Farbanje kose u trudnoći – da ili ne?

Farbanje kose u trudnoći

Mnoge trudnice se pitaju da li je štetno korišćenje nekih hemijskih preparata dok su u drugom stanju i imaju dileme o tome da li treba da boje kosu, lakiraju nokte, idu na solarijum i slično. Mišljenja su različita ali je važno da uvek poštujete ono što Vam je preporučio vaš lekar. Verovatno ćete od vaših baka ili majki čuti da se morate kloniti različitih kozmetičkih preparata u trudnoći, dok takodje postoje lekari koji smatraju da je na primer farbanje kose u trudnoći i lakiranje noktiju potpuno bezopasno.

Farbanje kose u trudnoći – da ili ne

Bojenje kose u trudnoći predmet je mnogobrojnih polemika. Kada odete kod frizera, oni će svoju odgovornost preneti na vas kao trudnicu i na vama je odluka da li ste spremni za rizik nanošenja hemijskog preparata na kosu.

trudnoca farbanje1

Opšte je poznato kako se kroz kožu, koja je ljudski najveći organ, jedinjenja vrlo dobro apsorbuju u krvotok, a na taj način mogu doći do posteljice i vaše bebe. Apsorpcija hemije je jača u predelu temena koje je vrlo dobro prokrvljeno.

Zato, ako se baš ne želite odreći farbanja u trudnoći, probajte da farbate samo pramenove koristeći foliju i to bez kontakta sa kožom glave. Ako je frizer dovoljno vešt, neće biti direktnog kontakta sa temenom što je mnogo bolje rešenje od klasičnog farbanje cele kose.Kada birate boju za kosu, pazite na sastav. Najboljeje da nabavite farbu za kosu koja je bez amonijaka, a takvih je danas dovoljno na tržištu.

Takođe, prirodna kana je dozvoljena u trudnoći ali je ovde problem paleta boja koja nije zadovoljavajuća za sve ukuse.

Farbanje kose u ranoj trudnoći

Pošto se u prvom tromjesečju beba najintenzivnije razvija , ovo je period kada se preporučuje izbegavanje farbanja kose. To ne znači da u devetom mesecu treba da se ofarbate dva puta! Gledajte da period izmedju farbanja bude što duži.

trudnoca farbanje2

Isparavanja

Za šta god se odlučili – farbanje cele kose ili za pramenove, imajte na umu da nije poželjno dugotrajno izlaganje isparenjima koja ispuštaju hemijski preparati.

Ako se sami farbate kod kuće,obavezno koristite zaštitne rukavice a farbu držite na kosi minimalan period. Ako idete u salon kod frizera, zamolite ga da Vas primi kada je najmanja gužva, i kada će biti najmanje isparenja u salonu.

Inače, dosta je frizerki koje tokom cele svoje trudnoće uobičajeno rade sa hemikalijama a rode zdravu decu. Ipak, to ne znači da ne treba voditi računa i izbegavati kontakt sa hemijskim isparenjima kad god je to moguće.

Neka istraživanja su pokazala da izloženost hemikalijama iz farbi za kosu u trudnoći može da dovede do odredjenih urođenih mana kod dece. Ipak, ova istraživanja su sprovedena sa znatno većom koncentracijom hemikalija, nego što je to kod farbanja kose na mesec – dva.

Dodatni saveti

Izbegavajte bojenje kose u prvom tromesečju jer se tada plod najintenzivnije razvija,

Budite spremni na to da vam boja kose u trudnoći nakon farbanja može ispasti drugačije nego što ste navikli jer ste pod uticajem hormona .

Ako Vam odgovaraju pramenovi u kosi, oslonite se isključivo za ovakav tretman bez kontakta farbe sa temenom koje može apsorbovati hemikalije.

Probajte da dok ste trudni, maksimalno produžite period između dva farbanje kose.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts