Zaštitite se od štetnog uticaja UV zračenja

Visoko UV zračenje potencijalno je opasno po naše zdravlje, najviše zbog mogućnosti dobijanja karcinoma kože i melanoma, a osim toga, ono dovodi i do prevremenog starenja kože, pojave pega, fleka i drugih manjih oštećenja. Ipak, postoji zaštita od UV zračenja ako se držite nekih osnovnih pravila:

U vremenskom periodu između 10 i 15 časova, minimalno se izlažite suncu.

Za zaštitu koristite naočare, šešir i kapu, i laganu belu odeću sa dugim rukavima.

Nanosite kreme za zaštitu od sunca sa faktorom zaštite najmanje 15 i to pre svakog sunčanja i plivanja. Kremu nanosite na svaka dva sata. Ako je nanesete u tankom sloju, smanjićete njenu učinkovitost za 50 posto. Nanesite kremu 30 minuta pre odlaska na sunčanje, kako bi vaša koža mogla lepo da je upije.

Ne zaboravite da zaštitnu kremu koristite i za vreme oblačnih dana tokom leta.

Osobe preosetljive na sunce koje ne mogu da nađu adekvatnu kremu za zaštitu svoje kože, moraju da se jave lekaru kako bi im predložili kremu koja smanjuje mogućnost reakcije kože.

uv zracenje

Obratite posebnu pažnju na mogućnost reflektovanja sunčevih zraka od vode. Najviše možete izgoreti na suncu upravo kada ste u vodi.

Hladovina vam ne garantuje punu zaštitu od UV zračenja pored vodenih površina.

Decu posebno čuvajte od dejstva sunčevih zraka. Sa upotrebom krema za zaštitu možete početi već od šestog meseca njihovog života.

Učite decu da se od ranog detinjstva čuvaju sunca. Oštećenja kože od sunca javljaju se pre svega na nezaštićenim delovima tela. Takođe ih učite da se tokom života oštećenja kože od sunca akumuliraju. Stara oštećenja ostaju, a nova se samo dodaju starim. Ako se po ceo dan, bez pauze izlažete sunčevim zracima, treba da znate da je nemoguće da pocrnite a da pri tome ne oštetite vašu kožu. Zato, ako volite da se “čvarite” na suncu, radite to postepeno, kako bi vaša koža stvorila dovoljno melanina za odbranu od štetnog zračenja.

Prilikom sunčanja, ljudi se najviše mažu po telu u rukama, a zaboravljaju na nos, dekolte, vrat i ruke. Zato je neophodno da nosite platnene ili slamnate šešire.

Redovno vršite samopregled kože.

Prirodna zaštita od UV zračenja

Ozonski omotač predstavlja osnovnu zaštitu od UV zračenja. Svako od nas ima i svoju ličnu zaštitu koju predstavlja pigment u koži, očima i kosi a zavisno od njegove količine, razlikujemo šest tipova kože:

Tip kože 1 – svetla put, plave oči, riđa ili svetla kosa. Uvek crvenilo od sunčanja, nikad preplanuo ten.

Tip kože 2 – svetla put, plave ili zelene oči, svetla kosa, povremeno crvenilo od sunčanja, slab ten.

Tip kože 3 – svetla put, braon ili crne oči, kosa crna ili smeđa, retka pojava crvenila od sunčanja, umeren ten.

Tip kože 4 – svetla put, crne ili braon oči, crna kosa, nikad ili retko crvenilo od sunčanja, odličan ten.

Tip kože 5 – srednje tamna put (Indijci), nikad crvenilo od sunčanja.

Tip kože 6 – tamna put (Afrikanci), nikad crvenilo od sunčanja.

Osobe sa tipom kože 1 i 2 spadaju u veoma osetljive.

Osobe sa tipom kože 3 i 4 spadaju u osetljive.

Osobe sa tipom kože 5 i 6 imaju veoma dobru prirodnu zaštitu.

Međutim, niko nije potpuno zaštićen od visokog i ekstremno visokog UV zračenja, bez obzira koji tip kože ima. Zato, poželjno je da poslušate naše preporuke za zaštitu od sunca i u tom slučaju, slobodno uživajte u vašem letovanju!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts