Pravila sunčanja

Sunčanje ima mnoga korisna dejstva, dobar je lek protiv depresije zato što podstiče proizvodnju endorfina (materija koja poboljšava raspoloženje), a UV zraci omogućavaju sintezu vitamina D koji u našim kostima fiksira kalcijum, što je pre svega značajno zbog sprečavanja osteoporoze. Ipak, veoma je važno biti umeren u izlaganju sunčevim zracima.

Za susret sa suncem pripremite se razumno, tako što ćete se pre svega, postepeno izlagati suncu, izbegavaćete se sunčanje u najtoplijem delu dana i nikada nećete boraviti na suncu previše dugo.

Zaštitno sredstvo koje odgovara fototipu kože i klimatskim uslovima je neizbežno, naravno, ali treba ga nanositi i onda kada koža preplane i dobije lepu boju. Nakon sunčanja koži treba pomoći da se oporavi i duže zadrži lepu boju.

pravila suncanja

Zaštitite decu od vrućine i sunca

Temperatura dečijeg tela vrlo lako poprima vrednosti spoljne temperature zato što mala deca nemaju razvijen sistem termoregulacije. Ovaj sistem se kod dece razvija sporo i tek oko dvanaeste godine počinje normalno da funkcioniše u potpunosti. Zato poslušajte sledeće savete:

  1. Leti decu oblačite lagano, sklonite ih sa sunca i omogućite boravak u provetrenim prostorijama.
  2. U najtoplijem delu dana izbegavajte šetnje čak i ako je dete u kolicima koja imaju velike suncobrane.
  3. Maloj deci boravak na plaži dozvoljen je samo u hladu velikog suncobrana ili hladovini drveća.
  4. Često kvasite detetovu glavu i lice.
  5. Često im naosite kreme za sunčanje sa kremama visokog zaštitnog faktora.

Ako volite sportove na vodi i stalno ste u pokretu obratite pažnu na…

Sunce je ipak manje opasno kada se krećemo kroz vodu, ali kretanjem se ne štitimo od njegovog štetnog uticaja. Ako volite sportove na vodi, nemojte zaboraviti da se zraci sunca odbijaju od površine vode pa se tako pojačava njihovo dejstvo. Zbog toga vašu kožu zaštitite sa sredstvima koja imaju visoki zaštitni faktor a koja su pri tome vodootporna. I ta sredstva treba da nanosite više puta, nije dovoljno samo jednom. Posebno kada ste u vodi, zaštitite usne, nos i kožu oko očiju. Pošto so posle kupanja povećava osetljivost kože i opasnost od opekotina, čim izađete iz mora isperite telo i kosu slatkom vodom, obrišite kožu i nanesite zaštitno sredstvo. Penu za kupanje koristite tek na kraju dana, a da biste koži vratili mekoću, vlažnost i elastičnost, izaberite sredstva koja sadrže biljna ulja.

Ako želite da vam preplanula koža traje što duže

Da bi zadržali preplanulu boju uradite blagi piling tela jednom nedeljno. Možete pomešati sodu bikarbonu sa mlekom za čišćenje i tako dobijenom emulzijom nežno istrljati telo. Tako će vam boja postati ujednačena i trajaće malo duže. Nakon toga umasirajte hranljivu emulziju.

Koja su najvažnija upozorenja dermatologa?

  1. Postepeno se izlažite suncu, postepeno povećavajte vreme sunčanja zavisno od fototipa kože. Umerenim sunčanjem smanjuje se opasnost od ozbiljnijih oštećenja kože. Naučno je dokazano da sunčanje ubrzava proces starenja kože tako što podstiče stvaranje i aktivnost slobodnih radikala.
  2. Sklonite se od sunca u periodu od 11 do 16 časova, zato što u to doba dana sunčevi zraci padaju na Zemlju vertikalno, slabije su filtrirani i manje podstiču tamnjenje ali zato mnogo brže oštećuju kožu. Njihovo dejstvo nekada je jače i za 150 puta u poređenju sa jutarnjim suncem.
  3. Ne spavajte na suncu, već menjajte položaj svakih 15 minuta.
  4. Pijte vodu dok se sunčate, da bi telo nadoknadilo tečnost i materije koje gubi znojenjem.
  5. Prvi znaci opekotina na kožu mogu da se vide tek četiri sata nakon sunčanja, češće ulazite u vodu, boravite u hladu.
  6. Naočare sa sunce mnogo su više od modnog dodatka. Vodite računa o kvalitetu stakla zato što pomažu u sprečavanju oštećenja rožnjače oka.
  7. Intenzitet UV zraka povećava se na svakih hiljadu metara nadmorske visine za oko 10 odsto. Sunce iza tankih oblaka ima isto dejstvo kao i tokom vedrog vremena.
  8. Vlažna ili mokra koža nije zaštićena od sunca, naprotiv, ona je osetljivija na štetne efekte UV zraka.
  9. Deci je potrebna veća zaštita nego odraslima.
  10. Nakon sunčanja nanesite specijalno sredstvo za negu kože sa oznakkom „after sun“ koje će smiriti i osvežiti kožu, vratiće joj neophodnu vlažnost i pomoći da obnovi svoju prirodnu površinsku zaštitu.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts