Zašto se javlja krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći

Svako krvarenje u trudnoći, trebalo bi da se shvati kao mogući pobačaj, i kao takvo se tretira sve dok se mogućnost pobačaja potpuno ne isključi ili potvrdi.

U prvom tromesečju trudnoće, krvarenje nije retkost, pa i ne mora da znači da je u pitanju neki ozbiljniji problem. Ali, ako se krvarenje javi u kasnijoj trudnoći ( u drugom tromesečju i trećem trimestru ) verovatno je u pitanju ozbiljniji problem. Zbog toga je u toj situaciji veoma važno da se odmah javite svom lekaru.

Statistika kaže da skoro svaka peta žena koja je u drugom stanju ima neku vrstu slabijeg ili jačeg krvarenja dok je trudnoća još rana. Ipak, dobar podatak je da oko 50 posto takvih trudnica ipak ne iskuse spontani pobačaj.

trudnoca krvarenje1

Oko 15-20 odsto svih trudnoća završi se spontanim pobačajem, iz različitih razloga, i to u prvom trimestru trudnoće. Inače, neki od ovih pobačaja i ne budu prepoznati, već se protumače da su menstruacija koja kasni.

Zašto se javlja krvarenje u trudnoći?

Veliki broj trudnica zapazi da se pojavljuje svetlo crveno krvarenje i to na šest do dvanaest dana posle ovulacije (u vreme očekivane menstruacije). Ovakvo krvarenje u tragu može da potraje nekoliko sati ili dva tri dana i obično je posledica urastanja oplođenog jajašceta u unutrašnji sloj materice. Ovaj sloj je bogat mrežom nabujalih, malih krvnih sudova. Takodje, neke infekcije u maloj karlici i urinarnom traktu mogu da izazovu odredjena krvarenja.

Postoji bolest posteljice – grozdasta mola kada placenta buja na račun embriona, pa se posteljica uvećava u vidu mehurića, što dovodi do značajno većih dimenzija materice nego što bi trebalo da bude. Javlja se krvarenje, i uz ultrazvučnu kontrolu, lako se utvrdjuje o kakvom poremećaju trudnoće je reč.

Koliko je opasno krvarenje u trudnoći

Postoji više naziva za spontani pobačaj. Pobačaji mogu biti: preteći – abortus imminens , zatim pobačaj u toku – abortus in tractu i nepotpuni pobačaj – abortus incompletus .

Preteći pobačaj je moguće zaustaviti, ali pobačaj u toku ili onaj nepotpuni nije moguće stopirati. Grčevi, krvarenje iz grlića materice i vagine, kao i pojava komadića krvavog tkiva – sve su to znaci spontanog pobačaja. Pošto kod svih pobačaja u manjoj ili većoj meri zaostaje deo tkiva, mora se isprazniti zaostali sadržaj materice.

Pored jednog malog broja naslednih bolesti, većina pobačaja ne znači da će i naredna trudnoća obavezno biti loša i problematična jer je svaka trudnoća priča za sebe i razlikuje se od ostalih.

Vanmaterična trudnoća

Krvarenje se može javiti i kod vanmaterine trudnoće. Pobačaj u toj situaciji karakteriše oštar bol, kao ubod nožem a stanje je praćeno niskim vrednostima beta HCG .

Jedna od 4.000 trudnoća je vanmaterična a veći rizik za ovakvu trudnoću imaju žene koje su imale upalu jajovoda, prethodne vanmaterične trudnoće, ili neku operaciju u maloj karlici.

Ako se desi da u trudnoći prokrvarite, stavite uloške a ne tampone, isperite se i zaboravite na seksualne odnose. Važno je da uočite kakvo je zapravo krvarenje – da li je u pitanju sukrvica, svetla ili tamna krv, da li je krvarenje čokoladno i tako dalje, kako bi lekar lakše postavio dijagnozu.

trudnoca krvarenje2

Krvarenje nakon odnosa

Posle seksualnog odnosa može se javiti slabije krvarenje, jer je grlić materice u trudnoći osetljiv. Obično nije reč o ozboljnom problemu ali dok lekar ne uspostavi dijagnozu, nije preporučljivo dalje upražnjavanje seksualnih odnosa. Znajte da kadaje trudnoća uredna, seksualni odnosi ne mogu izazvati pobačaj.

Krvarenje u drugom tromesečju

Trudnoća posle 20. nedelje, može sa sobom da nosi i neka slabija krvarenja, koja su uglavnom kontaktne prirode. Dešava zbog osetljivosti grlića materice, ako je zahvaćen nekom manjom infekcijom, i ovo je veoma česta pojava.

Koja krvarenja mogu da budu opasna?

Nekada se dešava, mada vrlo retko i to posle 7 meseca trudnoće, da se materica odlubi od posteljice što može da prati vaginalno krvarenje. Osim krvarenja, javlja se i jak bol u trbuhu, trudnica zapada u stanje šoka, pa je bolničko lečenje hitno.

Koje trudnice imaju veći rizik?

Trudnice koje imaju miom pod posteljicom, one koje su već rađale, koje imaju iznad 35 godina, koje su prethodno imale abrupciju placente, ili maju posebnu vrstu anemije, kao i trudnice sa visokim pritiskom, sa ozledjenim trbuhom, i one koje koriste narkotike.

Krvarenje zbog nepravilnog smeštaja posteljice

Placenta previja se javlja kod svake dvestote trudnice, zahteva hospitalizaciju a u ovom stanju krvarenje obično nije praćeno bolovima.

Medjutim, , uz redovne preglede i dobru ultrazvučnu dijagnostiku, nije teško preduzeti sve potrebne mere. Ruzik od ovog stanja imaju trudnice koje su već rađale, koje su imale porodjaj carskim rezom ili neke operacije na materici, ali i trudnice koje nose blizance.

Krvarenje kao znak prevremenog porođaja

Vaginalno krvarenje može da bude signal da je počeo porođaj. Nekoliko sedmica pre očekivanog porođaja može da ispadne sluzavo-krvavi čep, koji je signal mogućeg prevremenog porođaja i tada se odmah treba javiti ginekologu.

Krvarenje iz dojke i iz desni

Ako se u trudnoći javi krvarenje iz dojke, moguće je da reč o upali mlečnih kanalića, ali je obavezno javiti se lekaru kako bi Vas poslao na detaljinije analize kako bi se otklonila sumnja na eventualne ozbiljnije probleme.

Krvarenje iz desni kod trudnica je nešto češće. Najčešći uzrok su hormonalne promene , ali ako su oralni problemi komplikovaniji, javite se lekaru koji će vas uputiti stomatologu.

Krvarenje zbog hematoma

Zbog hematoma se u trudnoći može pojaviti vaginalno krvarenje koje može biti manjeg i jačeg intenziteta – kao sukrvica ali i kao obilno krvarenje crvene boje. U svakom slučaju obavezan je odlazak kod lekara koji će utvrditi da li je sa plodom sve u redu, da li je razlog krvarenja hematom, koje je veličine i gde se nalazi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts