Ideje za uredjenje sobe za tinejdžere

Uređenje soba za mlade, odnosno za tinejdžere nekada ume da bude komplikovano isto kao što su i godinetine tinejdžera komplikovane i nepredvidive.

Njihova interesovanja su vrlo šarolika ali opet , u odnosu na period od pre svega par godina, drugačija i zrelija. Zato je dobro da ideje o uredjenju sobe prepustite njima. Vi im kao roditelj pomozite da tu ideju realizuju.

Neka Vaš tinejdžer sam razmisli o tome na koji način želi da uredi svoj životni kutak u kome provodi vreme dok uči, odmara ili je sa društvom. U ovom osetljivom uzrastu jako je bitno da im date na znanje da poštujete njihov ukus i mišljenje.

soba tinejdzer

Važnost boja i osvetljenja

Sobe za mlade treba da budu živopisne, zidovi u raznim bojama, a dekoracije i ukrasi prilagodjeni uzrastu tinejdžera. Osim fototapeta čiji je izbor zaista veliki, i koje vaše dete može samo izabrati, možete zidove i krečiti. Krečenje je preporučljivo u vedrim i svetlim bojama. Crna i siva boja treba da se izbegnu, osim ako nisu u pitanju detalji ili manje površine.

Bela je uvek dobar izbor, kao i njena kombinacija sa bojom zelene jabuke, zatim sa pink i ljubičastim nijansama kada su u pitanju mlade devojke, ili plavim za dečake tinejdžere. Za mlade momke, tu je bež boja, ili kombinacije žute i bele, zelene i bele…

Univerzalne boje bi bila žuta i crvena. Zidove možete ukrasiti i stikerima kao i neke delove nameštaja. Posteri će takodje verovatno biti želja vašeg deteta pa mu udovoljite.

Osvetljenje je takodje važno, kako bi Vaš tinejdžer imao dosta prirodnog svetla za učenje. Ovde pomažu i ogledala kao i veći prozori sa svetlijim zavesama. Dizajn rama ogledala koje može biti postavljeno iznad toaletnog stočića, može za devojke biti u „holivud stilu“ sa sitnim halogenskim svetiljkama.

Za prilgodjavanje atmosfere u prostoriji, nabavite razne vrste dekorativnog osvetljenja, zidne, podne ili stolne lampe raznih boja.

Soba za tinejdere 01

Enterijer u skladu sa godinama

Sve u tinejdžerskoj sobi treba da bude u duhu koji oslikava karakteristike tog životnog doba. Nameštaj podrazumeva obavezne elemente kao što su krevet, ormar, radni sto.

Ako im prepustite deo uredjenja sobe, verovatno će hteti neobične dekoracije, nesvakidašnji nameštaj i boje. Možda će hteti da u sobi zadrže omiljenog medu ili igračku iz detinjstva. Važno je poštovati njihovu ideju i ono što će za njih lično biti najlepše. Dogovorite se i uživajte u zajedničkom uredjenju.

Multifunkcionalnost prostora

Važno je stvoriti multifunkcionalan prostor koji će ispunjavati sve potrebe jednog tinejdžera i zadovoljiti njihov mladalački stil. Pošto tinejdžeri vole prostranost i slobodu, ne preterujte s nameštajem . Kombinute boju zidova s bojama nameštaja i dekoracija.

Ako u sobi treba da boravi dvoje dece, izaberite krevet na sprat kako biste uštedeli na prostoru. Možete, ako imate mali prostor, iskoristiti i zidni krevet na rasklapanje.

Kutak za sedenje i druženje sa prijateljima može biti organizovan na originalan način, pa zato kupite razne otomane, taburee, vrećaste kožne jastuke za sedenje ili niske garniture.

Radni sto morate pažljivo birati jer , osim prostrane radne površine,gde će stajati lap top ili kompjuter, radni sto mora imati fioke za odlaganje pribora i knjiga.

Ormari i police za garderobu trebalo bi da budu što jednostavniji, a time i funkcionalniji, kako bi se vaše dete lakše snalazilo i samo sredjivalo svoje stvari. Odlaganje garderobe, cipela, knjiga, cd-ova, sportske opreme treba učiniti lakšim i jednostavnijim. Na zidove postavite dodatne kukice za jakne i torbe.

soba za tinejdzera

Soba u potkrovlju

Soba za tinejdžere u potkrovlju pružiće poseban doživljaj pri njenom opremanju. U ovom slučaju, prostor je od velikog značaja pa se odlučite za nameštaj po meri kako biste iskoristili svaki kutak. Vaš tinejdžer će biti oduševljen ako soba u potkrovlju ima kose prozore, pod kojima će biti postavljen krevet.

Ako je soba izuzetno male površine, koristite zidne police za odlaganje knjiga, kozmetike i sitnica. Takodje, umesto podnih lampi birajte zidne lampe.

I ovde možete uštedeti na prostoru zidnim krevetom na rasklapanje.

Tepih i zavese u tinejdžerskoj sobi

Umesto klasičnih zavesa nabavite one s plastičnim resama u bojama koje će se slagati s enterijerom sobe. Tepih bi trebalo da bude takav da se lako održava, ali i da ima zanimljive šare i dezene.

Umesto jednog tepiha možete postaviti dva ili više manjih, ako se to Vašem tinejdžeru više dopada.

Pogledajte neke od predloga za uredjenje soba za tinejdžere:

soba za tinejdzerku

soba_tinejdzeri

sobazatinejdzerku7

tinejder1

tinejdzer soba

tinejdzer sobe enterijer

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts