Ideje za uredjenje dnevnog boravka po feng shui

Uredjenje dnevnog boravka

Za feng shui uredjenje dnevnog boravka, dovoljno je da znate nekoliko osnovnih pravila koje nalaže ova istočnjačka filozofija. Dajemo Vam neke osnovne smernice i ideje za „uradi sam“ feng shui dnevni boravak. Ovo su samo neki predlozi za moderno opremljenu dnevnu sobu u kojoj treba da vladaju sklad i harmonija jer je ova prostorija centar dešavanja porodičnih aktivnosti i druženja sa prijateljima.

Dnevna soba uređena po feng shui principima, ima zadatak da unese harmoniju i mir u vaš dom. Osnova feng šui uredjenja prostorija je da prostorije budu čiste i uredne bez nagomilanih predmeta. Bez obzira na to kakav vam je enterijer, od velike važnosti je i čist vazduh i svetlost.

dnevni boravak feng shui

Saveti feng šui principa nalažu i da ukrasite vaš dnevni boravak nekim od feng šui dekorativnih predmeta koji će podstaći harmoničnu atmosferu . Koristite ogledala koja doprinose protoku čija.

Nameštaj i feng shui

Nemojte pretrpavati dnevni boravak nameštajem, posebno ako Vam je na raspolaganju manja kvadratura. Male dnevne sobe u potkrovlju, opremite niskim policama za knjige.

Nameštaj za sedenje postavite tako da ne bude leđima okrenut ka vratima. Ukoliko garnitura za sedenje nije uz zidove, iza njih postavite police za knjige ili sto zbog efekta stabilnosti. Birajte nameštaj čije su ivice zaobljene.

dnevni boravak predlozi

TV i slični objekti kao i metalni predmeti ne treba da zauzimaju centralnu poziciju u Vašoj dnevnoj sobi. Naime, „kućni bioskop“, TV i slični aparati izvlače energiju iz doma.

Sto u dnevnoj sobi treba da bude uvek čist i uredan, jer je on simbol zdravlja. Važno je i osvetlite sve uglove i mračne delove dnevnog boravka. Za tamnije uglove preporučljivo je postavljanje ogledala, zelenih biljaka i umetničkih slika. Ovi detalji pospešuju protok energije.

Neka sobne biljke budu potpuno zdrave, bez suvih listova. Izbegavajte biljke sa izraženo šiljastim listovima.

Odlično rešenje za podsticanje protoka energije je iakvarijum koji treba smestiti na jugoistoku sobe. Nije Vam potreban veliki akvarijum i puno ribica – dovoljan je mali obli akvarijum sa parom ribica.

dnevni boravak boja zidova

Boje i zidovi dnevnog boravka po feng šui pravilima

Boje su najjednostavniji način da primenite feng shui veštinu.

Crvena boja je simbol ljubavi, sreće, luksuza i bogatstva, ali je treba koristiti u malim dozama, posebno u kuhinji, i u dnevnom boravku. Žuta predstavlja sunce, radost, uvesaljava dom, daje elan i dobro raspoloženje pa je slobodno koristite za zidove u dnevnoj sobi.

Isto tako, za dnevni boravak je dobra i narandžasta boja koja simbolizuje druženje i međuljudske kontakte.

dnevni boravak ideje

Ljubičasta boja se koristi za prostorije za meditaciju ali se ne preporučuje da zidovi u dnevnoj sobi budu u ljubičastoj boji.

Plava boja zidova u dnevnoj sobi poziva na vesela porodična okupljanja. Najbolja je u kombinaciji sa belom bojom.

Kombinacija crne i bele boje u enterijeru je uvek povoljna. Crna boja je simbol vode, pa tako crno bela kombinacija predstavlja dobro predskazanje za vodeni sektor. Za razliku od opšteg uverenja, u feng shuiu, crno nije boja žalosti.

Ipak, naravno da nećete staviti crne žaluzine ili zavese, ali zato upotrebite crnu boju kao boju detalja ili ukrasnih predmeta. S druge strane, belu boju koristite bez straha da ćete preterati, jer ona u sebi sadrži sve boje, i smatra se povoljnom bojom koja uspostavlja ravnorežu.

I dok su crna i bela vrlo povoljne, izbegavajte zidove u sivoj boji. Sivu treba uzbegavati jer se smatra da ona loše utiče na samopouzdanje, pojačava brižnost i strahove.

dnevni boravak

Tapete – Ako volite tapete, više nego da bojite zidove, na zidovima dnevnog boravka najbolje je da se nadju tapete sa prugama na kojima su detalji poput umetničkih slika vedrih tema – izlazak sunca na primer, motivi iz prirode…

Dnevna soba s kaminom

Ako u svojoj dnevnoj sobi imate kamin, znajte da on pojačava pozitivnu či energiju, za razliku na primer od centralnog grejanja.

Element vatre u feng shuiu pojačava strast, spontanost, uzbuđenje i vedrinu. Najbolje je da kamin bude smešten na severoistoku sobe.

Pošto ipak nije moguće uvek smestiti kamin u bilo koji dnevni boravak, pozitivnu energiju ćete pojačati detaljima kao što su sveće, fenjeri ili jake svjetiljke. Element vatre jačaju i boje poput narandžaste, crvene, žute ili purpurne.

dnevna soba2

Zavese u dnevnoj sobi i feng shui

Zavese na prozorima dnevnog boravka, trebalo bi da se prostiru preko celih prozora i da budu neprovidne kada se gleda spolja ka unutra, u slučaju da stanujete u prizemlju.

Foto izvor: mojenterijer.rs

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts