogleda se u činjenici da se uglavnom vrlo loše snalaze van puta, iako im je to bila prvobitna namena, kao što ni ovakva filozofija prosto ne funkcioniše naročito dobro u stvarnom svetu.

muskarac automobil

Ponos

Ne samo da su muškarci opsednuti veličinom svog polnog organa, već je, kako se čini, i čitavo društvo opsednuto njihovom opsednutošću. Veličina muškog ponosa i naš odnos prema istom omiljena su tema u medijima.

Štaviše, kao da su se i naučne institucije pridružile opštoj pomami, pa se sve češće izvode istraživanja u nekakvoj vezi sa muškim gabaritima. Naravno, postoji dobar razlog za to: ljudi vole da čitaju o tome. Prosto je tako, hteli mi to da priznamo ili ne. Ono što čitavu stvar čini zanimljivom jeste to da je ogromna većina u opsegu proseka, što znači da ogromna većina muškaraca fizički može da zadovolji ogromnu većinu žena. U čemu je onda problem, šta toliko istražujemo i zašto mnogi od nas pribegavaju merama povećanja penisa?

Mišići

Bombardovanje slikama fizički savršenih muškaraca i žena kome smo izloženi muskarac misiciveć decenijama rezultiralo je izopačenim kultom tela čije posledice možemo videti svuda oko nas. Jedna od njih svakako je pretvaranje pouke o neophodnosti fizičke aktivnosti za savremenog čoveka u trku u povećanju obima vrata i bicepsa.

Ovaj karakteristični mišić nalazi se s prednje strane ruke između podlaktice i ramena, a ono što ga izdvaja od skoro svih ostalih je činjenica da ga je moguće vežbati skoro potpuno izolovano, uz simbolično učešće okolnih mišića. Kao takav, savršena je metafora za vežbački mentalitet velikog broja savremenih muškaraca koji stavlja formu ispred suštine, izgled ispred zdravlja i utisak ispred sposobnosti.

Prema tome, moglo bi se reći da je muška opsednutost veličinom, makar donekle, zapravo samo posledica opšte opsednutosti veličinom. U civilizaciji u kojoj je veliko terensko vozilo pravljeno skoro isključivo za gradsku vožnju statusni simbol bez premca, teško je zamisliti drugačiji sistem vrednosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts