Kako se rešiti moljaca u stanu?

Moljci su vrsta štetočine, sa kojom mnogi imaju problema. Tačnije, moljci su leptiri kratkih krila, i nisu ni približno simpatični kao standardni letpiri. Obično žive samo dok ne polože jaja. Napadaju odeću, nameštaj, hranu … Kako se izboriti sa njima ?

Najčešće se pojavljuju u letnjim mesecima i možete ih naći skoro svuda u kući: u kupatilu, u ormaru, kuhinji, na tepihu, parketu, pa čak i u namernicama kao što je brašno. Pojavljuju se u svako doba dana i noći, s tim što su danju pretežno mirni, dok noću često lete oko sijalica i lampi.

Imajte na umu da moljci ne škode vašem zdravlju, ali je svakako bolje istrebiti ih, jer nanose štetu u vašem domu.

Imate problem sa moljcima u ormaru, kuhinji, brašnu ... ? Evo kako da ih se rešite.
Imate problem sa moljcima u ormaru, kuhinji, brašnu … ? Evo kako da ih se rešite.

Moljci u ormaru

Najveću štetu čine moljci koji napadaju tekstil. Zato je poželjno da što pre zaštitite odeću. Moljci redovno ostavljaju rupe na vašim omiljenim komadima odeće. Najviše vole da grickaju prirodne materijale, kao što su vuna, krzno, perje … Vole i odeću neprijatnog mirisa, zato je jako bitno da odeća koju slažemo u ormar bude čista, jer moljce privlače fleke i miris znoja.

Svakog proleća, poželjno preprati odeću ili, ako se radi o zimskim jaknama i kaputima, okačite ih na sunce da se provetre ili ih odnesite na hemijsko čišćenje.

Uništavanje moljaca
Uništavanje moljaca

Moljci u brašnu i kuhinji

Žitni moljci napadaju hranu. Naćićete ih u brašnu, ali i na voću i žitaricama, čajevima, tako da često borave u vašoj kuhinji. Vole i vodu, pa ako ste ostavili posudu sa vodom negde u kuhinji, vrlo je moguće da ćete ujutru naći nekog moljca kako pliva u toj istoj posudi. U vašim namernicama se legu, tako da, ako trenutno nemate moljce, nije isključeno da će se svakog časa pojaviti odnekud.

Poželjno je generalno čišćenje kuće bar jednom mesečno, kao prevetnivna zaštita od moljaca. Ali čišćenje bez preskakanja. Pomerajte nameštaj i slike, sve detaljno očistite, jer su zavučena mesta koja retko čistimo najpogodnija za razvoj moljaca.

Držite hranu isključivo u posudama sa poklopcem, jer tada moljci ne mogu da dođu do vaših namernica. Ukoliko negde u hrani primetite prisustvo larvi, obavezno je bacite, kako se ne bi izlegli novi moljci. Moljci se skupljaju i na osušeno cveće.

Razmnožavaju se i u hrani kao što je brašno, voće, žitarice i slične namernice.
Razmnožavaju se i u hrani kao što je brašno, voće, žitarice i slične namernice.

Moljci u kupatilu

Najčešće se množe u kućama koje imaju problema sa vlagom. Radi preventive, kupite i apsorber vlage, koji ne bi trebalo da bude velika finansijska stavka, a rešava više problema odjednom.

A koja prostorija u kući ima najviše problema sa vlagom, ako ne kupatilo? Za kupatilo je redovno čišćenje posebno bitno. S obzirom na jaka dezinfekciona sredstva koja se ovde koriste, ne bi trebalo da imate većih problema ako redovno održavate ovu prostoriju.

Ukoliko imate problema sa moljcima u kupatilu, pravila su ista kao i za kuhinju. Dakle, temepljno čišćenje, ali bukvalno po svim ćoškovima. Pomerajte ogledala, veš mašinu, ormare … Dobro provetrite kupatilo nakon tuširanja ili čišćenja, kako se vlaga ne bi zadržavala.

moljci u kupatilu

Moljci u kupatilu i na parketu.

Još jedno mesto koje moljcima može poslužiti kao stanište, jesu tepisi i parket. Ako ste primetili rupice na svom vunenom tepihu, najverovatnije imate probleme sa moljcima. Tepihe takođe napadaju tekstilni moljci, a ovde mogu da nalegu i preko sto jaja. Moljci koji napadaju parket, ostavljaju rupe u drvetu i oštećuju vaš pod.

Ukoliko ste primetili moljce na podu, najbolje je odneti tepih na pranje. Zatim oribajte pod i nakon što se i parket i tepih osuše, nanesite sredstvo za zaštitu od moljaca.

Koliko su štetni po zdravlje?
Koliko su štetni po zdravlje?

Uništavanje i deratizacija. Nabaviti lavandu kao preventivu.

Postoji čitav niz preparata koji se mogu koristiti u borbi protiv moljaca. Svakako su najpopularnije trake. U pitanju su obične lepljive trake, koje se okače po kući i moljci se na njih lepe. Tu su i posebna sredstva za odeću, koja se okače u ormar i odbijaju štetočine. Sa druge strane, ova sredstva brzo izvetre, potrebno je kupovati ih češće, a ne radi se o jeftinim stavkama. Postoje i druga, povoljnija, a prirodna sredstva za borbu protiv moljaca.

Lavanda je omiljena naročito kada se radi o odeći. Kupuje se u vrećicama, koje se stavljaju u džepove od odeće. Pored lavande može se korititi i suvo orahovo lišće, kao i crveni luk, isečen na pola. Moljce odbijaju jaki mirisi, koji su prijatni za ljude. Zato je čišćenje kuće ili stana, kao i redovno provetravanje jako bitno. Nabavite i eterična ulja, koja takođe pomažu u borbi protiv ovih napasti.

Postoje firme koje se bave deratizacijom, dezinfekcijom i dezinsekcijom, i koje su specijalizovane za uništavanje moljaca. Pored moljaca uništavaju i druge štetočine, pa ako je vaš problem sa ovim napastima drastičan obratite se stručnjacima. Gotovo svaki grad ima bar jednu firmu koja se bavi ovim poslovima, a stručnjaci će vas ujedno i posavetovati, kako da i u buduće rešite problem sa moljcima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts