Kožni tepih – održavanje, čišćenje i pranje

Postoji više vrsta kožnih tepiha. Razlikujemo tepihe koji su zapravo kožne prostirke za pod, zatim kožne tepihe sa krznom, kao i tepihe i prostirke za pod od veštačke kože i veštačkog krzna.

Kako održavati kožni tepih?

Stavite Vaš kožni ili vuneni tepih na mesto koje neće biti pod stalnim pritiskom, odnosno gde „ljudski saobraćaj“ nije toliko frekventan. U suprotnom se može brzo oštetiti, a ako sa jednog mesta, gde ste recimo držali nameštaj opadne malo dlaka ili se koža oljušti, to će već delovati ružno.

kozna prostirka1

Kako očistiti kožni tepih?

Ako se desi da se na koži ili krzneni tepih prospe nešto masno ili se napravi bilo kakva nepoželjna mrlja, morate biti jako pažljivi. Probajte odmah, dok je fleka sveža da je natapkate vrućom vodom u blagom rastvoru sa detergentom. Nemojte jako da trljate, jer možete oštetiti dlaku. Ako je u pitanju prostirka od kože, probajte sa nekom masnijom kremom za ruke ili lice tako što ćete protrljati fleku komadićem vate na koju ste naneli malo pomade.

Kako oprati kožni tepih?

Pranje kožnih tepiha – Kožne prostirke se obično peru posebnim sredstvima za pranje na bazi glicerina, ili se za uklanjanje mrlja koriste specijalne glicerinske kreme.

Ako niste u mogućnosti da nabavite ovepreparate koji su inače relativno skupi, probajte da svoj kožni tepih, operete u kadi, vrlo pažljivo u mlakoj vodi sa malo šampona. Iskustva kažu da je ovaj način em nbezbedan em jeftin, ali morate biti pažljivi i prati prostirku lagano. Kožni tepih polako isperite slabim mlazom vode i ostavite da se suši, ali bez štipaljki i uvijanja ili preklapanja, jer će Vam takav oblik ostati nakon sušenja! Nikako nećete moći da ga ispravite. Zato rasprostrite kožni tepih na ravnu površinu i ostavite da se osuši na prirodan način.

Neće se retko desiti da se za pomoć obratite servisu i da budete odbijeni. Mali broj ljudi ima kožnetepihe pa se servisima uglavnom ne isplati da uvode tehnologiju njihovog čišćenja za vrlo retke klijente.

Lakši za održavanje su kožni ili krzneni tepisi u tamnijim bojama, svetla se lakše prlja. Iako se čini čudno, laki su ta usisavanje a mogu se prati i sredstvima za suvo pranje.Postoji i posebna linija za čišćenje prostirki od kože kao što je skup proizvoda Murphy’s Oil soap ,koji sadrži deterdžente za pranje ali i ulja koje daju sjaj.

Saveti za bzo uklanjanje fleka sa tepiha

Mrlje od piva naboljeje omah protljati krpom natopljenom vodom u kojoj ste rastopili dosta soli.

Fleke od vina lako će se ukloniti ako na njih stavite penu za brijanje, a potom predjete mokrim mekim peškirom.

Ako je na vašem kožnom tepihu ostao trag rdje zbog recimo nekog komada metalnog nameštaja koji je tu stajao, probajte sledeći metod: zagrejte malo vode sa sokom od jednog limuna i nanesite ovu tečnost na mrlju. Nakon što ova tečnost malo odstoji, operite isflekan deo tepiha prvo rastvorom vode i deterdženta a na kraju samo čistom vodom.

Ako vam se desi da na vaš kožni tepih slučajno padne opušak i ostavi ružni smeđi trag, to mesto odmah predjite štapićem za uši koji ste prethodno natopili u varikinu. Ako treba, ponovite postupak čišćenja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts