Sok od krompira za želudac i protiv gihta

Poznato je da u našem narodu vlada mišljenje da se krompir ne sme konzumirati kao sirov. Pristalice upotrebe krompira u lekovite svrhe medjutim imaju drugačije mišljenje i smatraju da je sirov krompir, odnosno krompir u vidu soka – vrlo blagotvoran po ljudsko zdravlje. Naravno, uz opasku da je pre korišćenja sirovog krompira, potrebno oljuštiti ga jer ljuska krompira, koji nije organski gajen, može biti štetna. Ljuska organski gajenog krompira je bogata kalijumom, gvoždjem,  vitaminima C i B, i cinkom.

Potrebno je obratiti pažnju i izabrati sirov krompir koji je zreo (bez zelene ljuspe) i krompir koji nije proklijao.

Sok od krompira kao lek za želudac

Jedna od najraširenijih bolesti savremenog doba je svakako gastritis. U cilju ublažavanje bolesti, preporučuje se po jedna kašika soka od krompira koji je malo razblažen s vodom, pre svakog glavnog obroka .

krompir sok

Za tretman čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu, savetuje se da se svakog dana uzima pola decilitra krompirovog soka ujutru na prazan stomak, a onda isto toliko pre ručka i pre večere.

Neki lekari smatraju da je sok od sirovog krompira takodje blagotvoran za smanjenje nivoa šećera u krvi, za lečenje bolesti pluća i sistema disajnih organa.

Budistički sveštenici  preporučuju obolelima od kancera da svakodnevno piju po čašu soka od krompira kako bi se lakše izborili sa bolešću.

Sva ova mišljenja i preporuke, dovela su do toga da se danas sok od krompira sve više ispituje i analizira kako bi se tačno utvrdile njegove lekovite karakteristike. Na jednom univerzitetu u Japanu, iz krompira je izdvojena supstanca koja se pokazala delotvornom u suzbijanju rasta ćelija tumora kod laboratorijskih miševa.

Krompir dakle, sve više biva uvažavan kao lekovito prirodno sredstvo za lečenje jetre, bubrega, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, reume, protiv glavobolje i menstrualnih bolova, lumbaga, srčanih oboljenja, za artritis i kao sredstvo za jačanje imunih kapaciteta organizma.

Kromirov sok protiv iscrpljenosti

Ako se osećate iscrpljeno i konstantno umorno probajte sledeći recept: Napravite sok od jednog svežeg krompira, jedne jabuke i jedne šargarepe i pijte ga svako jutro i svako veče. Očekujte vraćanje snage i elana nakon dve nedelje.

krompir

Za šta se sve može koristiti sok od krompira?

Krompirov sok jača imunitet, čisti organizam od otrova, neguje kožu, dobar je u terapiji kancera, blagotvoran je za jetru i bubrege, kao zaštita od kardiovaskularnih bolesti, i za smanjenje šećera u krvi. Sok je posebno blagotvoran u borbi protiv gihta.

Prednosti sirovog krompira

Poznato je da povrće gubi vitamin C kuvanjem, pa je jasna prednost sirovog krompira imajući u vidu da jedan krompir srednje veličine poseduje čak oko 25 miligrama vitamina C.

Krompirov sok za negu kože

Sok sirovog krompira očistiće kožu od suvišnih masnoća akni i mitesera i obezbediti blistav ten. Krompir je blagotvoran za kožu jer je svojevrsni antiseptik i sadrži mnogo C vitamina i skroba pa tako utiče i na smanjenje bora i podočnjaka. Naribani svež krompir je odlična maska za lice, dok se kolutovima krompira može masirati koža sklona celulitu.

Kako se pravi sok od krompira

Krompir dobro operite i uklonite eventualne klice i zelene delove. Izrendajte krompir i procedite kroz lanenu tkaninu. Možete koristiti i sokovnik.

Sok treba da se pije uvek  sveže napravljen a ako želite da mu malo poboljšate ukus, dodajte mu sok od rendanog povrća poput šargarepe, ili sok od jabuke sa malo meda i limunovog soka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts