Čaj od pelina dobar je za probavu i protiv parazita

Pelin je velika lekovita biljka, sa srebrnim listovima, karakterističnog mirisa ali neugodnog, jako gorkog ukusa. Jedna legenda kaže da je grčka boginja  Artemida darivala pelin ženama kako bi im ublažila porodjajne muke. Otuda i latinsko ime ove biljke – Artemisia absynthium.

Lekovitost pelina poznata je vekovima, koristili su ga stari Rimljani, i Grci medju kojima je prednjačio Hipokrat, koji je pacijentima koji su patili od bolova, reume i amnezije, kao lek, preporučivao čaj od pelina. Interesantno je da je pelin u 18. veku bio omražena biljka kod vlasti, jer su ga neki zloupotrebljavali za drogiranje.

Preparati od pelina vrlo su lekoviti ali samo ako se koriste u pravilno propisanim dozama. Ako se uzima u jako velikim količinama, moguće su nuspojave medju kojima je jaka opijenost. Poznato  halucinogeno piće Apsint dobilo je  ime po latinskom nazivu pelina, upravo zato što mu je osnovni sastojak pelin. Zbog štetnog učinka, ova originalna verzija Apsinta, zabranjena je u mnogim državama.

caj od pelina

Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i važi za najjači prirodan lek kada su u pitanju borba protiv parazita i sa probavnim smetnjama. Ublažava tegobe koje izaziva gastritis, štiti i povoljno deluje na želudac i njegovu funkciju.

Pelin kao oružje u borbi s parazitima

Paraziti su među glavnim uzročnicima velikog broja bolesti. Pelin sadrži tujone i izotujone, materije koje uništavaju ne samo odrasle parazite već i njihova jajašca. Sadrži još i santonin, koji je dokazani lek protiv bolesti koje su uzrokovane parazitima, kao i seskviterpen lakton, koji slabi  membrane parazita i lako ih uništava.

Pelin za bolju probavu

Pelin je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja rešava mnoge tegobe sa varenjem i žuči. Ubrzava cirkulacijz, ubrzava probavu pa ga mnogi koriste za mršavljenje. Osim upotrebe pelina kao digestiva, učinkovit je protiv visoke temperature, šećerne bolesti i malarije. Pošto tonizira organizam, preporučuje se slabim, malokrvnim osobama.

Ako se pije u malim količinama, podstiče rad bubrega i pomaže kod bolesti bubrežne kore, upale bubrega, bešike, takozvane vodene bolesti… Ženama se preporučuje za izazivanje ili regulisanje menstrualnog ciklusa. Čaj od pelina smanjiće gorušicu, pa je zahvalan u borbi protiv neugodnog zadaha zbog pušenja. Smanjiće naslage takodje na obloženom jeziku.

Gotovo da nema bolesti ili zdravstvenog problema u čijem otklanjanju pelin ne može da pomogne. Pelinovo suvo lišće možete da stavite i u punilo za jastuk. Doneće sigurno mirniji san, a pomoći će kod prehlada, gripa, kašlja, zapušenog nosa, nervoze, umora, slabosti…

Lekovite biljke koje se dobro slažu u mešavini čaja sa pelinom su žalfija,hajdučka trava, nana, kopriva, gospina trava.

Kako se koristi pelin

Pelin treba da se bere između jula i avgusta, pre cvetanja. Upotrebljivi su koren i list. Može se koristiti kao svež ili sušen. Od pelina se spremaju, osim čaja, još prah, vino, rakija, ekstrat i tinktura.

Važno je da se uzima u strogo propisanim dozama. Pošto je jako  gorak, možete ga mešati s medom ili sokom ili ga koristiti u vidu kapsula. Prah od pelina dobar je za lečenje gripa. Dva puta dnevno, pojedite gram praha koji ste pomešali sa kašičicom meda.

Kako se sprema čaj od pelina

Priprema čaja – Prelijte kašičicu pelina šoljom ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno oko 15 minuta. Procedite i pijte do tri šolje na dan, najviše nedelju dana.

priprema pelina

Lekovito vino od pelina jača apetit

Pola šake pelina treba da odleži u litru belog vina dve nedelje. Nakon toga, procedite vino. Pijte po jednu rakijsku čašu nekoliko dana, ujutru na prazan stomak, ako želite da pojačate apetit. Ovo vino delotvorno je u borbi protiv glista, i kao digestiv.

Oprez! Zabranjeno je koristiti pelin u trudnoći, tokom dojenja i krvarenja u želucu ili unutrašnjim organima.

Pelin je prirodni insekticid

Pelin je biljka koju je dobro imati posađenu u vrtu, jer  je jako dobra u borbi protiv lisnih vaši, rđe, grinja, gusenica i mrava. Kako napraviti insekticid od pelina?  U 10 l vode, treba da potopite oko 300 grama svežih listova i cvetova pelina ili 30 grama osušenog pelina. Neka ova mešavina odstoji nekoliko dana, nakon čega je možete koristiti za prskanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts