Dekorativne zidne obloge od veštačkog kamena

Zidne obloge od veštačkog kamena – luksuzan izgled doma za malo novca

Oduvek ste želeli da bar na jednom zidu u kući ili stanu imate luksuzan zid od kamena? Sprečavale su Vas visoke cene materijala i ugradnje ili pak komplikovan način ugradnje? Sada Vam je na raspolaganju rešenje, koje će Vam pomoći da ulepšate enterijer, na ekonomičan, brz i povoljan način, a to su – zidne obloge od veštačkog kamena.

Karakteristike fasade od veštačkog kamena

Ekonomičnost – Dekorativne fasade od veštačkog kamena svojom lepotom u potpunosti će odslikavati teksturu i izgled prirodnog kamena. Sa manje novca i vremena, dočaraćete duh elegancije i prirodnosti prostora u Vašem domu.

zidne obloge od kamena

Jednostavna obrada i postavljanje

Ugradnju i obradu dekorativnog kamena može uraditi svaki keramičar i nije potrebna posebna specijalizacija za ovu vrstu radova. Može ih postavljati bilo ko s osnovnim građevinskim iskustvom bez pomoći kvalifikovanog građevinskog radnika.

Nakon čišćenja i odmašćivanja zida, vrši se impregnacija latexom ili akrilnom emulzijom, zatim sledi nanošenje mrežice i nanošenje lepka na podlogu i na kamen. Kada se fasada postavi, na kraju je treba premazati zaštitnim fikastorom nakon 24 – 48 časova.

Veliki izbor modela i nijansi

Imitacija kamena pravo se uz pomoć kalupova za livenje koji oslikavaju željeni reljef prirodnog kamena. Mogućnosti oblika i boja su neograničene. Paleta boja dekorativnog kamena sa opsegom od najsvetlijih do najtamnijih nijansi, udovoljiće svakom ukusu. Dekorativni kamen izrađuje se od belog cementa i gipsa, ili od belog cementa i kvarcnog peska koji je namenjen za spoljne fasade jer je otporan na vodu. Proizvedeni dekorativni kamen može biti napravljen i od smese mlevenog prirodnog kamena ili od prirodnog, mineralnog veziva koje se pravi mlevenjem i pečenjem posebnih vrsta kamena.

Kratko vreme ugradnje i isporuke

Manje otpadnog materijala – U odnosu na prirodni kamen pri čijoj obradi i postavljanju otpad čini oko 10 posto ukupne gradje, prilikom ugradnje dekorativnog kamena na otpadni materijal odlazi tek dva posto.

vestacki kamen zid

Lako održavanje – Završna glazura preko dekorativnog kamena omogućava da ovakav zid ne povlači fleke od masnoće i vode. Dovoljno ga je s vremena na vreme prebrisati od prašine, ili pažljivo oprati vodom.

Elementi dekorativnog kamena znatno su lakši od prirodnog kamena što znači uštedu pri transportu materijala.

Postavljanje dekorativnog kamena

Dekorativni kamen se postavlja preko zidnih podloga koje mogu biti težih (betonski zid, blokovi, cigla…) i lakših (gipsane ploče) konstrukcija. Dekorativni kamen može se postaviti direktno na grubo neobrađeni zid. Kada je reč o drugim podlogama, kao što su drvo, metalne konstrukcije i drugi materijali, mora se uraditi adekvatna priprema kako bi se dekorativni kamen mogao zalepiti.

Ploče od dekorativnog kamena su jednakih dimenzija i ujednačene debiljine što postavljanje čini daleko lakšim u odnosu na prirodni kamen.

Gde se može korstiti dekorativni kamen?

U zavisnosti od vrste dekorativnog kamena za koju ste se odlučili, možete ga koristiti i za unutrašnje zidove u prostorijama ali i za spoljnu fasadu.

Pošto se mogu prati vodom, biće dobro rešenje za kuhinju.

Ako imate prostraniji dnevni boravak, ulepšajte delove zida tako što ćete postaviti dekorativni kamen, pored kamina, pored garniture za sedenje, ili na zidu koji vodi ka balkonu…

Ne morate oblagati čitave zidove. Možete obložiti samo jedan, ili delove zidova.

Ovakvi zidovi biće posebno interesantni za vikend kuće, ali i za bilo koju prostoriju u gradskom domu ili kući. Daće prirodnost vašem balkonu ili terasi, a ako ih nemate, iskoristite dekorativne kamene zidove za hodnik ili svetlarnik.

Dodatne napomene

Obloge od veštačkog kamena ne koriste se za površine koje nisu dobro učvršćene, kao ni za na farbane ili masne podloge. Dekorativni kamen nije namenjen geografskim područjima sa ekstremnim temperaturama.

Ne postavljati u bazenima ni po rubovima bazena jer hlor može izbeliti dekorativni kamen.

Kod jako suvih i lako upijajućih podloga, ne preporuuje se postavljanje bez prethodnog natapanja vodom.

Pri postavljanju na spoljne fasade, sa postavljanjem se kreće najmanje 5 cm iznad zemlje.

Ako se kamen zaprlja lepilom prilikom postavljanja, odmah fleke očistite vodom i sunđerom

Ne koristite dekorativni kamen na područja pod stalnim utiecajem soli ili hemikalija koje se koriste za otapanje snega i ne tretirajte dekorativni kamen kiselinama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts