Bolovi u ledjima i nogama u trudnoći

Bolovi u leđima i u nogama obično su verni pratioci trudnoće. Različite su jačine i trajanja, a mogu se javiti već na početku trudnoće, ali i u kasnoj trudnoći.

Neretko, ovakvi bolovi, mogu biti znak trudnoće.

Zašto bole leđa u trudnoći?

Kod trudnica, ligamenti i zglobovi postaju mekši i zbog uticaja nekih hormona postaju elastičniji.Ovo je poseban proces kod žena koje su u drugom stanju kako bi prilikom porodjaja, beba lakše prošla kroz porodjajni kanal.

Pored ovoga, u celoj trudnoći, dok beba raste, organi se normalno pomeraju, stomak otežava pa se žena izvija kako bi smanjila pritisak i zbog toga se javlja slabiji ili jači bol u ledjima.

Problem je slabije izražen kada je rana trudnoća u pitanju, i kada slabiji bol može biti simptom trudnoće. Ali stvarni problemi sa bolovima u kičmi nastaju drugom i u trećem trimestru, jer se dve grupe mišića koji se nalaze na stomaku, lagano razdvajaju zbog povećanja težine stomaka pa se dešava bol u pršljenovima ili i u kukovima. Uzrok bolova u ledjima može biti i tvrd dušek ili previsok jastuk.

Nije retkost da se bolovi u ledjima jave i nakon carskog reza, dakle posle poroda na operativni način, ali obično je reč o bolu koji će vas s vremena na vreme mučiti tokom 6 nedelja oporavka od carskog reza, pošto je ipak reč o ozbiljnoj operaciji.

bolovi u trudnoci

Kako smanjiti bol u ledjima

Pazite na držanje tela – ispravite leđa i stojite pravo. Trudite se da često menjate položaj tela dok sedite ili stojite. Izbegavajte nošenje teških stvari, ne savijajte se u struku već čučnite ako treba da podignete nešto… Naravno visoke štikle nedolaze u obzir, birajte ravnu petu ili jako niske potpetice. Lagane vežbe koje Vam je preporučio Vaš lekar su dobrodošle. Dok spavate, postavite jastuk između kolena i još jedan ispod stomaka. Bolno mesto možete tretirati toplim ili hladnim oblogama. Možda će Vam prijati i blaga masaža ili trudnički pojas koji daje podršku stomaku i ledjima.

Nikako ne biste smeli da uzimate lekove protiv bolova na svoju ruku – zbog eventualne štetnosti po razvoju bebe, obavezna je konsultacija sa lekarima.

Oprez – Vrlo jak bol u ledjima koji dugo traje, može da bude simptom nekog ozbiljnijeg problema, pa se javite lekaru, jer jak bol u leđima može značiti i početak porodjaja, posebno ako je praćen krvarenjem, grčevima i pritiskom u donjem stomaku.

Preventiva

Najbolji način da preventivno utičete na izbegavanje bolova u trudnoći je da imate dobro i ispravno držanje tela i jake trbušne mišiće pre nego što ostanete u drugom stanju.

Zaposlena trudnica

Ako ste zaposleni i kao trudnica još uvek radite i pritom dugo sedite u polupognutom položaju, morate da napravite na svakih 30-45 minuta pauzu od otprilike 15 minuta, kada bi trebalo da malo prošetate. Dok sedite, s vremena na vreme, uradite lagane vežbe za vrat i ruke kako biste podstakli cirkulaciju. Osetićete momentalno osveženje i olakšanje.

Važno je i da ne sedite prekrštenih nogu, jer to pomera karlicu prema napred i pojačava bolove u leđima.

Bolovi u nogama tokom trudnoće

Bolovi i otečenost nogu u trudnoći skoro je uobičajena stvar. Ipak, poseban problem može da se javi u vidu neprijatnih grčeva koji umeju na probude iz sna tokom noći.

Dobra vest je da bolovi u nogama zajedno sa karakterističnim otocima polako nestaju posle trudnoće.

bolovi u trudnoci1

Šta možete da uradite?

Dok spavate, poduprite se jastucima, nemojte da prekrštate noge dok sedite jer to usporava cirkulaciju i izbegavajte dugo da stojite.

Nosite što udobniju obuću, bez visokih ili potpuno ravnih peta. Uravnoteženo se krećite i šetajte. Izmasirajte sebi lagano noge, ili zamolite nekoga da to uradi za vas, pokrećite skočne zglobove i nožne prste.

Nekada će Vam lekar prepisati tablete magnezijuma koje sprečavaju grčeve u nogama, ali ipak, nemojte ih uzimati na svoju ruku već obavezno pitajte lekara za mišljenje.

Šta u slučaju grča?

Kada vas zadesi neprijatni grč , odmah treba da ispravite i protežete nogu, a u isto vreme da pokrećete prste gore-dole. Ako osećate da možete, probajte lagano da šetate. Probajte i da zagrejete područje u grču termoforom ili flašom sa toplom vodom. Ujedno, masirajte mišić koji je u grču.

Preporučuje se da pijete dovoljno tečnosti a bilo kakve lagane vežbe namenjene trudnicama su višenego preporučljive kao što je prenatalnajoga. Ipak, pitajte vašeg lekara šta vam od bežbi najviše odgovara u odnosu na Vaše stanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts