Čaj od lipe dobar je za krve sudove

Lipa, latinski naziv – Tilia platyphillos, biljka je koja je posebno vezana za tradiciju slovenskih naroda kod kojih je uvažavana kao sveto drvo. Stari Sloveni su u šumama lipe  živeli, vršili obrede i drveću lipe podnosili žrtve kao vrhovnom božanstvu. Kada su Sloveni prihvatili hrišćanstvo, sveti odnos prema lipi je ostao nepromenjen. Postoji verovanje da lipa ima dejstvo u zaštiti od uroka i zlih mračnih sila.

Raskošno drveće lipe raste u šumama čitave Evrope, a neka mesta po lipi su dobila i ime –  Lipar, Lipnik, Lipljan, Lipovica…

U domaćim krajevima rastu bela ili srebrna lipa, zatim  velikolisna i sitnolisna lipa. To je listopadno drvo sa velikom krošnjom a raste u visinu  i do 30 metara. Prija mu  plodno zemljište, a ako raste na idealnom tlu, može živeti nekoliko stotina godina.

caj lipa

Lekovita svojstva cvetova lipe

Lipa cveta dve do tri sedmice, ali se nekada cvetanje može završiti i za nekoliko dana. Žućkasti cvetovi skupljeni u cvastima su prijatnog, blagog mirisa, a ukus im je sladunjav. U cvetovima i listu lipe ima vitamina C u velikim količinama, zbog čega se, osim u lekovite svrhe, tek otvoren list lipe koristi kao povrće. Lipa se bere  čim počne da cveta, a to znači, onda kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale.  Precvetala lipa nema nikakvu lekovitu vrednost. Cvetove treba brati po suvom lepom vremenu. Lipov cvet sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat…

Ubrane cvetove  sušite u hladu na promajnom  mestu, a bitno je da nakon sušenja cvetovi zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Čaj od lipe kao lek

Upotreba lipe kao prirodnog leka je široko rasprostranjena. Lipov cvet se uglavnom upotrebljava  u vidu  čaja.  Koristi se za smirenje, bubuljice, akne, glavobolju, gljivice, srce, upalu desni, želudac…

Lipov čaj je jedan od najčešće korišćenih  kod povišene temperature, gripa i kijavice. Pomaže zarastanje rana, smiruje nadraženu ili upaljenu kožu.

Takođe, čaj od lipe ublažava  bolove pri mokrenju, smanjuje umor, a dobar je  za smirivanje nervne napetosti.

Osobama koje su  sklone stresu i onima koji imaju problem sa nesanicom, preporučuje se svakodnevno konzumiranje čaja od lipe.

Čaj od lipe može se koristiti i kao kupka. Smiruje napetost u predmenstrualnom sindromu, dok čaj zasladjen lipovim medom ima blagotvorno dejstvo i pomaže sprečavanju infarkta,  arterioskleroze, upale vena, angine pektoris…

Nuspojave

Čaj od lipe uglavnom  nema ograničenja u konzumiranju,neželjenih efekata gotovo da nema a mogu da ga piju i deca.

Priprema čaja od lipe

Jednu do dve kašičice osušenog cveta lipe prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Procedite i pijte nekoliko puta dnevno, najbolje sveže pripremljen čaj.

Vodite računa da ne preterate u konzumiranju, jer prevelike količine ovog čaja mogu biti uzrok srčanih tegoba. Budite oprezni i u trudnoći, kao i tokom dojenja.

lipa priprema

Čaj od lipe protiv trombova i hipertenzije

Lipa ima blagotvorne efekte po  kardiovaskularni sistemu, posebno  kod hipertenzije jer snižava krvni pritisak. Neka  istraživanja su pokazala da cvet lipe leči i jača zidove krvnih sudova, pa je dobar za tretman proširenih vena.

Sprečava stvaranje ugrušaka, nastanak plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljenja srčanih arterija, čime smanjuje rizik od srčanog udara.

Oprez – ljudi koji već upotrebljavaju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, ali i ostale lekove za srce, moraju biti pažljivi pri upotrebi lipovog čaja, jer on nekada može da pojača dejstvo ovih madikamenata.

Druga lekovita dejstva

Čaj od lipe pojačava  znojenje, pa će dobro doći kod  povišene temperature. Posebno je blagotvoran kod prehlade i gripa.

Ublažiće kašalj, pomoći će upaljenoj sluzokoži, ždrelu i upaljenom grlu. Čaj od lipe sprečava upalu pluća i dušnika, leči bubrežni kamenac, uklanja fleke i bore na licu, sprečava opadanje kose,dobar je za ispiranje rana, pospešuje stolicu…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts