Zeleni čaj protiv gasova i nadimanja stomaka  

Zahvaljujući, izmedju ostalog i zelenom čaju, žene iz Azije i u starijem dobu zadržavaju uspešno vitku liniju.  Zeleni čaj je u mnogim azijskim državama ritualno piće na primer u Japanu.

Primena zelenog čaja u lečenju nadimanja i protiv gasova

Pošto sadrži  jedinstveni antioksidant, moćniji je i efikasniji od mnogih drugih prirodnih sredstava za mršavljenje, ubrzavanje metabolizma, dok je jako uspešan takodje i u borbi protiv nadutosti i nadimanja.

Zeleni čaj je prirodni lek za mnoge probleme sa zdravljem, medju kojima je i opstipacija odnosno zatvor. Preporučljiv je i kao čaj protiv gasova.

zeleni caj

Zabeležena su brojna iskustva koja govore u prilog tome da tri šoljednevno zelenog čaja, nakon nekog vremena redovnog konzumiranja, značajno utiče na opšte zdravlje organizma.

Neke istraživanja su pokazala da zeleni čaj može da zaustavi rak prostate.

Ublažavanjem nadutosti i sprečavanjem gomilanja suvišne tečnosti u organizmu, zeleni čaj je omiljen kao sredstvo za skidanje suvišnih kilograma. Katekini iz ovog čaja „skidaju“ stomak, pomažu zadržavanje vitke linije čak i u starijem dobu.

Smanjuje ne samo površinsko salo, već i ono u dubljim, upornijim slojevima koji oblažu organe ispod mišića.

Katekini iz zelenog čaja, udruženi sa kofeinom, ubrzavaju aktivnost norepinefrina i  metabolizam masti.

Odredjene strudije su pokazale da tri do pet šolja zelenog čaja, uz bilo koji program regulisane ishrane, uzrokuje mršavljenje.

Zeleni čaj osim klasičnog konzumiranja, možete dodavati svakom obroku, koktelu ili desertu, a ono što ga razlikuje od drugih preparata i čajeva je to što će pomoći i bez držanja rigoroznih dijeta.

Priprema čaja

Ako Vam smeta karakterističan miris zelenog čaja, koji se priprema na uobičajen način – kesica čaja se prelije sa 2 dl kipuće vode, nakon čega treba da odstoji oko 10 minuta, možete probati sledeći recept:

Osam decilitara zelenog čaja spremite u veči bokal, dodajte, šolju svežeg limunovog soka i malo meda. Ovaj osvežavajući napitak možete ukrasiti kriškama limuna uz dodatak leda.

Evo još jednog recepta:

U blender izmiksajte šolju hladnog zelenog čaja sa sokom od manga i sokom od ananasa. Dodajte led.Ovaj napitak osvežava i pomaže da doterate liniju. Dovoljno je da pijete svega dve šolje na dan.

Lekovitost zelenog čaja

U Kini se zeleni čaj koristi preko 5000 godina, a poznata je  stara kineska poslovica koja kaže da je bolje 3 dana bez hrane, nego 1 dan bez čaja, upravo zbog njegove zadivljujuće lekovitosti.

Zeleni čaj ima antikancerogeno dejstvo, sprečava začepljenje krvnih sudova i srčana oboljenja, snižava holesterol, sprečava razvoj karijesa jer sadrži fluoride…

Pošto je bogat je antioksidansima, takodje sprečava oštećenja ćelija u organizmu. Koristan je  kod infekcija, prehlada, gripa…

Čaj kao i preparati od zelenog čaja koriste se za tretman virusnih infekcija kao što su polne bradavice i herpes.

Možda je najbolja preporuka zelenom čaju to što statistike kažu da su stope razvoja kancerogenih oboljenja manje u Japanu i nekim drugim zemljama dalekog istoka gde se on redovno konzumira.

Protiv lošeg zadaha

Ako imate problema sa neugodnim zadahom iz usta, ranicama u ustima ili sa upornim infekcijama grla, pijte zelini čaj ili ga koristite za ispiranje. Ranice u ustima možete čistiti gazom koju ste natopili u zelenom čaju.

protiv zadaha

Dejstvo zelenog čaja

Glavno dejstvo zelenog čaja, usled kofeina, jeste povećanje budnosti i koncentracije. Veliki broj energetskih pića  sadrži kombinacije kofeina i šećera, kao  gorivo koje omogućava povećanu budnost. Antioksidansi iz zelenog čaja su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, pa se tako bore protiv dejstva slobodnih radikala čime usporavaju starenje organizma.

Zbog teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je česta njegova primena i kod astme ili bronhitisa. Neka istraživanja su potvrdila da ovaj čaj može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, kancera dojki kod žena u menopauzi, smanjuje nivo šećera u krvi, i pomaže u stopiranju razvoja virusa HIV-a.

Oprez u korišćenju zelenog čaja

Pošto zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, ne preporučuje se njegova upotreba kod anemije. Ako se unosi u prevelikim količinama, takodje može da uzrokuje ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje tečnosti, nesanicu, gubitak apetita. Osim toga, zeleni čaj se ne preporučuje kod osoba koje imaju  alergije na kofein, boluju od nesanice ili epilepsije.

Još neka neželjena dejstva su gorušica, iritacija želuca, ubrzan rad srca… Moguće je i hronično trovanje čajem kao posledica preteranog konzumiranja što podrazumeva 8 do 10 šolja na dan. Tada se mogu javiti nesanica, opstipacija (zatvora i lenjost creva), otežano varenje, gubitak apetita, sistematsko slabljenja organizma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts