Letnjikovci od drveta pravi su izbor za svako dvorište

Letnjikovci od drveta – idealni za opuštanje i ukras dvorišta

Ako ste vlasnik prostranog dvorišta, letnjikovci od drveta pravi su izbor za okućnicu u etno stilu. Drveni letnjikovci mogu biti vrlo efektan i koristan deo vašeg vrta. Bitno je dobro isplanirati veličinu i poziciju letnjikovca, kako bi ispunio svoju osnovnu funkciju, a to je što bolji pogled na baštu , koji će vam omogućiti mir i odmor. U našoj zemnlji, najčešće ih vidjamo u Vojvodini, što je i logično jer su za vojvodjansku ravnicu karakteristična prostrana dvorišta u kojima se kao po pravilu, uz kuću nalazi letljikovac.

Letnjikovci nam pružaju zaštitu od sunca i neželjenih pogleda, omogućavaju uživanje u zelenilu i cveću tokom proleća i leta.

Letnjikovci mogu biti različito gradjeni – počev od najjednostavnijih letnjikovca koji su montažni i koje čine potporni stubovi, grede i letve na njima.Lako i brzo ih možete napraviti i sami sa vrlo malo umešnosti i materijala. Između potpornih stubova možete ostaviti prazan prostor bez elemenata ograde, već prostor ispuniti na primer živom ogradom.

Komplikovaniji i prostraniji letnjikovci , sa prostranim krovom koji je pokriven crepom, temeljem i drugim detaljima, gotova da liče na prave brvnare.

letnjikovac od drveta

Gradnja

Najvažniji elementi stabilnosti letnjikovca su temelj i potporni stubovi. Betonski temelj će produžiti životni vek drvetu jer će onemogućavati direktni kontakt s vlagom iz zemlje.

Najlepši izbor za dvorište su drveni letnjikovci. Oni će se najprirodnije uklopiti kao deo bašte dok za krov možete upotrebiti trsku ili hrastovo drvo.

Letnjikovci se prave i od kombinovanih materijalal kao što su stare cigle, biber crep za krovnu konstrukciju, stare fosne…   Sve konstrukcije modela se uglavnom proizvode od čamovog drveta.

Oblik i dimenzije

Najčešći su četvorougaoni letnjikovci, a proizvode se još i šestougaoni, osmougaoni, asimetrični… Dimenzije su Vaš lični izbor i zavise od toga koliko u dvorištu imate prostora.

Ovde možete pustiti mašti na volju koliko god želite, i jedini ograničavajuči faktor je prostor. Ideje su nepresušne, možete izraditi letnjikovac sami, one koji su manjih dimenzija od svega par kvadrata, kupujete gotove i samo ih postavite na odgovarajući podlogu, tu su i letnjikovci na jednu vodu, letnjikovci sa fontanom, letnjikovci sa staklenim ili najlonskim prozorima…

Letnjikovci se mogu koristiti od proleća do jeseni za uživanje u prirodi. Napravite poseban enterijer u njima ugradnjom stolova sa klupama ili stolicama, dodajte viseću ležaljku ili mrežu. Sa ugradnjom rasvete, u dvorištu ćete uživati i noću i u večernjim satima.

letnjikovac u etno stilu

Kutak za uživanje

Nema lepšeg ukrasa za baštu od simpatičnog letnjikovca koji nudi zaklon od sunca ili vetra, a ne lišava Vas udobnosti ispijanja kafe ili druženjasa prijateljima na svežem vazduhu.

Osim što mogu poslužiti kao ostava za drva ili alat, kad im nije sezona, ili čak i kao letnja kujna, a ako je veći i kao parking mesto, letnjikovci su nesumnjivo dekorativni element bašte i nezamenjiv spas od letnje žege.

Napravi sam!

Ako ste imalo vični, letnjikovac možete i sami napraviti. Prvo izbetonirajte osnovu , zatim postavite drvene grede dimenzija 10 x 10 cm kao stubove, i u zavisnosti od oblika četvorougaoni, šestougaoni ili osmougaoni, napravite konstrukciju za krov, povežite je daskamaili brodskim podom, i prekrijte željenim crepom (možete iskoristitit i stari) . Na kraju, prelakirajte drvene površine i postavite metalne ugaone okove.

Platneni paviljoni ili tende koštaju oko 80 evra i uglavnom traju jednu sezonu. Sopstveni drveni paviljon ili letnjikovav zato napravite sami. Koštaće oko 300 evra, ali ćesigurno duže trajati.

Pogledajte slike letnjikovaca iz naše galerije:

drveni etnjikovac

montažni letnjikovac4

letnjikovac za baštu

letnjikovac za dvorište

letnjikovac u vojvodini

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts