Pripremite se za letovanje

Da li će vam letnji odmor biti uživanje ili će se pretvoriti u noćnu moru zato što ste dobili opekotine, pokvarili stomak ili nagazili na ježa, zavisi samo od vas, odnosno od toga kako ćete se pripremiti za letovanje.

Dobro se pripremite

Mučnina tokom vožnje, vrućina i insekti mogu biti samo neke od neprijatnosti koje vam se mogu desiti, ali je zato neophodno da u svakom trenutku imate ono što je potrebno za prvu pomoć, kako bi sprečili ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Pre nego što krenete na put, napravite spisak neophodnih stvari koje ćete poneti sa sobom:

  1. analgetik (protiv bolova)
  2. antipiretik (Paracetamol, Brufen, neki od lekova protiv povišene temperature)
  3. antibiotik širokog spektra
  4. sredstvo za dezinfekciju rana (alkohol, Povidon jod)
  5. sredstvo protiv komaraca (Autan)
  6. antialergijska krema
  7. krema protiv gljivica (Canesten)
  8. kapi za oči
  9. sprej za nos
  10. toplomer
  11. flaster
  12. elastični zavoj.

Sunčanica

Usled velike vrućine i predugog izlaganja suncu, možete dobiti sunčanicu. Kada je spoljna temperatura povišena, telo se oslobađa suvišne toplote pojačanim lučenjem znoja koji isparava sa površine kože i tako pomaže „hlađenju“ tela. Ako je uz povišenu temperaturu povećana i vlažnost vazduha, isparavanje znoja sa kože postaće otežano i tako dolazi do rasta telesne temperature, pri čemu se krvni pritisak snižava, i javlja se osećaj opšte slabosti pa čak i nesvestica.

suncanica

Da do toga ne bi došlo, potrebno je da lice i glavu povremeno osvežavate vodom, da pijete puno tečnosti (ali ne previše hladna pića, kako ne bi poremetili rad želuca).

Ako ste ipak dobili sunčanicu, potrebno je da se sklonite u hlad i da pijete umereno hladne napitke. Ako se neko pored vas onesvestio usled toplotnog udara, potrebno je da tu osobu stavite u hlad, noge joj malo odignete, a slepoočnice, bočne strane vrata, prepone i pazuhe rashladiti vlažnim oblozima kako bi rashladili površinske krvne sudove. Ako povišena telesna temperatura pređe 38 stepeni, pozovite hitnu pomoć.

Opekotine

Da ne bi došlo do oštećenja kože i eritema, neophodno je da odmah od početka koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Nemojte prvog dana po dolasku na more odmah otiči na sunce ceo dan, već je neophodno da se prvo malo po malo izlažete suncu, nemojte izlaziti bez šešira i naočara za sunce. Ako ipak dođe do opekotina, ne smete nastaviti da se sunčate nekoliko dana, dok ne nestanu simptomi. Zbog toga je važno da pored sebe imate kreme za opekotine koje će ubrzati proces oporavka.

Morska bolest

Mučninu tokom kretanja avionom, brodom, automobilom, nazivamo morska bolest. Javlja se povraćanje, glavobolja, mučnina, pospanost, opšta slabost. To se dešava zbog toga što se poremetila stabilnost jednog dela nervnog sistema koji je smešten u laburintu unutrašnjeg uva koji je zadužen za održavanje ravnoteže. Iz tog razloga, nemojte piti mlečne proizvode, kafu sa mlekom, gazirana pića. Pijte samo po malo obične vode, jedite isključivo suvu hranu (suva kifla, grisine), i obavezno popijte tabletu protiv mučnine koju ćete kupiti u apoteci. Njihovo dejstvo traje 3 do 4 sata, pa je zato neophodno popiti još jednom u toku puta (ako putujete kolima ili autobusom na more). Od tablete ćete sve vreme spavati.Takođe, kada se vozito automobilom, gledajte u smeru kretanja vozila. Ako ste na brodu, treba da budete sve vreme na otvorenom, zato što svež vazduh ublažava mučninu i nadražaj na povraćanje.

Korišćenje klima uređaja

Iako sa klimom lakše podnosimo dug put, velika razlika između unutrašnje ili spoljne temperature je štetna, pa posledice mogu biti upala grla, bronhitis, pa čak i ukočenost vrata i zglobova. Zbog toga nemojte praviti razliku veću od 5 stepeni  u odnosu na spoljnu temperaturu. Da bi sprečili nakupljanje štetnih mikroorganizama u filterima, redovno ih čistite ili ih zamenite.

Dodir meduze ili ubod morskog ježa

Ako dodirnemo meduzu, ona se brani tako što iz tankih, prozirnih krakova ispušta otrov koji na koži izaziva crvenilo, bol i otok. Ako otrov dospe na osetljive delova tela, na primer na lice i grudi, bol je posebno jak. Bodlje morskog ježa najčešće završe u tabanima pa ako se ne izvade, mogu da izazovu infekcije. Zato je potrebno biti oprezan prilikom ulaska u vodu. Kada je more valovito, izbegavajte kupanje zato što talasi nose meduze prema obali. Kada plivate, uvek gledajte šta je ispred vas. Da bi se zaštitili od ježeva, nosite gumene ili plastične sandale za kupanje.

Povrede se ne leče teško. Kap amonijaka ili stik koji sadrži amonijak, ublažiće otok i bol od dodira meduze. Bodlju ježa izvadite i to celu. Namažite to mesto kremom koja sadrži ihtiol pa sledeća 24 sata zavojem štitite povređeno mesto. Kada budete skinuli zavoj, bodlja će sama izaći na površinu. Ova krema ima antibakterijsko svojstvo pa će sprečiti moguću infekciju.

ubod morskog jeza

Problemi sa varenjem

Ako odemo na kupanje odmah nakon obilnog obroka, to se neće dobro odraziti na varenje, jer ako uđemo u vodu dok proces varenja još nije završen, tada je i mišićima potrebna veća količina krvi pa onda mnogo manje krvi dospeva u mozak, što može izazvati nesvesticu a u dubljoj vodi čak i davljenje. Čak i najiskusnijem plivaču nakon ručka preti nesvestica. Od obroka do kupanja mora da prođe bar 2 sata, a dotle se možete osvežiti u plitkoj vodi.

U slučaju opšte slabosti, grča ili nesvestice, neophodno je da tu osobu što pre odnesete u hlad i podignete mu noge kako bi krv lakše došla do mozga.

I na kraju, ono što je najvažnije, pijte mnogo tečnosti, uvek nosite flašu vode sa sobom jer tako telo nadoknađuje minerale koje je izgubilo prilikom znojenja i štiti nas.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts