Pojačana želudačna kiselina u trudnoći

Kiselina u trudnoći

Veliki broj trudnica neko vreme dok je u drugom stanju pati od stanja koje prate žgaravica, gorušica, mučnina i povraćanje.

Peckanje u stomaku, neprijatan, kiseo ukus u ustima, osećaj žarenja u grlu ili ispod grudne kosti osnovne su odlike ovog problema kod trudnica.

Zašto se javlja i kada počinje problem sa kiselinom kod trudnica?

Sve opisano zapravo predstavlja simptom gastroezofagealne refluksne bolesti , odnosno – vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak gde želudačna kiselina u trudnoći oštećuje sluznicu i uzrok je bolova.Uobičajeno se javlja odmah posle obroka, ili dok trudnica leži. Najviše je izražena u drugom trimestru trudnoće, „napad“ kiseline u najboljem slučaju traje od par minuta pa do nekoliko sati.

kiiselina trudnoca

Osnovni uzrok žgaravice u trudnoći je to što donji kružni mišić jednjaka,koji ima funkciju vraćanja kiseline u jednjak, oslabi kod trudnica, a sve to zbog jačeg uticaja estrogena i progesterona. Ovi hormoni opuštaju glatke mišiće u celom organizmu trudnice, što je neophodno kako bi se umanjila aktivnost materice. Ali, pored materice, opuštaju se i drugi organi, pa tako i mišić jednjaka.

Pošto da rastom trudnoće materica postaje sve veća, dodatni problem je to što če ona tada da pritiska creva, dijafragmu i želudac , pa nastaju dodatni uslovi za vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

Pod uticajem hormona može da jača i kiselost želudačnig soka, zbog čega je osećaj žarenja i peckanja još jači. Nekada je ovo žarenje toliko jako da mnoge trudnice ne mogu da spavaju, ali je utešno to što ova pojava nikako negativno ne utiče na trudnoću i zdravlje ploda.

Šta pomaže kod kiseline u trudnoći?

Ima raznih saveta otomr kako ublažiti gorušicu i napade kiseline u trudnoći ali nisu svi jednako uspešni kod svih trudnica.

Ako vam ne pomognu, neka vam za utehu bude to što u devetom mesecu trudnoće ova pojava dosta oslabi. Pro kraju trudnoće, u organizmu se smanjuje proizvodnja progesterona kako bi se materica spremila za trudove i porodjaj, a takodje, sa spuštanjem glave deteta ka dole, smanjuje se u pritisak ploda na želudac što će vam dobro doći.

Koji lek je preporučljiv? Možda je najbolje pomoć potražiti u preventivi.

Izbegavajte spazmolitike jer oni dodatno opuštaju mišiće unutrašnjih organa. Ako se desi da vam lekar prepiše terapiju ovim lekovima, ukažite mu na to da patite od gorušice i da vam prepiše neku zamenu ili drugačiji način lečenja.

Pošto žgaravicu potstiče pritisak na želudac, potrudite se da ga dodatno ne opterećujete tesnom garderobom i nemojte sečesto i bez preke potrebe saginjati.

Takodje, posle jela, bar 30 minuta nemojte da ležite jer vodoravni položaj tela podstiče vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.Izbegavajte da dosta jedete uveče pre spavanja .

Postoji mišljenje da gorušica nastaje kao reakcija na neku hranu. Probajte da iz jelovnika isključite kafu, kisele i gazirane napitke, mariniranu hranu i jake začine. Pratite reakciju svog organizma i na sveži hleb, masne vrste mesa i ribe, tvrdo kuvana jaja, pretopla ili jako hladna jela, koja takodje mogu da naprave problem sa kiselinom.

trudnoca zgaravica2

Lekovi

Važno je da ne uzimate lekove protiv žgaravice na svoju ruku i bez odobravanja lekara. Pomoćna kućna sredstva kao što je soda bikarbona takodje nisu dozvoljena bez odobrenja lekara.

Kiselost želučanih sokova je individualna i samo je analizom moguće utvrditi koliko je tačno imate i kakva terapija će vam pomoći. Zato je uvek bolje osloniti se na preventivu.

Preventiva

Jedite više puta na dan manje obroke, jedite sedeći a ne ležeći, polako žvaćite hranu, pijte dovoljno tečnosti u malim gutljajima, probajte žvakaće gume pošto je poznato da onebez šećera mogu da neutralizuju kiselinu, a nakon obroka pojedite malo badema ili popijete malo jogurta.

Osim što pomaže kod mučnije i povraćanja ,čaj od djumbira vam može pomoći i da ublažite gorušicu.

Izbegavajte alkohol i ako do sada nistem prestanite sa pušenjem. Odmarajte se, lagano šetajte i izbegavajte stres.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts