Kako se obući za posao?

Prošle subote ulazim u poštu da platim račun. Na šalteru radnica sa dekolteom iz koga sve kipi, sa plastičnim noktima kojima nabada tipke na tastaturi. Skoro da ne obraća pažnju na stranke, sve vreme priča sa kolegom i onako, mehanički, odrađuje posao. Izlazim odatle i razmišljam kakav je bio moj prvi utisak o ovoj radnici? Blago rečeno, strašan. Stil i ponašanje su nedopustivi na jednom ovakvom radnom mestu.

Nažalost, loše obučene žene, sa prekratkim suknjama i dekoltiranim majicama veoma često nalazimo na mnogim radnim mestima. Ono što je žalosno u stvari je činjenica da one i ne misle da su loše obučene, naprotiv. Ako im je cilj da privuku pažnju, to su i uspele, ali sve ono što dolazi posle toga, loše je za njihov dalji napredak u karijeri. Zašto? Zato što na ovakav način ostavljaju jedan veoma loš utisak koji govori o njihovom neprofesionalizmu.

Kako se obući za posao?

Ono od čega polazimo, jeste da želimo da ostavimo dobar utisak na radnom mestu. Dakle, ako ste drage dame, dobile posao i treba da krenete na upoznavanje sa novim kolegama kojima želite da stavite do znanja da ste taj posao zaslužile, da ste kompetente i odgovorne i potpuno profesionalne u obavljanju tog posla, evo nekoliko saveta šta je to što obavezno treba da sadrži vaš orman.

  1. Dobar sako
  2. Bela košulja
  3. Klasične pantalone
  4. Suknja do kolena

odelo za posao

Mislite da je ovo dosadno? Ne, neće biti ako izaberete dobre krojeve i prave boje. Šta ćete obući zavisi od toga i gde radite. Ako u vašoj firmi ne postoji kodeks oblačenja, a ipak radite na jednom odgovornom mestu kao što je banka, sud, advokatskoj firmi, pošti, to su prilike gde se zahteva jedan klasičniji stil. Klasično ne mora da znači dosadno. Ukoliko niste sigurni u početku, dobitna kombinacija je uvek crno bela. Bele pantalone širih nogavica, crno – bela košulja i crni sako, uz diskretan nakit i dobar sat su sjajna kombinacija.

Ako dopustite sebi malo slobode, uz ovakvu kombinaciju crni sako možete zameniti crvenim ili žutim i to će biti prava letnja kombinacija. Sigurno ćete privući pažnju na pozitivan način. Crna, bela, crvena, siva i teget su boje koje fantastično izgledaju na odelima i cipelama i to su boje sa kojima ćete sjajno kombinovati nežno roze, pesak, pastelno plavu, boju lavande, ljubičastu….

kombinacija-za-posao

Važno je da stvorite svoj stil, jer on mnogo govori o vama i ostavlja snažan utisak. Za formalne prilike uvek se odlučite za jednostavnu odevnu kombinaciju ali originalnu. Onaj ko ume da prepozna dobar stil, sigurno će obratiti pažnju na vas. Klasičnu kombinaciju možete uvek da upotpunite interesantnim detaljima: marame, kaiševi, a ako nosite naočare, možete početi da stvarate svoju kolekciju u raznim bojama: žute, zelene, ljubičaste, crvene, da se slažu uz svaku boju garderobe. Mislite da je to previše? Nije, verujte, ja imam dve prijateljice koje imaju bar sedam – osam pari naočara za vid u raznim bojama i oblicima. Savršeno ih kombinuju sa garderobom i uvek izgledaju interesantno.

Nakit

Teške narukvice ne dolaze u obzir, zato što ćete stalno zveckati dok budete radili za kompjuterom, što će vaše kolege nervirati. Jedna „jača“ ogrlica ako je kombinacija odeće umerenija je dopuštena, ili birajte lepe, odmerene ogrlice i minđuše koje se slažu sa bojama koje imate na sebi i koje će upotpuniti vaš stil. Ako ne volite ogrlice, jedan dobar prsten sa velikim kamenom može postati vaš zaštitni znak. Nabavite ih u više boja, za svaku boju košulje ili bluze koju imate.

prstenje

Suknje

Najvažnije je izabrati pravu dužinu za posao. Ništa previše preko kolena, a razni oblici su dopušteni – klasične uske suknje (ali ne previše uske), na preklop, sa naborima… Ako imate šarenu suknju, gore obucite neku interesantnu majicu ili bluzu. Pazite da se boje slažu sa šarama koje već imate na suknji. Obujte cipele u istoj boji i delovaćete veoma lepo i ženstveno, što je mnogo lepše nego da ste obukle prekratku suknju.

suknje-za-posao

Haljine

Uf, one su moj favorit. Haljine su sjajne za formalne prilike. Pod prvom stavkom jeste imati onu poznatu Odrinu „malu crnu haljinu“, a možete izabrati i dezeniranu, prošaranu sa cvetićima, tufnicama, prugama ili prosto da budu jednobojne. One mogu biti bez rukava, ispod kojih možete obući košulju. Dodajte jedan dobar sako ili kaiš i maramu i vi izgledate savršeno a brzo ste se i obukle za posao!

haljine za posao 2

Kako izabrati materijale za leto?

Svima je problem kako se obući kada je napolju plus 40. Haljine su pravi izbor, a materijali treba da budu veoma lagani i prirodni, na primer lan i pamuk. Lepršave letnje haljine mogu biti dobar izbor ako uz njih izaberete dobre cipele, prebacite maramu preko ramena ili uz njih izaberete lagani sako bez postave ili bolero. Ako volite print, nemojte preterivati sa šarenilom. Uz print birajte jednobojne dodatke i neutralne boje.

crne haljine za posao

Ruke

Treba da budu nežne, negovane, sa noktima umerene dužine. Uvek vodite računa o vašim noktima. Bolje da nemate nikakav lak na njima, nego da vam ivice budu skroz iskrzane i neuredne. Tada ceo vaš izgled pada u vodu.

Vaša poslovna odeća treba da bude elegantna i moderna, praktična, funkcionalna. Sve zaviti od radnog mesta na kom radite. Negde, gde ne morate da izgledate tako formalno, možete nositi farmerke i zanimljive majice, pa čak i kada radite u pekari ili trafici. Nemojte samo nositi helanke i majice na bretele, takva odeća je namenjena kućnoj varijanti, jer iskreno, nikada ne znate kada ćete na nekoga naići, koga ćete sresti i zamoliti ga da vas preporuči za neko bolje radno mesto. A ta osoba će vas prvo odmeriti dobro i onda razmisliti da li ste vi neko koga sme da dovede u svoj kolektiv i reći da ste baš vi osoba koja im je potrebna.

Da li ste?

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts