Konizacija grlića materice

Konizacija grlića materice je jedna od metoda lečenja malignih lezija dok su još u ranom stadijumu. Rak grlića materice je drugi po učestalosti karcinom kod žena. Predkancerozna stanja prethode ovoj bolesti i ako se otkriju na vreme, mogu se izlečiti u veoma visokom procentu.

Dijagnoza se postavlja već na rutinskom citološkom pregledu cervikalnog brisa i kolposkopijom. Kada postoji sumnja na mikroinvaziju , potrebno je uraditi konizaciju, da bi se dobila konačna patohistološka dijagnoza.

Lečenju pacijentkinja podrazumeva identifikaciju tumora koji ima male ili nema nikakve šanse za metastazu.

Kod nas se kao i u svetu sve više povećava broj uradjenih konizacija, što pokazuje dapreventiva uzima maha.

konizacija

Šta je konizacija materice i kada se radi?

Konizacija grlića materice je zapravo operacija a samim tim i dijagnostički i terapijski proces koji podrazumeva hirurško, električno ili odsecanje laserom dubljeg isečka grlica materice u vidu konusa.

Osnova konusa tom prilikom je površina vrata materice koja je usmerena ka „dole“ a širina cilkuralnog reza vodi se uz prethodne jodne probe ili kolposkopijom. Vrlo je važno da se sve sumnjive promene pronadju unutar baze konusa. Dubina i širina konusa zavisiće i od starosne dobi pacijentkinje, kao i prema reproduktivnoj anamnezi .

Kako se radi konizacija

Priprema za zahvat – Priprema pacijentkinje traži uzdržavanje od jela i pića u trajanju od najmanje 5 časova, zatim PAPA test, odredjivanje krvne grupe i Rh faktora ,biopsiju grlića, kolposkopiju, bakteriološki pregled vaginalnog i cervikalnog sekreta. Boravak pacijentkinje u ambulanti je oko 2 sata.

Prema pravilu, konus je obično plitak sa širokom bazom kod žena koje su mladje. Kod starijih žena konus u bazi može biti uži ali zato ide visoko u cervikalni kanal skoro do samog unutrasnjeg ušća grlića materice. Pored konizacije, nekada se vršila i frakcionirana kiretaza, dok je sada to pitanje izbora a obično se vrši kod peri- i postmenopauzalnih pacijentkinja.

Dobijeni konus se dalje u fiksira, obradjuje i ispituje u minimum 14 faza uz endocervikalni rez. Veoma je bitno da se utvrdi da li tretirana promena zahvata ili ne zahvata rubove konusa. Ako su ivice konusa čiste, konizacija će biti završni zahvat, ali ako ima promena na rubovima konusa, lečenje nije gotovo.

Hirurška konizacija je klasična i njome se odstranjuje tkuvo skaplelom. Nakon toga, rekonstrukcija grlića posle hirurške intervencije radi se šivenjem grlica, koje skoro uvek rezultira deformacijom grlića koji medjutim ne prave probleme ženama. Medjutim komplikacija koja može da usledi je obstrukcija kanala grlića. U ovom slučaju, menstrualno krvarenje iz materice je onemogućeno pa se zato radi histerektomija ili re-kanalizacija kanala grlica koja je često tek delimično uspešna. Lakša komplikacija može biti takozvano zakrivljenje kanala grlića materice, što može biti problem za plodnost i pri oticanju krvi pri menstrualnom ciklusu.

Konizacija uz pomoć laserskog noža je laserska konizacija , dok je u novije doba sve popularnijaa metoda konizacije – elektrohirurska resekcija i to pomoću visokofrekventne struje.

Ovakava zahvat ima brojne prednosti – operacija traje kraće, anestezija može biti i lokalna, manjeje postoperativnih tegoba, a instrumenti i oprema su finansijski povoljni.

Oporavak

Neke rane komplikacije konizacije mogu biti krvarenje (kod 4% pacijentkinja) koje se najčešće javlja 5 dana pa i 10 dana posle intervencije. Ovo krvarenje ne može da ugrozi pacijentkinju ali se prilično teško zaustavlja na spontani način pa se neretko u tim slučajevima pribegava elektro-koagulaciji ili nekad postavljanju sava. Komplikacije kao što su upalni procesi kod grlića i organa male karlice su vrlo retke.

Iskustva govore da su kasnije komplikacije na primer – suženje kanala grlića materice što može za posledicu imati ograničenosti u primeni kontracepcije ili probleme sa otvaranjem grlića na porodjaju. U moguće komplikacije spada i insuficijencija grlica odnosno rano otvaranje grlica materice kada dodje sledeća trudnoća. To za sobom povlači mogući spontani pobačaj ili prevremeni porodjaj. Ipak, ovakve komplikacije su prilično retke, a zbog njih se mladjim ženama konus izrezuje što pliće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts