Saveti za izbor ventilatora za kupatilo

Ventilacija kupatila je pored frejanja od ključnog značaja pri planiranju uredjenja ove i te kako važne prostorije u kući. Ako ventilacija koja omogućava pravilan protok vazduha nijeadekvatno uradjena, prvi znak je pojavljivanje budji koja može biti štetno za vaše zdravlje.

Osim toga, zbog loše ventilacije, drveni nameštaj u kupatilu će početi da propada, i da se deformiše zbog vlage. Zbog svega toga, neophodno je pažljivo isplanirati poziciju ventilacije i odabrati adekvatni ventilator za kupatilo.

Ne tako davno provetravanje prostora podrazumevalo je promaju i otvaranje svih prozora. U vreme savremene gradnje i hermetičkih prozora, pravilna ventilacija objekata je od suštinske važnosti.

ventilator za kupatilo

Ventilacijom protiv budji i vlage

Da ventilacija ne funkcioniše dobro ili da je prosto nema, otkrićete tako što u kupatilu počinje da se oseća vlaga, javlja se plesan, oseća se težak vazduh i neprijatan miris.

Jednostavno, obavezno je da se svakoj prostoriji u kući pa tako i u kupatilu koje je posebno podložno uticaju vlage, obezbedi odgovarajuće održavanje, u smislu zaštite od vremenskih uslova, provetravanje i postizanje adekvatnog nivoa vlažnosti.

Ventilacioni sistemi

Na tržištu postoji velika ponuda raznih ventilacionih sistema. Vodite računa o pravom odabiru i o kvalitetu. Tip ventilacije zavisi od prostorije kojoj je namenjen pa tako tražite ventilator koji je posebno kreiran za kupatilo i to u odnosu na njegovu površinu.

U ventilaciji prostorija  koriste se centralizovani ili decentralizovani sistemi ventilacije. Oni se moraju održavati na odgovarajući način zbog mogućeg prisustva gljivica koje uzrokuju neprijatne mirise i lako postaju izvor zagadjenja koje množe negativno uticati na zdravlje ukućana.

plafonski ventilatori

Nedostatak centralizovanih sistema upravo je nemogućnost kreiranja mikroklime u svakom posebnom prostoru pa se zato, ako govorimo o kupatilu u vašoj sopstvenoj kući, odlučite za neki od kvalitetnih ventilatora.

Decentralizovani sistem ventilacije, omogućava dosta kvalitetniji vazduh. Konstrukcija je kompaktna a ugradnja ednostavna i laka, cena povoljna a sistem pouzdan. Ovi sistemi mogu da stvaraju mikroklimu i lokalne zone, a njima se može i upravljati u zavisnosti od potreba. Kada su u pitanju kupatila, važnost ventilacije je najvažnija zbog pare i vlage.

Montaža ventilatora u kupatilu

Kada kupatilo nema prozore odnosno neku vrstu prirodne ventilacije, najzastupljenije rešenje je postavljanje ventilacionih otvora sa rešetkama. Neka mišljenja ukazuju na to je kod ovakvih ventilacionih sistema izvlačenje vazduha vrlo slabog intenziteta, pa se stoga preporučuje ugradnja ventilatora. Ugradnjom ventilatora pojačava se cirkulacija i protok vazduha.

Ventilator u kupatilu će biti od velike pomoći jer će odvoditi neprijatne mirise, izvlačiti topao ili hladan vazduh i na taj način sprečavati pojavu buđi.

zidni ventilatori

Uslov ugradnje ventilatora , je da postoje izvodi na električnim instalacijama pored samih otvora. Postupak montaže je vrlo jednostavan i lak a u slučaju da hoćete da rad ventilatora držite pod kontrolom, ugradite kombinovane prekidače za paljenje svetla i ventilatora istovremeno, kao i za njegovo isključivanje nekoliko minuta pošto se svetlo ugasi.

Zidni ventilatori za kupatilo

Zidni ventilatori linije „ EURO“ mogu se naći u salonima ili na online šopovima. Obično su snage od 11W, dimenzije su promera od 100 ,ili 120, sa protokom vazduha od 85 m3/h ili 130 m3/h, i zaštitom protiv pregrevanja. Neki modeli su sa klapnom koja je automatska, dok drugi poseduju potezni prekidač.

Plafonski ventilatori za kupatilo

Postoje i ventilori koji se osim kao zidni mogu postaviti i kao plafonski. (horizontalna i vertikalna ugradnja) Aparat se može dobiti i sa vremenskim prekidačem, odnosno sa tajmerom, koji nakon izlazka iz prostorije, po unapred podešenom vremenskom periodu (između 2 i 20 minuta) ostavlja ventilator u pogonu.

ventilatori sa senzorom

Ventilatori sa senzorom

Tri osnovna modela ventilatora razlikuju se po protoku vazduha od obično 90, 165, 300 m³/h. Oni koji sadrže senzor posebno su pogodni jer dekuju tako što senzor uključuje ventilator ukoliko se nivo vlage u prostoriji povećao u odnosu na unapred zadate vrednosti. Ventilatori sa senzorom su posebno pogodni za saune i parna kupatila.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts