Panelne ograde i kapije za dvorišta

Panelne ograde i kapije, u odnosu na klasične imaju neke prednosti a to su brzina postavljanja, primamljive cene, jednostavna ugradnja, lako održavanje… To su ujedno i razlozi što su ovakve ograde i kapije sve popularnije i sve prisutnije u ogradjivanju različitih prostora i što ih sve više ljudi ugradjuje po principu “uradi sam”.

Ako žurite da ogradite vikendicu ili plac na kome je u toku izgradnja kuće, panelne ograde su upravo najisplativije rešenje. Možete ih lako demontirati, mada su neki profili ovakvih panela vrlo otporni i estetski zadovoljavajući, pa ih možete upotrebiti i kao trajno rešenje.

Još jedna prednost je što ćete panele vrlo brzo dobiti u željenoj boji i dimenzijama, jer većina domaćih proizvodjača ili distributera nudi i ovakve specijalne usluge, naravno po malo višim cenama od uobičajenih.

ograde1

Žičane panelne ograde

Žičane panelne ograde ili kapije postoje u nekoliko vidova. Pletivo za ograde se uzradjuje od različitog materijala kao što su na primer univerzal pletivo, PVC pletivo, pocinkovana žica, plastificirana žica…

Najvažnije je izabrati odgovarajući materijal kako bi Vaša ograda bila otporna na atmosferske uticaje (sunce, hladnoća UV zraci…)

ograde2

Iskustva profesionalaca navode da je jedan od boljih izbora – plastificirana panelna ograda. Plastificirane panelne ograde se izrađuju iz tvrdih čeličnih šipki, a profilišu se putem V ojačanja i onda kreće galvanizacija, hemijska priprema i na kraju – plastifikacija.

Ovakve panelne ograde dobro će poslužiti za industrijske, sportske, stambene objekte, ali i za ogradjivanje parkova, vrtića, vikendica… U dogovoru sa proizvodjačima panela, možete zahtevati dimenzije koje Vam odgovaraju.

Panelne kapije

Panelne kapije za ograde se mogu izradjivati kao klizne, jednokrilne, dvokrilne, ručne, automatske ili samonosive. Izradjuju se od čeličnih pravougaonih, kvadratnih i okruglih profila. Zaštita panela omogućena je vrućim cinkanjem i iznutra i spolja. Boja plastifikacije kao završne obrade, može se birati po želji i u dogovoru sa proizvodjačima.

ograde3

Drvene panelne ograde

U odnosu na žičane panelne ograde, drvene ograde su idealne za ljubitelje klasičnog i tradicionalnog stila i uredjenja doma i bašte, ali i poslovnih objekata.

Vrlo su dekorative u ogradjivanju vrtova, cvjećnjaka, dvorišta, bašti. Iako u odnosu na plastificirane žičane ograde zahtevaju malo više truda oko održavanja, estetski utisak i dekorativnost drveta kao prirodnog i prijatnog materijala ima mnogo toga da ponudi.

ograde drvene2

Ugradnja drvenih ograda u vidu panela je prilično jednostavna s obzirom na to da dobijate gotove “delove” Vaše buduće ograde. Možete ih uz malo truda, vremena i veštine postaviti sami a posao možete poveriti i stručnjacima od koji ste panele i nabavili. Verovatno ćete dobiti i neki popust.

Izaberite željenu veličinu panela, vrstu drveta i njegovu boju, i u dogovoru sa izvodjačem radova, nadjite najbolje rešenje. Možete kupiti i drvene panele u “natur” boji, pa ih kasnije sami prefarbajte ili prelakirajte. Posebno je važan zaštitni sloj laka, jer je drvo, u odnosu na žičane plastificirane profile, osetljivije na kišu i vlagu, pa ga što pre zaštitite.

Panelne ograde – cene

Na našem tržištu postoji veliki izbor panela za kapije i ograde, a većina proizvodjača nudi i ugradnju.

Cene panela zavise najviše od debljine žičanog profila ali i od samih dimenzija panela.

ograde4

Cene po panelu se kreću se od 19 do 37 evra po komadu. Uobičajene dimenzije su od 83 do 193 centimetara za visinu a debljina žice se kreće od 4 do 4 i po milimetara.

Uporedjivanjem cena se zaključuje da su paneli od plastificirane žice skuplji u odnosu na pocinkovane profile.

Foto izvori: stevanz.com, vrtiniskogradnja.com

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts