Najbolji sajtovi za online čitanje knjiga

Online čitanje knjiga

Poslednjih godina, sve je veće interesovanje za knjige u elektronskom obliku, odnosno za online čitanje knjiga.

Čitanje elektronskih knjiga na internetu, na našim prostorima je uglavnom besplatno, dok komercijalizacija odnosno prodaja ovakvih knjiga još nije ni na vidiku.

Besplatne elektronske knjige mogu biti one koje su sa tom namerom i napisane, u vidu tutorijala ili raznih zbirki, ali i one koje su se nekada nalazile u prodaji ali su sada besplatno dostupne zbog isteka autorskih prava.

online knjige1

Velikom broju knjiga koje su pisane početkom prošlog veka i ranije, istekao je rok važenja autorskih prava, pa se zato mogu čitati besplatno. Medju njima je naravno jedan solidan broj i na srpskom jeziku.

www.gutenberg.org je jedan od najstarijih sajtova koji nudi besplatno čitanje knjiga online. Poseduje više od 33.000 naslova iz skoro svih oblasti.

Knjige su podeljene prema autoru, naslovima, autorima i jeziku a postoji i lista naslova koji su najpopularniji.

Knjige možete i da preuzmete u tekstualnom, HTML, ePub i Kindle formatu. Takodje, zanimljiva opcija je da par hiljada knjiga ima glasovnu podršku odnosno možete slušati njihov sadržaj.

Knjige na Googl-u

Servis Google Books (books.google.com) je zapravo pretraživač sa naprednim opcijama za pretragu.

Projekat Biblioteka koji funkcioniše u sklopu sajta je zapravo saradnja Googla sa velikim svetskim bibliotekama gde se predstavljaju naslovi, sadržaj i neki odlomci. U slučaju da njiga više ne podleže autorskom pravu, Google obezbedio verziju u PDF formatu. Ovde možete da i veliki broj knjiga na srpskom jeziku iz 19. i s početka 20. veka.

online knjige2

Još jedan sajt sa preporukom je www.free-ebooks.net koji nudi nekoliko hiljada besplatnih knjiga na engleskom jeziku. Za pristup je potrebno da se registrujete a limit za preuzimanje je 5 preuzetih naslova za mesec dana.

Mogućnost online pregleda odnosno čitanja knjiga nema ograničenja. Na ovom sajtu, knjige su organizovane po kategorijama a navigacija nije komplikovana.

Posetioci sajta mogu da ocenjuju knjige i da ostavljaju komentare pa ovakav forum može biti vrlo korisna stvar ako oko nekih knjiga imate neke nedoumice.

Online knjige na srpskom jeziku

Sajt koji nudi isključivo naslove na srpskom jeziku je – Antologija srpske književnosti ( www.ask.rs ). Ovaj projekat koji omogućava besplatno čitanje knjiga na mreži je rezultat saradnje Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Microsofta.

Njihova baza sadrži preko 100 knjiga srpske književnosti. Knjige su obradjene i kvalitetno pripremljene u elektronskoj formi. Knjige su uglavnom napisane na ćirilici.

Elektronske knjige u audio formatu

Sajt Audio Books For Free ( www.audiobooksforfree.com ) u svojoj bazi ima oko 2 000 naslova odnosno knjiga čiji sadržaj možete jednostavno slušati ako baš i ne volite da čitate.

Za skidanje knjiga morate da se registrujete, a sajt nudi i opciju poručivanja cd-ova sa audio knjigama po Vašem izboru.

Sajt (manybooks.net) u ponudi ima oko 20 različitih e-book formata i 20 000 naslova.

Sajt www.globusz.com ima pored opcije čitanja online i mogućnost preuzimanja knjiga u EXE formatu .

Sajt Online Books Page ima bogatu bazu od 35 000 knjiga koje su rasporedjena po kategorijama, naslovima, tomovima…

Probajte i neki od ovih sajtova: PDFGeni, CHM PDF, EBook-X ili Spotbit.

Oprez

Nije mali broj sajtova koji nude besplatne knjige a u stvari, nude vrlo mali broj naslova dok većinu ponudjene literature čine časopisi ili neki magazini.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts