Selidba: Sami ili uz pomoć agencije

Da li je selidba zaista teška i naporna ili sam čim pakovanja i osećaja unutrašnjeg nemira od pitanja: odakle početi, da li ćete nešto zaboraviti, kako razmontirati nameštaj… od čina preseljenja pravi mnogo zahtevniju sliku nego što ona u stvari i jeste?

Izgleda da je više individualno pitanje i zavisi i od vašeg iskustva i inače sposobnosti da brzo rešavate jednačine gde šta stoji i gde šta spakovati.

Postoje 2 izbora kada je u pitanju selidba: Uradićete to sami, tj. uz pomoć par prijatelja ili ćete angažovati agenciju, a jedan od glavnih razloga zašto ljudi odbacuju mogućnost angažovanja agencije je svakako da bi uštedeli, naročito ukoliko je za preseljenje potrebno
nekoliko tura od stare do nove lokacije kako bi se ceo proces završio.

Ako uzmemo u obzir da neko od prijatelja ima svoj kombi i da je raspoložen za malo pakovanja i “treninga sa ormarima i komodama”, šanse da uštedite se znatno povećavaju.

Nabavka materijala za pakovanje – cene

Ukoliko ste se odlučili da zasučete rukave i krenete sami u poduhvat zvani Selidba ,pravilno pakovanje je ključni korak koji osigurava da vaše stvari sigurno stignu na odredište, a da biste stvari uredno spakovali potrebno vam je sledeće:

Kutije različitih veličina: Potrebno vam je nekoliko veličina kutija za različite predmete. Male kutije su idealne za teške ili krhke predmete, srednje kutije su dobre za knjige, dokumente i manje uređaje, dok su velike kutije korisne za lakše predmete poput posteljine i odeće. (Cene se kreću od 100 dinara po kutiji).

Zaštitni materijali: Vazdušasta folija, stiropor i zaštitne pene su neophodni za zaštitu krhkih predmeta poput posuđa, čaša i ukrasnih predmeta. Takođe, rešenje mogu biti i mekani materijali poput starih peškira ili jastuka koje možete koristiti za punjenje praznina u kutijama i dodatnu zaštitu.
(Vazdušasta folija oko 500 dinara po rolni, stiropor oko 1,200 dinara po paketu).

Lepljive trake: Jaka lepak traka neophodna je za zatvaranje kutija. Preporučuje se da koristite trake šire od standardnih kako biste osigurali da se kutije ne otvore tokom transporta.
(Cene traka su oko 200 dinara po rolni).

Flomasteri za označavanje: Označite svaku kutiju flomasterom, navodeći sadržaj i prostoriju iz koje dolazi, kao i uputstva poput „krhko“ ili položaj u kome bi trebalo da stoji kutija kao npr. „ovako gore“. To će vam olakšati raspakivanje i pomoći u momentu raspoređivanja kutija kako biste tačno znali gde ćete je postaviti u kombiju ili kasnije u novom prostoru.
(Flomasteri oko 150 dinara po komadu).

Alat za demontažu nameštaja: Ako planirate sami da demontirate veće komade nameštaja, potreban vam je osnovni alat kao što su šrafcigeri, ključevi i čekić, možda inbus ključevi i slično. Ovo će vam pomoći da efikasno rastavite nameštaj bez oštećenja. Trebalo bi proviriti u kutiju za alat i proveriti da li imate nešto na raspolaganju. Ako ne stojite dobro sa alatom, kupovina je neminovna (Set alata može koštati od 2,000 do 5,000 dinara, zavisno od kvaliteta).

Najlonske vezice i rastegljiva folija: Najlonske vezice su korisne za osiguranje kablova i sličnih predmeta, dok je rastegljiva folija odlična za dodatno osiguranje kutija i zaštitu nameštaja od ogrebotina i prašine. (Vezice oko 300 dinara za paket, rastegljiva folija oko 800 dinara po rolni).

Nabavka svega navedenog čini vas spremnim za sigurno i organizovano pakovanje vaših stvari, što je preduslov da selidbu započnete na pravi način.

Koliko košta angažovanje agencije za selidbe

U razgovoru sa predstavnikom agencije za selidbe Apolon, došli smo do nekih osnovnih cena:

CENE TRANSPORTA

Kombi u gradu cena 3000 dinara.

Kombi van grada cena 55 dinara/km (putarina uračunata u cenu)

Kamion u gradu cena 5000 dinara.

Kamion van grada cena 60 dinara/km (putarina uračunata u cenu)

CENE DEMONTAŽE I MONTAŽE

Jednokrilni orman cena od 500-1000 dinara.

Dvokrilni orman cena od 1000-1500 dinara.

Trokrilni orman cena od 1500-2000 dinara.

Četvorokrilni orman cena od 2000-2500 dinara.

Američki plakar cena od 2500 -3500 dinara.

Bračni krevet cena od 1000-2000 dinara.

Skidanje lustera cena 1200 dinara.

Ono što smo dobili kao savet je da je najbolje i za klijenta i za agenciju da se izađe na procenu cene. Na težinu ili jednostavnost samog posla utiču brojni faktori kao što su spratnost, težina nameštaja, broj neophodnih tura, lokacija preseljenja, da li je u pitanju selidba na periferiji, međunarodna selidba ili su u pitanju selidbe Beograd u komšiluku agencije za selidbe…
Agencija svakako ne naplaćuje izlazak na teren, a na pitanje koliko bi koštala neka manja seldiba u Beogradu smo dobili odgovor da bi to bilo od nekih 15.000 RSD

Sami ili uz pomoć agencija?

Kada kažemo sami, računamo da ćete imati pomoć bar jednog prijatelja i da će baš taj prijatelj biti raspoložen i u formi za malo fizikalije, a to da ima kombi se podrazumeva.

Ova opcija izgleda prilično solidno i ako je u pitanju neka manja selidba, naš savet je da pokušate tako. Dok sa druge strane, ukoliko imate dosta nameštaja za demontažu,
živite u zgradi bez lifta na trećem, četvrtom ili ne daj Bože nekom višem spratu, ipak preporučujemo da pozovete agenciju bar na procenu cene selibe.

Samo demontaža nameštaja vam može oduzeti pola dana, pod uslovom da imate alat,
a sve što razmontirate morate pedantno sačuvati i znati ponovo da sklopite, tako da…
trebalo bi dobro razmisliti.

Kada je u pitanju stres, sigurno će ga biti manje ako angažujete agenciju koja ima iskustvo, ljude i kojima je selidba svakodnevni posao, a vi se u tom slučaju možete posvetiti organizaciji pakovanja, usmeravanju gde koja kutija da stoji ili eventualno odmoriti i malo više uživati u preseljenju u novi dom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts