Kako odabrati garnišne za dečiju sobu

Pored upotrebne funkcije, sve više, želimo da garnišne za zavese imaju i estetsku vrednost, posebno ako uredjujemo za dečije sobe. Proizvođači se trude da različitim dizajnom, izborom materijala i različitim tehničkim rešenjima, u tom smislu, prijatno iznenade svoje klijente.

Klasične garnišne

Klasične garnišne su izradjene od drveta i isto tako drvenih alki sa kukicama i relativno su povoljne. Drvene garnišne možete lako seći i tako prilagoditi veličini prozora. Uglavnom se mogu naći u boji drveta, ali ih lako možete ofarbati u željenoj boji.

garnisne za zavese

Malo skuplja varijanta su garnišne od medijapana. Finije su obrade pa su i malo skuplje.

Podela garnišni obično se vrši na osnovu materijala od kojeg su izrađene,pa se tako koristi čelik, mesing, kovano gvoždje, a nešto lakše su gipsane, plastične i aluminijumske garnišne. Kada je reč o garnišnama za kupatila poželjno je da se prave od nerđajućih metala i najčešće se koriste one teleskopske garnišne. Teleskopske garnišne su lakomontirajuće i nije im potrebno ušrafljivanje. Tu je i neograničen broj kombinacija (hrom-drvo, mesing-PVC, mesing/nikl-kristal).

Garnišne za dečju sobu

Tehnologija omogućava da se bilo koji od materijala od kog su napravljene garnišne, laminira, čime se mogu dobiti zanimljivi efekti: dezeni drveta, različite nijanse, šare…

Izbor garnišne može da zavisi od enterijera, ali se one mogu birati i prema zavesama ili tipu nameštaja.

Kad je reč o garnišnama sa okruglim profilima, u poslednje vreme moderne su garnišne sa manjim prečnicima, koji garnišnu čine nenametljivom. Za decu bi mogle biti interesantne ukrasne garnišne kvadratnog ili pravougaonog preseka sa posebnim dekorativnim elementima po ivicama.

Završeci garnišni mogu biti ukrasni i imati oblik šarene lopte, interesantnog valjka, kupe sa motivima iz nekog crtanog filma, koplja, spirale, lista i slično. Kombinacijom raznih materijala i boja dobićete rešenje koje će se sigurno dopasti vašem detetu.

ukrasne garnisne2

Montaža

Garnišne se mogu montirati kao jednoredne ili u dva reda, i u tom slučaju se postavljaju na zajednički nosač,pa je na jednom redu zavesa a na drugom draperija. Možete i kombinovati različite vrste zavesa. Ovo je vrlo praktično rešenje, koje vizuelno i na atraktivan način, daje razne mogućnosti za dekoraciju enterijera. Postoje i modeli garnišni u tri reda, kao i garnišne na razvlačenje.

U zavisnosti od modela, garnišne se montiraju na zid ili za plafon. Klasične plafonske, sa jednim ili više kanala, su sve manje u upotrebi, dok su sve popularniji zidni modeli.

Iako nisu detalj koji se u prostoru primećuje na prvi pogled, u kombinaciji sa zavesom i drugim detaljima za dekoraciju izbor garnišni i te kako može dodatno pojačati opšti utisak pri ulasku u neku prostoriju.

plafonske garnisne3

Mogućnost izbora je velika, pa kada izaberete materijal – mesing, aluminijum, inox, plemeniti čelik, drvo, antk, bojeni metal…. odredjujete potrebnu dužinu, kao i to da li želite jednorednu ili višerednu garnišnu. Na kraju, sami možete izabrati završetke za bilo koju garnišnu.

Savet – Ako želite da Vam zavesa bude bogato naborana opredelite se za nabor 1:3, što znači da zavesa koju kupujete treba da bude tri puta duža od garnišne. Za srednje nabranu zavesu, dužina zavese će biti 2.5 puta duža od garnišne. I naravno,za minimalan nabor, zavesa treba da bude dva puta veća od garnišne, tj nabor će biti 1:2.

Kombinacija boja

U dečjoj sobi će biti vrlo zanimljiva kombinacija zavese koja je jednobojna u nekoj nežnoj nijansi sa malo glomaznijom garnišnom u nekoj jarkoj boji. Garnišna u nežno roze ili bebi plavoj boji, slagaće se sa dezeniranim zavesama.

Takodje, birajte šarene garnišne sa neuobičajenim završecima da biste istakli deo prostorije oko prozora.

Mnogima je dekoracija prozora završni posao pri uređenju sobe i ne daju joj na značaju. Ipak, ovaj detalj ne bi trebalo da zapostavljate, jer, iako skromno, može da utiče na enterijer.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts