Kako napraviti prirodne osveživače vazduha

Svi volimo da nam kuća lepo miriše. Zato kupujemo razne mirisne sveće i osveživače vazduha. Ali pre nego što upalimo sveću ili prsnemo neki osveživač treba da se zapitamo da li postoje neke skrivene opasnosti od ovih osveživača i kako oni utiču na naše disajne organe. Posebno treba da se zapitamo da li taj opojni miris koji nam se toliko svidja može da naškodi deci.

Medjunarodna organizacija za zaštitu životne sredine sprovela je istraživanja o osveživačima vazduha i došla do zaključka da većina njih sadrži opasne FTALATE. Brojna istraživanja na životinjama pokazala su da izloženost ftalatima smanjuje testosteron, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Kod nekih ljudi izazivaju alergiju i astmu, a mogu izazvati i defekte kod novorodjenčadi.

prirodni osvezivac vazduha

Evo nekoliko recepata kako napraviti osveživač vazduha na prirodan način bez dodataka štetnih sastojaka:

MIRISNI GEL

Potrebno je :

  • 30 gr želatina
  • 400ml vode
  • 25 kapi eteričnog ulja (po Vašem ukusu)
  • 1 kašika soli

PRIPREMA:

200 ml vode staviti da provri (drugih 200ml ne kuvati jer treba da bude hladna). Skinuti sa šporeta,dodati želatin pa promešati da se istopi. U to dodati kašiku soli, promešati i dodati onih 200 ml hladne vode. Uzmite posudu u kojoj želite da Vam stoji osveživač vazduha (može i manja teglica), nakapajte u nju eterično ulje koje Vam najviše odgovara i sipajte smesu od želatina. Promešajte i ostavite da se ohladi.Na sobnoj temperaturi ova smesa će postati divan, mirišljavi gel. Posudu sa gelom stavite u sobu koju želite da ispunite ovim divnim mirisom.

NAPOMENA: Da bi gel imao neku boju (a ne da bude providan), dodajte u vodu neku prehrambenu boju po Vašem ukusu.

CVETNI OSVEŽIVAČ

Latice nekog omiljenog cveta stavite u vodu i kuvajte na tihoj vatri oko 20-ak minuta. Sklonite sa vatre, procedite vodu i sipajte u bočicu koja ima raspršivač. Kada se ohladi koristite kao osveživač prostora. Tako će kuća mirisati na Vama omiljeni cvet bez štetnih sastojaka koje imaju kupovni osveživači.

OSVEŽIVAČ OD MIRISNOG ULJA

Osveživač prostora možete napraviti i tako što u čašu vode naspete 2 kašike sirćeta i 1 kašiku nekog mirisnog ulja. Sve dobro izmešate pa naspete u neku bočicu sa raspršivačem.

OSVEŽIVAČ OD ETERIČNOG ULJA  SODE BIKARBONE

U manju teglicu sipajte 2-3 kašike sode bikarbone. U to nakapajte 15 kapi eteričnog ulja (po Vašem izboru). Teglicu zatvorite poklopcem koji ste prethodno izbušili na nekoliko mesta. Povremeno teglicu protresite kako bi Vaš omiljeni miris u sobi bio intezivniji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts