7 Načina za uklanjanje ožiljaka prirodnim putem

Saveti za uklanjanje ožiljaka prirodnim putem

Nakon neke ogrebotine, rane ili dosadnih pubertetskih akni koje smo cedili mogu ostati ožiljci koje pokušavamo prikriti korektorom, puderom ili na neki drugi način. Ožiljak nastaje kada se na mestu oštećenja prilikom zarastanja pojavljuje nova mlada koža koja se razlikuje po boji, strukturi i kvalitetu od stare.

uklanjanje oziljaka prirodnim putem

Evo nekoliko saveta kako ubrzati uklanjanje ožiljaka prirodnim putem bez lasera, ubrizgavanja steroida i hirurgije.

I  Umutite 1 belance, dodajte 3 kašike limunovog soka, 3 kašike jogurta i 3 kašike meda. Ovu smesu lagano utrljavajte na ožiljak. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa je isperite toplom vodom. Med će poslužiti kao prirodan  antibiotik dok će limunov sok izbeleti ožiljak, omekšati ga i pospešiti regeneraciju. Blagim utrljavanjem ove kreme i masažom postiže se prokrvljenost kože ožiljka i pravilna distribucija kolagena koji je bitan za zdrav izgled kože.

II  2 kašike meda pomešajte sa 1 kašičicom sode bikarbone pa lagano utrljavajte na mesta zahvaćena ožiljcima. Med neguje kožu, ubrzava zarastanje rana, obnavlja tkivo i smanjuje ožiljke, dok soda bikarbona deluje kao piling, uklanja mrtve ćelije kože i dezinfikuje je.III  Izrendajte 1 šargarepu i iscedite sok. U sok dodajte kašičicu morske soli i lagano masirajte ožiljke. Ostavite 10-ak minuta da se osuši pa isperite mlakom vodom. Vitamin A iz šargarepe podstiče zarastanje rana i ožiljaka , vitamin C neguje i hrani kožu, a antioksidansi iz šargarepe  pomažu u proizvodnji kolagena koji je odgovoran za elastičnost kože.

IV  Izrendajte pola krastavca i izgnjavite manji paradajz. Sve pomešajte pa ovu smesu nanesite na lice. Ostavite da odstoji 15-ak minuta pa isperite hladnom vodom. Paradajz štiti od slobodnih radikala, a krastavac smiruje iziritiranu i upaljenu kožu i povećava elastičnost kože.

V  Uzmite komad oljuštenog ananasa i njime blago masirajte lice. Voćne kiseline iz njega deluju kao blaga mikro-dermoabrazija i pospešuju rast novog sloja kože.

VI  Nekoliko kašičica sode bikarbone pomešajte sa kašičicom vode da dobijete finu pastu. Ovu pastu koristite kao piling kako biste uklonili mrtve ćelije kože i poboljšali cirkulaciju. Pastu utrljavajte oko 30-ak sekundi pa lice isperite toplom vodom.

VII  Iscedite komadić lista Aloa Vere i tim sokom namažite ožiljak. Ostavite da se osuši i nemojte ga ispirati. Aloa prodire u najdublje slojeve kože, deluje baktericidno i fungicidno, ubrzava zarastanje rana i stimuliše stvaranje novih ćelija kože. Pored toga vlaži kožu i umiruje je..

NAPOMENA: Bez obzira za koji način uklanjanja ožiljaka se odlučite morate voditi računa i o ishrani. Izbegavajte pušenje, i što više koristite namirnice koje ubrzavaju proces zaceljivanja kože. Tu spadaju namirnice koje sadrže VITAMIN A (šargarepa, zeleno povrće, grejpfrut, nemasni sirevi, mleko), CINK (puter-kikiriki, crni pasulj, sočivo), OMEGA-3 MASNE KISELINE (losos, tunjevina, bademi, maslinovo ulje, semenke lana)

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts