Saveti za izbor kreme za sunčanje

Da bi sačuvali svoju kožu prilikom sunčanja, neophodno je da koristite kreme sa zaštitnim faktorom, jer ćete u suprotnom izgoreti na vrelom suncu. U poslednje vreme čitamo o tome kako te kreme nisu zdrave, da izazivaju tumore, ali kako mi da znamo šta je istina u svim tim pričama? Ono što je očigledno, jeste da kada odete prvi dan na more, izađete na plažu i ne stavite nikakvu kremu niti losion za sunčanje, vaša koža pocrveni, dobijete opekotine od sunca i narednih dana ne smete da izlazite na sunce bez majice a uveče stavljate obloge  od kiselog mleka zbog bolova, zar ne? Zaključak se nameće sam: kreme za sunčanje su vam i te kako neophodne. Kako ti preparati deluju?

Kreme za sunčanje, losini i ulja, sadrže sastojke koji odbijaju UV zrake i sprečavaju ih da uđu duboko u slojeve kože i oštete je.

SPF (Sun Protection Factor) je faktor koji brani kožu od opasnih UVB zraka i on vas štiti od toga da vaša koža ne dobije opekotine zbog kojih danima nećete moći da izađete na sunce.

PFA (Protection Factor UVA) štiti kožu od UVA zraka koji jako utiču na starenje kože i dobijanje bora na licu.

kreme za suncanje

Koji faktor je najbolje izabrati?

Mada neki lekari osuđuju posete solarijumu pre odlaska na more, to uopšte nije loša taktika da ne izgorite, dokle god je umerena. Naravno da nećete dobiti rak kože od jedne posete solarijumu i pet minuta sunačanja pod lampama. Bitno je da to ne radite često. Nekoliko odlazaka u solarijum, na pet – šest minuta sunčanja, pre odlaska na more, vašu kožu, naročito ako imate jako svetlu put, pripremiće donekle za jako sunce.

Takođe, stara je izreka da zdravlje na usta ulazi, pa je tako i za izlazak na sunce neophodno jesti i hranu koja sadrži u sebi visok nivo likopena (pigment sa pozitivnim dejstvom na ljudsku kožu) a u nju spadaju, na prvom mestu paradajz, zatim lubenica i grejpfrut, kao i hranu koja sadrži vitamin D (puter, mleko, losos, tuna, žumance, džigerica).

Ova hrana u kombinaciji sa zaštitnim faktorom zaštitiće vašu kožu od jakih UV zraka. I naravno, ne postoji krema koja će vas štititi na suncu ceo dan.

Ako je vaša koža izuzetno  bela i osetljiva na sunce, potrebno je da kupite kremu ili losion sa zaštitnim faktorom 50, a ako ste manje osetljivi, faktor 30 biće vam sasvim dovoljan. Podjednako dobro štite i losioni i ulja, ali ulja ne treba da koriste osobe sa masnom kožom, zato što ćete samo bespotrebno izazvati reakciju na koži u vidu sitnih bubuljica. Tek kada se vaša koža navikne na sunce, i poprimite malo boje, možete nastaviti da koristite SPF 20.

Kako pravilno da nanesete losione za sunčanje?

Preparat obavezno namažite na sve delove pre nego što krenete na plažu, a na lice koristite kreme sa zaštitnim faktorom namenjene bebama, zato što one ne zatvaraju pore i neće vam lice posle mora biti puno bubuljica. Svaki put kada izađete iz vode, nakon što ste se osušili na suncu, ponovite postupak mazanja. To što piše na pakovanju da je krema vodootporna, ništa ne znači. Morate je ponovo namazati.

Alergije na sunce

Alergije na sunce nisu retke, i sigurno ih dobijate sa prvim jačim zracima sunca. Dovoljno je da se prošetate ulicom u majici bez rukava i da počne da vas koža svrbi, zar ne? Da biste izbegli veće probleme, pre odlaska na more počnite da konzumirate hranu i napitke koji sadrže vitamin C i kalcijum, a takođe počnite i da pijete šumeće tablete kalcijuma i pet dana pre polaska na put, jednom dnevno uzimajte sirup protiv alergija (Claritin, Aerius ili Presing). Jedite puno sveže šargarepe ili kupite kapsule beta – karotena.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts