Najskuplji satovi na svetu

Najskuplji ručni i džepni satovi

Ručni i džepni satovi odavno su simbol društvenog statusa onoga ko ih nosi. Marke i brendovi koji su najkvalitetniji i koji imaju najviše cene, svakako su švajcarski i japanski. Verovatno je većini prva asocijacija na skup sat – Rolex, medjutim na brojnim listama najskupljih satova na svetu, ovaj brend je retko prisutan.

Najskuplji satovi su uglavnom oni koji zapravo imaju vrednost antikviteta. Prodaju se na aukcijama poznatih aukcijskih firmi i deo su limitiranih kolekcija.

Lista u startu predstavlja modele koji staju nekoliko stotina hiljada dolara, dok su na vrhu satovi vredni nekoliko miliona dolara.

Koji su najskuplji satovi na svetu?

Breguet 1907BA/12 je džepni sat procenjene vrednosti na 734.000 američkih dolara. Ovaj sat je proiuvod kompanije Breguet, koja je osnovana davne 1775. godine u Parizu. Cenu ovog časovnika osim tradicije možda opravdava i kućište sata koje je napravljeno od 18-karatnog zlata.

najskuplji sat1

Blancpain 1735 je sat čija je vrednost dostigla čak 800.000 američkih dolara. Sat je delo švajcarskih inženjera, a važi za jedan od najsloženijih mehaničkih satova na svetu. Na kreiranje dizajna ovog sata potrošeno je čak 6 godina. Kućište ovog sata proizvedeno je od platine, a remen je od kože krokodila. Proizveden je u ograničenoj seriji od svega 30 primeraka.

najskuplji sat2

Louis Moinet Magistralis / Parmigiani Fleurier Tecnica Skeleton Chronograph ima cenu odoko 850.000 američkih dolara.Ima kućište od 18-karatnog zlata a u njemu je smešten i deo jednog meteorita starog dve hiljade godina. Izradjen je u samo 3 primerka.

najskuplji sat3

Jacob & Co. Crystal Tourbillon košta 900.000 američkih dolara. Ima kućište izrađeno od 18-karatnog belog zlata, a prekriveno je baguette dijamantima koji imaju težinu 17.48 karata. Remen je napravljen od kože krokodila a kopča je isto ukrašena dijamantima. Na svetu postoji svega 18 primeraka ovog sata.

najskuplji-sat4

Corum Classical Billionaire Tourbillon / Hublot Black Caviar Bang / Ulysse Nardin Royal Blue Tourbillon , dostigao je cenu od milion dolara. Optočen je sa čak 850 dijamanata, i deo je ograničene kolekcije od tek 10 primeraka. Kućište drugog primerka iz iste serije je od 18-karatnog belog zlata, i ukrašeno sa 544 dijamanta. Za izradu jednog ovakvog sata potrebno je 2 000 radnih sati.

najskuplji-sat5

Chopard Super Ice Cube košta još više- milion i 100 000 dolara. Sat je potpuno prekriven dijamantima.

najskuplji sat6Patek Philippe Sky Moon Tourbillon / Vacheron Constantin Tour de l’Ile staje svega milion i po dolara. Sastoji se od čak 688 delova,ima dva lica i osim vremena, pokazuje i položaj zvezda i mesečeve faze.

Još jedan primerak sata istog proizvodjača ima čak 834 dela, a kućište mu je od 18-karatnog zlata. Da bi se napravio bilo je potrebno 10 000 sati.

najskuplji satovi

Blancpain Tourbillon Diamants je dostigao cenu od neverovatnih 1, 8 miliona dolara. U potpunosti prekriven dijamantima, i to sa njih 480, ukupne težine 58 karata.

najskuplji sat8

Parmigiani Fleurier Fibonacci Pocket Watch / Franck Muller Aeternitas Mega 4 je sat koji je procenjen na 2 i po miliona američkih dolara. Ovo je džepni sat švajcarske izrade koji je napravljen u čast slavnom matematičaru Leonardu Pisanu- Fibonačiju. Usavršavanje dizajna i mehanizma ovog sata trajalo je tri godine. Ima 36 funkcija.

najskuplji sat9

Piaget Emperador Temple košta neverovatnih 3,3 miliona dolara. Reč je zapravo o dva ručna sata u jednom. Kućište spoljnog časovnika je pokriveno sa 481 briljantom i 207 dijamanata. Drugi, unutrašnji je ukrašen sa 162 briljanta i 11 dijamanata. Remen sata je optočen sa 350 dijamanata.

sat dva u 1

Patek Philippe Supercomplication je sat za koji treba izdvojiti 11 miliona američkih dolara. Ovo je redak primerak džepnog sata koji je proizveden 1932. godine. Ima ukupno 24 posebne funkcije i jako komplikovan mehanizam. Na izradu sata je potrošeno 4 godine. Kućište mu je napravljeno od 18-karatnog zlata.

najskuplji sat10

Chopard 201 Carat je više nego duplo skuplji – 25 miliona američkih dolara. Proizveden je u Švajcarskoj, a optočen je s čak 874 razliitih dijamanta.

najskuplji sat11

Rolex Chronograph, redak primerak izradjen 1942 godine, prodat je na aukciji kuće Christie’s za neverovatnih 1,16 milona dolara. Proizveden je u svega 12 primeraka.

najskuplji roleks

Ove satove Rolex je poklanjao ranih 40tih godina, legendarnim vozačima auto utrka u Italiji i Velikoj Britaniji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts