Kako izabrati odgovarajuća garažna vrata

Garažna vrata – mane i prednosti odredjnih sistema i materijala

Osim što je po pitanju funkcionalnosti važno da pametno i ekonomočno organizujete prostorije u čitavoj kući, ekonomičnost je potrebna i kod garažnog prostora na šta može da utiče i tip garažnih vrata koji ste izabrali.

Garažna vrata na neki način štite deo kuće i omogućavaju veću privatnost. Osim za vozila, takodje se upotrebljava za skladištenje nekih drugih stvari. Zbog toga je važno ugraditi odgovarajuća garažna vrata.

U današnje vreme garažna vrata proizvode od različitih materijala, a najčešća su aluminijumska vrata za garažu. Ali pored dimenzija i materijala, obratite pažnju na još neke detalje kako biste dobili najbolju garažu u odnosu na Vaše potrebe.

Pa će tako, kada su u pitanju cene, rolo vrata od aluminijuma na električni pogon biti malo skuplja u odnosu na vrata uz koja nećete dobiti daljinski upravljač.

Električna vrata imaju svoje prednosti, mada brojna iskustva kažu da segmentna ili rolomatik vrata takodje nisu loš izbor. Kada je reč o proizvodjačim a, jedan od onih koji garantuje kvalitet jeste brend Hormann.

segmentna ili rolomatik vrata

Veličina

Najpre utvrdite koja je veličina odgovarajuća za vrata za vašu garažu. Većinom se dimenzije koje su predodredjene pri projektovanju kuće, jako razlikuju.

Mnoga garažna vrata se kupuju tako da se odmah mogu montirati dok postoje i radnje u kojima možete tražiti da vam vrata naprave po meri kako bi imale potpuno odgovarajuće dimenzije, i ovde već možete uticati na materijal, kombinaciju materijala, boju, dizajn…

Ostali važni elementi kod izbora vrata za garažu su na primer debljina , garancija, otpornost materijala… Proizvodnja garažnih vrata je u današnje vreme znatno napredovala pa je mogućnost izbora takva da ćete sigurno naći ono što Vam je potrebno.

vrata za garažu

Dizajn

Dostupni su različiti dizajni, od onih vrata s podignutim panelima do potpuno klasičnog stila. Neki delovi vrata čak mogu biti i oslikani. Kada ih radite po meri, sami možete odabrati unikatan dizajn. Bela boja je neka vrsta standarda a dodatak nekih drvenih dekora podiže cenu.

Osim raznih boja i dekora, specijalnom metodom printa moguće je otisnuti korporativnu boju i logotip firme.

Vlasnici garaža mogu uskladiti vrata s oblogom fasade umetanjem fasadnih panela u posebno napravljen okvir garažnih vrata, što zahteva poseban dizajnerski projekat.

Materijal

Naravno da je materijal stvar koju treba uzeti u obzir pre kupovine. Drvo, metal, čelik, aluminijum, kombinacija… Izaberite odgovarajući materijal koji će doprineti zaštiti imovine ako vrata kupujete i ugradjujete sa tom namenom. Najčešći materijali za bazu pri ozradi kod 99 posto prodatih vrata je pocinkovani čelik sa plastificiranim premazom u boji. Drvena vrata prodaju se uglavnom u severnim zemljama Evrope i traže posebnu negu i brigu oko tretmana drveta.

garažna vrata

Kako izabrati odgovarajuća vrata za garažu

Što su vrata za garažu napravljena od boljeg i čvršćeg materijalima, njihov kvalitet i korist će biti veći, pa materijalu dajte prednost u odnosu na dizajn.

Drvena garažna vrata uvek su tražena, ali obratite pažnju da drvo bude zaštićeno adekvatno od vremenskih uslova kako bi vam duže trajala.

Na primer, ako imate podzemnu garažu, ona će zahtevati neizolirana, što jeftinija jednostavna vrata. Ako nabavljate vrata koja će biti na pročelju fasade kuće s dnevnim boravkom, morate da potražite najbolje izolirana sekcijska vrata s luksuznim dizajnom i bojom u fasadi kuće.

Sekcijska garažna vrata najbolje su rešenje, zbog svojih velikih otvora, za garaže u kojima ima mesta za parking dva vozila a posebno za garaže koje su priključene nasistem grejanja čime se utičena šednju energije.

Jednokrilna podizna vrata pogodna su za garažne otvore manjih dimenzija a bočna klizna i rolo vrata preporučuju se kod niskih ili plitkih garaža.

Garancija i servis

Kada je reč o upravljanju vratima, za one koji ih ne žele otvarati ručno, otvaranjevrata se reguliše daljinskim upravljanjem.

Takodje, ugradnjom fotoćelija za automatsko spuštanje, vrata se sama spuštaju nakon izlaska i ulaska vozila u garažu, što je naprednija tehnika. Garancija se uglavnom daje na 10 do 15 godina,. Ali i pored garancije, preporuka je da se jednom u tri godine uradi servis vrata i motora.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts