Trudnoća posle porodjaja

Period koji treba da prodje posle porodjaja ,kako bi žena bezbedno mogla da iznese novu trudnoću, uvek je bio tema za sučeljavanja različitih mišljenja.

Osnovna stvar je ipak da treba uzeti u obzir sve individualne karakteristike žene, i onda doneti procenu o tome kada je moguća nova trudnoća posle porodjaja, jer navedeni period zavisi od mnogo činilaca medju kojima su starost i opšte zdravlje žene, istorija nekih bolesti i tako dalje…

trudnoca posle porodjaja

Neželjena trudnoća posle porodjaja

Ako ste se tek porodili, verovatno vam još jedna beba odmah nije u planu. Savet stručnjaka je da bi trebalo da   razmislite o korišćenju kontracepcije već posle prve tri nedelje od porodjaja.

Kod većine žena koje ne doje, ovulacija će ponovo početi za oko 6 nedelja nakon porodjaja, ali ipak, medicinski stručnjaci upozoravaju da je trudnoća moguća i ranije.

Iako novopečene majke svu pažnju posvećuju tek rodjenoj bebi, pa im s toga razmišljanje o kontracepciji nije na prvom mestu, one moraju izabrati dobar i bezbedan način zaštite od neželjene trudnoće.

Pažljivo sa pilulama za kontracepciju

Post-porođajnu kontracepciju treba pažljivo izabrati. Odredjene vrste kontracepcijskih pilula mogle bi biti opasne ako se počnu piti odmah posle porodjaja, zato što estrogen i drugi post-porođajni hormoni mogu da uvećaju rizik od pojave krvnih ugrušaka kod žena. Ipak, stepen ovog rizika gubi se sa vremenom.

Takodje, doktori savetuju dojiljama da ne uzimaju piluleza kontracepciju koje su bazirane na estrogenu jer mogu potencijalno usporiti rast odojčeta.

Trudnoća posle porodjaja carskim rezom

Trudnoća posle carskog reza ima svoje specifičnosti. Dok je nekada važilo pravilo da pauza do trenutka kada može da nastupi najranija nova trudnoća, mora da bude tri godine, danas su lekari uglavnom mišljenja da je dovoljno da prođe 18 meseci kako bi ponovna trudnoća bila bezbedna. Osim toga, pravilo da će se, posle carskog reza, svaka buduća trudnoća završiti takodje operacijom, više ne važi.

Dojenje kao kontracepcija nije sigurna metoda

Iako nakon porođaja, većina žena bez menstruacije misli da će dojenje sprečiti novu trudnoću, ovo je samo delimično tačno. Dojenje zaista može sprečiti novu trudnoću, ali, prema nekim mišljenjima, samo ako se beba doji, u isto vreme, na svaka četiri sata.

Ako niste sigurni koji vid kontracepcije je najbolji posle porodjaja, konsultujte lekara. U najranijem period u posle trudnoće, verovatno će vam biti savetovani prezervativi.

Prva ovulacija posle porođaja je strogo individualna, pa tako ,ako dojite, prva menstruacija može se pojaviti tek posle više od šest meseci. U suprotnom, ovulacija se javlja uobičajeno 4 do 6 sedmica po porodjaju. Vrlo je moguće da budete plodni i odmah posle porodjaja, a da toga niste svesni.

I takozvane prirodne metode sprečavanja trudnoće u postporodjajnom periodu su nepouzdane. Razlog je prost – jer ciklus posle trudnoće treba mora da se ustali.

Spirala

Običnu spiralu možete koristiti šest do osam nedelja nakon porođaja jer se materica tek posle ovog perioda vraća u normalu.

Ipak, bilo bi poželjno da sačekate da iscedak iz materice skroz prestane da ne bi došlo do infekcija. Prednost spirale je što sledećih pet godina ne morate brinuti o zaštiti. Postoje i mišljenja da spirala odmah posle porodjaja nije baš preporučljiva ako planirate da uskoro ponovo ostanete u drugom stanju.

Nedostatak korišćenja spirale je mogućnost povreda materice koja takodje može promeniti i položaj, a može doći i do krvarenja.

U svakom slučaju, obavezno je da se konsultujete savašim lekarom i po pitanju kontracepcije i po pitanju nove željene trudnoće.

Simptomi trudnoće posle porodjaja

Simptomi i znaci da ste trudni posle trudnoće mogu biti različiti kod različitih žena. To mogu biti i klasični simptomi poput mučnine, vrtoglavice i povraćanja, ali da biste bili sigurni jer ste u specifičnom stanju, posetite lekara u otklonite dileme.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts